Kraften i höstens grönsaker och frukter!

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

För att fylla på med vitaminer och boosta din kropp, tänk om du sätter höstens frukter och grönsaker på menyn! Varje månad, dess styrka!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Varför ska man äta säsongens grönsaker och frukt på hösten?

1- För att dra nytta av deras näringsfördelar:

Naturen är välgjort: i slutet av sommaren, så snart läsåret börjar, saknar vår kropp näringsämnen och C-vitamin. Och det är bra!

Höstgrönsaker är rika på mineraler som bladgrönsaker (spenat, syra, mangold, fänkål, etc.) som är rika på magnesium, kalium, järn, koppar och kalcium, men även vissa frukter. såsom kiwi, rik på magnesium, citrus frukt, rik på kalcium, bananer – rik på kalium.

Vitamin A, C, D och E finns även i vissa höstgrönsaker som zucchini, pumpa, pumpa, purjolök m.m.

Tillräckligt för att ha energi och konkreta försvar!

frukter

2- Säsongens frukter och grönsaker är godare:

De har nått mognad naturligt… och är därför fulla av olika smaker och fulla av näringsmässiga fördelar (till skillnad från frukter som har mognat under transport, till exempel).

3- För att stödja kortslutningar i lokala kretsar:

Allt hänger ihop. Genom att gynna frukter och grönsaker som inte har korsat jorden (eller ens landet), minskar vi föroreningar, de har mer vitalitet och smak, men vi kan också hjälpa till att stödja små lokala producenter antingen genom att köpa direkt från bonden eller genom att övervaka ursprunget för de köpta i stormarknader och begränsa ditt koldioxidavtryck. Redo att gå in i den goda cirkeln?

Grönsaker och frukter på hösten

I oktober, vi är verkligen mitt i höstens hjärta!

Och vi utnyttjar halloweenfesten för att sätta pumpa och squash på menyn, som också är goda och balanserade i pumpa paj så sammetslen!

Vi har också : Mangold, rödbetor, broccoli, morot, rutabaga, pumpa, squash, selleri, spenat, fänkål, sallad, majs, lök, palsternacka, purjolök, paprika, potatis, pumpa, pumpa, rädisa, jordärtskocka, porcini svamp, knappsvamp, mangold , broccoli, blomkål, kål och brysselkål, squash, vattenkrasse, endive, spenat, fänkål, sallad, majs, kålrot, lök, pumpa, sallad. Och även: lavendel, gräslök, koriander, salvia och till sist persilja.

Och på fruktsidan: Avokado, banan, kastanj, citron, kvitten, fikon, tomat, druva, plommon, äpple, päron, papaya, valnöt, hasselnöt, persimon, kiwi, mandarin, björnbär, mispel, kokosnöt, blåbär, valnöt, persika, päron, äpple , plommon, quetsche, samt vindruvor.

I november kan du hitta:

Grönsakssidan: Morot, kål, squash, selleri, endive, pumpa, pumpa, spenat, porcini-svamp, knappsvamp, jordärtskocka, potatis, rutabaga, purjolök, palsternacka, lammsallat, fänkål, rädisa…

Fruktsidan: Ananas, banan, avokado, citron, clementin, granatäpple, persimon, mandarin, valnöt, apelsin, papaya, äpple, päron, kastanj, dadel, passionsfrukt, grapefrukt…

De bästa frukterna och grönsakerna att köpa i december

December markerar närmar sig semestern till slutet av året… och några ganska rika måltider!

För att kompensera eller förutse förlitar vi oss på säsongens grönsaker för att fylla på smaker och vitaminer. Om de inte riktigt är stjärnorna i traditionella jul- eller nyårsrecept, borde vi förnya oss lite genom att bjuda in dem till våra julbord!

Grönsakssidan: Kål, pumpa, squash, selleri, lammsallat, lök, purjolök, potatis, rödbetor, jams, cikoriasallad, morot, schalottenlök, svamp.

Fruktsidan : Clementine, dadel, kiwi, mandarin, apelsin, valnöt, päron, äpple, grapefrukt, ananas, valnöt, paranöt, avokado, granatäpple, kiwi, passionsfrukt litchi, kastanj, apelsin, papaya, citron.

=> Beroende på ditt tillstånd av trötthet, anpassa tillredningsmetoden, ät dem råa eller tillagade (om du är trött, uppsvälld, etc.).

Här finns massor av goda skäl att ta vara på de styrkor som naturen erbjuder dig genom höstens grönsaker och frukter!

Att konsumera utan måttlighet! (Ändå anpassa sig till din kollektivtrafik)