Mat och kärlek: varför blir vi feta i hushållet?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Att se livet i rosa, ha fjärilar i magen, en knut i magen… Att vara kär är en hormonell, fysisk och psykologisk omvälvning. Vilka äventyr som väntar dig, du kastar dig ut i tomrummet och det okända för att omfamna detta nya liv tillsammans.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vi går igenom ”smekmånaden”-fasen som vissa kallar det, början, där allt är perfekt, underbart när det plötsligt, efter några veckor (eller månader för de lyckliga) är den brutala återgången till verkligheten: din partner har fel ( fan!) och du, du är själva definitionen av ordspråket ”jagar det naturliga, det kommer tillbaka i galopp” och som grädde på moset, när du tar på dig dina favoritjeans inser du att det inte passar dig längre !

Katastrof? Självklart inte ! Allt detta är normalt, få inte panik.

Som dietist Nutritionist kommer jag att ge dig mina råd så att du kan känna dig bekväm i din kropp, i ditt huvud och därför ännu bättre i ditt par.

Länk mellan mat och kärlek

Jag är kär så jag går ner i vikt:

Du kanske redan har hört att när du är kär kan du helt enkelt ”mata på kärlek och friskt vatten”? Andras kärlek ger oss näring, ja, den fyller oss, ger oss den energi som krävs för att uppleva våra första känslor. Så här kommer ätandet i andra hand, vi gosar oss själva först! Hans mage är nöjd… Med kärlek!

De äldre kommer till och med att kunna säga till oss ”ät att du ofta” är indignerade över denna aptitförlust men i verkligheten är det ingen brådska… Allt kommer att återgå till det normala när det är rätt tid för dig och dina kropp! Otroligt va?

Heartbreak och viktminskning

Många människor tappar aptiten när de möter hjärtesorg! Ingen mer lust, ingen mer aptit, från och med nu är det sorgen över att inte längre se den älskade som är mästaren på att äta sensationer… Maten är intetsägande, vi har inte längre smak… Sedan, med tiden, lyckligtvis det händer!

Rutin i paret

Begynnelsens tid har passerat och vi slår oss ner som ett par, vi upptäcker parets rutin och väldigt ofta är det då kärlekskilonen dyker upp. Älskar handleder, det är dig jag syftar på!

Middagsstund väntar på av dvärgpapeglarna, vi lagar smårätter för att glädja varandra, ett önskat och efterlängtat ögonblick av delning. Men våra dagars rytm skiljer sig åt och vi kan komma fram till boet före vår älskade, mellanmål utan hunger kan hända för att hålla oss sysselsatta… Måltiden äts sedan utan aptit vilket hindrar oss från att njuta av måltiden. Sedan lägger vi till en sötsak framför din älskade serie och utan hunger börjar vi återigen ta för vana att äta.

Då blir en-mot-en-måltider kanske upprepade tv-program, vi äter utan aptit, utan riktig lust och kilona ackumuleras alltså med tiden.

småätande som ett par framför tv:n

Mitt råd för att hålla två personer i kö

Dela måltider ansikte mot ansikte

Inför en ny hälsosam rutin i ditt förhållande. Be din partner att stänga av tv:n vid måltiden, sätta dig vid bordet, duka upp den, ta till dig tallriken och sitta mitt emot varandra.

Ni kommer därför att fokusera på er måltid, chatta med varandra, tillbringa en välförtjänt stund av avkoppling efter en lång dag.

Om du gillar godis framför kvällsfilmen kan du behålla din efterrätt som du kan njuta av vid den tiden.

Organisera dina veckomenyer tillsammans

Ett bra sätt att äta en balanserad kost under hela veckan utan att känna sig fattig är att planera i förväg. Ni kan organisera veckans menyer tillsammans, handla lämpligt och på så sätt äta lugnt/hälsosamt utan att efter dagens arbete oroa er för ”vad ska vi kunna äta i kväll?” ”.

Koka för två

Ett bra sätt att få dig att vilja sätta dig till bords, smaka och avnjuta maten istället för att svälja den utan att tänka, är att göra dig besväret att laga mat och för två personer, tack!

Ett delat ögonblick, av delaktighet och utbyten.

Du kommer att inse att måltiden inte har samma smak när vi gör oss besväret att koka ihop den.

par matlagning

Pratar du

Det är viktigt att kommunicera med din partner om dina respektive ätförnimmelser: vem är hungrig, vid vilken tidpunkt, vid vilken intensitet. Så du kommer att stämma dina fioler och respektera allas känslor!

Fysisk aktivitet för två

En notering om fysisk aktivitet är viktigt, speciellt när du har stillasittande jobb och på kvällen är det: i bilen och på väg hem! Hitta en tid som passar er båda och tillsammans, träna. Måltiden efter aktiviteten kommer att bli desto mer uppskattad eftersom ni alla kommer att känna er väldigt hungriga.

Kort sagt, du kommer att ha förstått, för att återfå din figur medan du är i ett förhållande är hemligheten att lyssna på dig själv, ta dig tid och vänta tills du är hungrig på att äta!

Så ja, låt oss förkunna ett stort JA till kärlek, denna känsla som elektrocuterar oss, som får oss att vibrera, en spännande upplevelse, men kärlek hämmar ibland våra matupplevelser, uppmanar oss att inte lyssna på dem: antingen äter vi för mycket eller inte alls ! Hur göra ?

Som dietist skulle jag vilja berätta för dig: vad spelar det för roll! Det finns cykler i livet, ögonblick då vi upptäcker en del av oss själva genom den andra och ja, detta får oss att glömma vår hunger, vår mättnad men om vi tar oss tid att komma tillbaka till oss själva (när du väl har lyckats ta avstånd från annat) du kommer att kunna (om)lära dig att lyssna på din hunger, din mättnad och att njuta av en fantastisk måltid som ett par, öga mot öga!

Precis som med cykling, att lyssna på din kropp och vad den har att berätta för oss kan inte gå förlorad, du behöver helt enkelt få vanan tillbaka på rätt spår.