Festligheter och kroppsuppfattning

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Vi är bara några dagar kvar till att semestern börjar.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Jul, nyårsafton, måltider och andra festligheter kan orsaka dig stress och oro, särskilt när det gäller din image, din kropp eller din vikt.

Så hur kan vi hantera den här ibland svåra kroppsuppfattningen och dessa helgdagar i slutet av året där överdriven ätning är dagens ordning?

Jag erbjuder dig, genom dessa fyra teman, spakar som gör att du bättre kan förstå festligheterna och bilden av din kropp.

Hur blir man kroppspositiv?

Jag hatar min kropp, kommer jag att lyckas vara kroppspositiv?

Naturligtvis, men inte lika lätt som det som visas på sociala nätverk, för återigen ser du bara en bild som postas vid en given tidpunkt.

Acceptans av sig själv och sin kropp kräver arbete för att släppa taget, självkärlek och återfå självförtroende och aktning.

Börja med att återta din kroppsbild

Vi befinner oss i ett rytmiskt samhälle där vi följer ett frenetiskt tempo utan att ens inse det från att vakna (för tidigt) till kvällen! Hur många glömmer sina kroppar i denna ihållande takt? Glömmer de att ansluta till dem?

Tack vare avslappning och meditation varje dag kan du uppleva att fokusera på dig själv, din kropp och därmed inte tappa kontakten. Andning är ett exceptionellt verktyg som hjälper dig att hålla koll på dig själv. Jag uppmanar dig verkligen att prova så att du inte glömmer dig själv igen!

Fokusera på dina känslor: finns det ställen i din kropp där du har spänningar? Var ? Hade du en bra dag ? Hur mår du idag ?

Ska jag använda vågen under semestern?

När nålen berättar ditt humör för dagen är det för sent, vågen har blivit en källa till stress, ett föremål för psykologisk tortyr och skuld.
Är det logiskt och normalt att definiera sig själv med 65? 78? 58 eller 82?
Och din personlighet? Dina egenskaper, dina ambitioner, dina passioner?

Mina patienter säger ofta till mig att vågen är deras skydd, den som gör att de kan kontrollera, justera, balansera, minska, lugna sig själva. Tänk om du började med att titta i spegeln? Skulle du inte se hur många kilon går ner eller gått upp?

Skalan är en indikator, den är användbar när du påverkas av ätpatologier: tunnhet eller fetma. Om din hälsa är i fara, blir det ett medicinskt verktyg. Det används också för gravida kvinnor som kan utveckla sjukdomar om de går upp för mycket (eller för lite) i vikt under graviditeten.

Men resten av tiden? Behöver du en skala för att bekräfta att du har gått från 40 till 42 eller tvärtom?
Vill du bli fri från vikt? Hitta en fridfull relation med din kropp och mat, med en känsla av välbefinnande, lätthet och skuldfri?

Börja med att berömma dig själv, var snäll mot dig själv och framför allt: tålamod och uthållighet…!

Skalan under semestern? I garderoben ! Du behöver det inte.

Vänlighet mot din kropp: nyckeln!

Positiva tankar om din kropp

Säg kärleksord, söta ord till dig själv och sluta identifiera dig med negativa tankar. Säg stopp för förolämpningar, devalvering och skuld. Viska komplimanger till dig själv, riktade mot din kropp, mot de delar du gillar minst: ”Jag älskar dig”, ”du är vacker precis som du är”, ”du är sexig”,… A Genom upprepning kommer du att sluta tro på riktigt i dessa tankar och de kommer gradvis att förankra sig i dig (och läka dina krämpor).

Massera din kropp

Det är viktigt att röra vid dess hölje, känna till det och framför allt att ge det välbefinnande. Du kan använda krämer men jag rekommenderar oljor som, eftersom de är oljigare, kommer att ta längre tid att penetrera din hud och därför mer massagetid. Massera dig själv med händerna, med en handske eller något annat redskap som gör att du kan ta hand om dig själv.

Du behöver inte stå framför din spegel, särskilt om din bild stör dig. Du kan helt enkelt applicera din olja tyst efter duschen, i lugn och ro, bara med dig själv. Det är en tid för dig själv, med dig själv.

Äta medvetet: att hantera mängder under semestern

Smakningen förbättrar:

  • Var uppmärksam på dina matupplevelser av hunger, mättnad och mättnad. Så du kommer att äta rätt mängd du behöver, oavsett vilken mat det är.
  • Stimulering av dina 5 sinnen och särskilt smak. Din hjärna syntetiserar mer dopamin (lusthormonet) vilket ger dig en mycket behaglig och avkopplande känsla av välbefinnande.
  • Matsmältning som börjar med tuggning och fortsätter i munnen genom inverkan av salivamylaser (matsmältningsenzymer). När vi smälter bättre känner vi oss lätta, bekväma och så mycket bättre, eller hur?

Att smaka hjälper till att minska skuldkänslan! Ja, eftersom även om du fortfarande har kontroll över maten och du har svårt att frigöra dig från denna uppfattning om bra och dålig mat, tack vare att du smakar kommer du att äta rätt mängd du behöver, undvika att äta för mycket och så dra full nytta av semestern och smakglädje som du ger dig själv.

Maten ger all sin njutning i de första tuggan, sedan kommer du att observera att njutningen gradvis minskar. Det är när du säger till dig själv: ”Jag har ätit tillräckligt av den här maten” som det är rätt tid att sluta! Ja, det är där… Du måste ta tag i detta ögonblick, den här tanken och du kommer att se att din relation med tallriken kommer att förändras!

Det är upp till dig att leka och testa de råd som erbjuds, de som passar dig bäst för att tillbringa semestern med vänlighet mot dig själv.

Jag önskar dig ett underbart och sött årsavslutningsfirande.