Grönsaker och frukter som börjar med T

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Frukt och grönsaker är kalorifattiga livsmedel, rika på näringsämnen och med många nyttiga egenskaper. De kännetecknas av en hög vattenhalt (80-90%), vitaminer, mineraler, antioxidanter, vattenlösliga fibrer och en medellåg mängd sockerarter. Många fördelar med frukt och grönsaker beror på närvaron av fibrer som verkar genom att reglera intestinal transit. De bromsar upptaget av enkla sockerarter och fetter och ökar mättnadskänslan. I följande rader presenterar jag de T-formade frukterna och grönsakerna.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Tamarind

Tamarind är frukten av tamarindträdet (Tamarindus Indica), ett träd som tillhör baljväxtfamiljen. Tamarindträdet kommer ursprungligen från Östafrika och är nu också utbrett i tropiska områden i Asien och Sydamerika. I Europa används tamarindmassa främst för beredning av sirap, men utomlands, särskilt i orientaliska kök, är det en stapelvara för att skapa soppor, såser, buljonger eller andra rätter som åtföljer ris. Den har stora näringsvärden och används främst för att bekämpa förstoppning och skydda matsmältningssystemet.

Tamarind

Många människor vet inte att tamarindmassa är en ingrediens i Worcestershiresås. Den ätbara frukten av tamarind kommer i form av baljor som mognar på plantan under senvåren och försommaren. Skalet på baljan är brun till färgen och blir torrare när frukten mognar. Inuti finns de vitaktiga fröna som är omslutna av en grön fruktkött som tenderar att bli brun med tiden.

jordärtskocka

Jordärtskocka, vetenskapligt namn Helianthus tuberosus, är en växt som tillhör familjen Compositae. Jordärtskocka är en flerårig växt som blommar i slutet av sommaren och kännetecknas av vackra guldgula blommor. Det finns två sorter, en vit som växer i slutet av augusti och den andra vinröd som växer på vintern. I båda fallen består rötterna huvudsakligen av vatten. Jordärtskocka är idealisk för att hålla tryck och kolesterol i schack, skyddar tarmfloran, främjar hårväxt och är mycket mångsidig i köket.

Tetragone

Nya Zeelands hornade tetragon (Tetragonia tetragonioides) har sitt märkliga namn till sina tetragonformade frön. Den kallas också för Nya Zeelands sommarspenat eftersom bladen äts råa i sallader eller tillagas som spenat. Faktum är att, botaniskt sett, har spenat och den behornade tetragonen ingenting med varandra att göra.

Ur en kulinarisk synvinkel är den behornade tetragonen avgjort överlägsen. Dess blad är köttigare och krispigare än spenatens. När de väl är kokta faller de inte isär utan bibehåller en utmärkt konsistens. Smaken är utmärkt, behagligt bitter och syrlig. Nyzeeländsk spenat innehåller 95 % vatten, 2 % kolhydrater, 1 % protein och en försumbar mängd fett, samtidigt som den bara ger 12 kalorier. Denna grönsak är särskilt rik på vitamin K. Den innehåller också avsevärda mängder vitamin B6, vitamin C och mangan.

Tangor

Tangor är en citrusfrukt som är resultatet av hybridiseringen mellan ett apelsinträd (Citrus Sinensis) och en mandarin (Citrus Tangerina). Detta mycket vackra träd har en långsträckt storlek. Den är kraftig och tålig. Tangoren motstår tappert vintertemperaturer nära (-7 C). Skalet på denna frukt liknar det på en apelsin. Dess saftiga fruktkött har en utmärkt smak. På norra halvklotet mognar frukten mellan januari och mars. Det glänsande skalet på denna frukt färgas orange-gult under skördeperioden.

Liksom alla citrusfrukter är tangor rik på vitaminer, särskilt vitamin C.

I 100 gram av denna frukt kan vi hitta:

  • 56,7 μg vitamin A
  • 0,38 mg vitamin E
  • 0,11 mg vitamin B1
  • 0,04 mg vitamin B2
  • 66,78 mg C-vitamin

Med sitt höga C-vitamininnehåll är denna frukt ett effektivt medel mot influensa.

Mandarin

Mandarin, vetenskapligt namn Citrus Tangerina, är en citrusfrukt vars frukt är mycket lik den vanliga mandarinen. Den tillhör familjen Rutaceae. Mandarinen är hemma i Sydostasien. Dess namn kommer från staden Tanger, en marockansk hamn från vilken den vanligtvis exporterades.

Enligt författarna är mandarinen en hybrid mellan mandarin (Citrus Reticulata) och bitter apelsin (Citrus Aurantium). För andra botaniker är det en egen art, nämligen Citrus Tangerina Tanaka. Slutligen, för dem som inte har kommit ihåg något av dessa ursprung, är det en sort av mandarin som kallas Citrus Reticulata Tangerina.

En nyligen genomförd kanadensisk vetenskaplig studie från Robarts Institute visade att en bioflavonoid som finns i mandarin, nobiletin, spelar en positiv roll i förebyggandet av diabetes och fetma. Detta ämne skulle också ha egenskapen att skydda neuronala cellers integritet, vilket utgör hopp vid behandling av Parkinsons och Alzheimers sjukdomar.

Tomat

Tomaten (Solanum lycopersicum) är den mest odlade grönsaken i världen, efter potatisen. Det är en växt med ursprung i Sydamerika, men idag odlas den över hela världen. Tomatplantan tillhör nattljusfamiljen som även omfattar aubergine, paprika och potatis. Tomater är frukter men de tillhör livsmedelskategorin grönsaker.

tomater

Tomater är till största delen vatten och har en försumbar fetthalt, vilket resulterar i ett mycket lågt kaloriintag. Faktum är att tomater bara innehåller 18 kalorier per 100 gram. Tomater är en källa till värdefulla näringsämnen, särskilt kalium, fosfor, vitamin C, vitamin K och folat. Den röda färgen på tomater beror på en antioxidant, lykopen. Antioxidant- och vitaminegenskaperna hos tomater är välkända.

Tangelo

Tangelo (Citrus tangelo) är en frukt, och mer exakt en citrusfrukt, framställd genom att korsa grapefrukt och mandarin. Tangelon har mörkgrön hud, även när den är helt mogen. Den kvartade gula fruktköttet har en behagligt syrlig smak, med en söt mandarinton och en syrlig grapefruktton.

Tangelon kan ätas som den är eller pressas. Den kan användas som dekoration för cocktails. Den kan också destilleras för att få alkohol, den mest kända av dem är säkert Mapo Mapo från Campari. Det är en antiinflammatorisk frukt som kan vara ett bra botemedel mot stora inflammationer. Det stärker immunförsvaret, särskilt när vintern närmar sig. Det är en antioxidant frukt som bekämpar cellulärt åldrande och förhindrar bildandet av fria radikaler.