Att gå ner i vikt under klimakteriet är möjligt! Tips för att begränsa irriterande vardagssymptom

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Klimakteriet är slutet på reproduktionsperioden hos kvinnor och kan åtföljas av obehagliga symtom som värmevallningar, humörsvängningar, viktökning Men detta är inte oundvikligt!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vi ska se hur du kan boosta din ämnesomsättning, anpassa din kost eftersom ditt energibehov minskar och hur du kan undvika och/eller begränsa de irriterande effekterna av hormonella förändringar!

Boosta din ämnesomsättning!

Då är det dags att starta om det!

Öka ditt intag av animaliska och växtproteiner i 3 dagar. Proteiner ger få kalorier och kräver ytterligare ansträngning från kroppen för att tillgodogöra sig dem. Tack vare denna extra insats ökar energikostnaderna. Kom ihåg att dricka ordentligt för att hjälpa dina njurar att evakuera överskott!

Vi rör oss varje dag i minst 30 minuter, promenader, trappor, städning, trädgårdsarbete osv.

Fysisk aktivitet hjälper till att bevara din muskelmassa och skeletttäthet, men den skulpterar också din siluett. Genom att utveckla dina muskler kommer du att underlätta din bantning och lättare stabilisera din idealvikt. För bra fysisk aktivitet är det nödvändigt att kombinera övningar för att boosta ditt hjärta: såsom löpning, simning, cykling eller rodd, och muskelstärkande övningar: såsom magmuskler, men också stärkande av kärnan.

Din kost, i praktiken, på en daglig basis

 • Undvik produkter med låg fetthalt, lätta eller 0 %
 • Gör mindre måltider och dela upp din kost för att undvika sug
 • Hoppa aldrig över en måltid
 • Organisera 1 till 2 mellanmål fördelade över dagen bestående av en källa till fiber och protein.

Här är exempel på mellanmål att inkludera som en del av den speciella klimakteriets kost:

 • 1 frukt + 30 g ost med låg fetthalt Eller 1 frukt + 1 yoghurt Eller 1 frukt + en näve oljefrön (valnötter, mandel, etc.)
 • Eller Skiva fullkornsbröd + 1 tesked jordnöts- eller mandelsmör eller 2 fullkornskakor + 1 naturell yoghurt Eller 30 g fullkorn + 1 skål soja- eller komjölk eller 100 g råa grönsaksstavar + 30 g hummus
råa ekologiska mandlar

Mitt kostråd

 • Lyssna på och respektera mättnadssignaler (ta minst 20 minuter per måltid)
 • Tillsätt inte salt till preparaten och välj produkter med låg natriumhalt
 • Ät fet fisk två gånger i veckan
 • Föredrar olivolja framför smör för matlagning
 • Istället för ett glas alkohol, välj tomatjuice som aperitif
 • Ät frukt och grönsaker till varje måltid
 • Laga så mycket som möjligt och främja ”hemlagad”
 • Sola och rör på dig minst 30 minuter om dagen detta gör att du kan utsöndra mer endorfin för att sova bättre, hantera stress och fysisk aktivitet hjälper till att underhålla musklerna som förbrukar mer energi och ger en vacker form till din kropp, du kommer att bli smalare!
 • För att sova gott, gynna stärkelsehaltiga livsmedel på kvällen vilket ökar serotoninsekretionen. (sömnhormon) och begränsa koffein: max 2 kaffe per dag (det orsakar också toppar i blodsockret med sötsug) ersätt det med grönt te, örtte, citronvatten och eller smaksatt med apelsinblom…

Om du är trött, vila (lyssna på dina signaler istället för att dölja dem!)

Akta dig för hormonstörande ämnen som destabiliserar hormonella rytmer, vilket främjar viktökning. Hormonstörande ämnen finns i bekämpningsmedel, livsmedelstillsatser, kosmetiska produkter, rengöringsmedel, tobak och fina partiklar. Undvik dem så mycket som möjligt genom att gynna en ekologisk kost, kosmetika och naturliga rengöringsprodukter.

Exempel på en vanlig dag

MorgonFrukost (havregryn med mandel och linfrön, mjölk, apelsin)
MiddagCurry kyckling escalope, Vichy morötter och basmatiris, en skiva bröd (fullkorn), ost och frukt
Mellanmål1 frukt + en näve oljefrön
KvällLax med purjolök, quinoa-koralllinser, naturell yoghurt, bakat äpple med kanel
klimakteriet

Din ”naturliga” verktygslåda: örtmedicin, eteriska oljor, kosttillskott kan hjälpa dig att rätta till de problem som kan orsakas av klimakteriet!

 • för klimakteriets alla sjukdomar: Bachblomma nr 40
 • uppblåsthet: vegetabiliskt kol och probiotika: i koncentrerad form i kapslar. Ta 15-dagarskurer för att återbalansera tarmfloran (tänk på matprobiotika: inte för mogen banan, surkål, naturell yoghurt, etc.).
 • Osteoporos – depression: Vitamin D3 lanolin 5 droppar varje dag.
 • Hot flash: Kombination av soja eller humle med chasteberry eller citronmeliss.
 • Vattenretention: Green Cypress eller Provence eteriska oljor har en venös och lymfatisk avsvällande effekt. Två droppar eterisk olja i en tesked honung, tas tre gånger om dagen. Örtte från växter mot vattenretention som stimulerar levern, njurarna eller leversystemet: grönt te, maskros, röd vinstock, orthosiphon (eller java-te) eller till och med pilosella. Linfrö hjälper också till att minska vattenretention.
 • Trötthet: marint magnesium i en 3-veckorskurs (8-10 dagar ledigt och starta om vid behov)
 • Stress: Förening av passionsblomma, fumitory eller valeriana med magnesium och vitamin B6.
 • Hypotyreos: Komplex av jod (och skaldjur), selen, zink, vitamin B6 och magnesium.
 • Sömn: örtte att ta på sen eftermiddag och en liten kopp efter kvällsmåltiden: lind, apelsinblomma, passionsblomma, kamomill. För att slappna av, somna och/eller somna om om du vaknar på natten: söt mandarin eterisk olja 1 droppe på handtaget, gnugga de 2 handtagen och tinningarna. 1 droppe fin eterisk lavendelolja på kudden för att somna och lugna ner dig

Sakta ner och bli kokongerad : Massage, spa, jacuzzi och varför inte göra akupressursessioner (digital tryckteknik som gör att du kan avblockera energiblockeringar, sätta energi tillbaka i rörelse, stoppa smärta, eliminera åkommor kopplade till klimakteriet, sova bättre: sessionerna varar 1h-1h30).

Klimakteriet är full av förändringar så ta vara på den för att få en ny start, ta hand om dig själv och din hälsa för att må bra i din kropp och ditt sinne!

Att hålla sig smal och leva bra under denna period är möjligt, det är upp till dig!