Tips för en vårdiet, anpassad efter principerna för kinesisk diet

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Här är några tips från kinesisk medicin för att bättre lyssna på din kropp och i harmoni med naturen för inom kinesisk kost är det vår fram till den 25 april och säsongen av leversäsong!
Dagarna blir faktiskt längre, naturen vaknar, fröna börjar gro och vi måste därför anpassa oss till denna energi av exteriorisering, av tillväxt! Det är så mycket att planera, förverkliga sina projekt och allt detta med tålamod och måtta!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Elementet i samband med våren är dryck.
Det är saften som stiger efter vintern, naturens uppvaknande. Denna säsong jämför Man med ett frö som håller på att gro.

DE organ i samband med säsongen kommer att vara lever och gallblåsa, själva relaterade till ögon och syn.
Vi observerar också regelbundet reaktioner på denna nivå med vårallergier (vattnande och kliande ögon).

L’känsla våren är här ilska som är kopplad till lever .
Denna energi av ilska kommer att ha flera influenser på våra känslor.

Så om vi upplever överskottsenergi under våren kommer vi att känna oss irriterade, otåliga, vi kan förlora sömn, vi kommer att få röda ögon, migrän, högt blodtryck eller till och med hypertyreos.

Om energin kopplad till våren å andra sidan inte räcker till kan vi känna oro, dålig matsmältning, trötthet eller lågt blodtryck.
Akupressur kan hjälpa dig att hitta denna balans och behandla eventuella allergier!
Övningar som Qi gong, Tai chi, yoga, meditation kan också hjälpa dig.

Några mattips inför våren

  • Undvik att äta för mycket eftersom detta försvagar mjälten och magen och koncentrerar energin inom dig.
  • Föredrar unga skott, nya grönsaker, ungt kött (lamm, etc.) och föredrar wok-stekt, ångad, lätt saltad matlagning, med livsmedel som vild vitlök eller till och med grodda frön.
  • Undvik överskott (fetter, alkohol, sockerarter), eftersom levern och mjälten är särskilt känsliga för dem.
  • Vi kommer att gynna grön mat (säsongens färg) som gröna grönsaker och grönt te.
vår

Sidoval av livsmedel beroende på deras natur:

En liten mängd sura livsmedel för att ge näring till leverns Yin: aprikos, porcini-svamp, vårlök, citron, kvitten, jordgubb, guava, granatäpple, azukibönor, kiwi, kumquat, fermenterad mjölk, litchi, mandarin, mango, apelsin, syra, grapefrukt, persika, päron, äpple, kyckling, plommon, druva, sesam, tomat och vinäger.

Pigg smak för att främja exterioriseringens rörelse: vitlök, alkohol, dill, havre, stjärnanis, basilika, kanel, kardemumma, kummin, selleri, kål, gräslök, kryddnejlika, koriander, gurkmeja, fänkål, ingefära, kryddnejlika, kumquat, mynta, hirs, senap, muskotnöt, kålrot, lök, oregano, persika, duva, chili, pistage, purjolök, peppar, rädisa, soja och timjan.

Mild smak för att släppa spänningar i muskler och senor; förhindra blockeringar; skydda och stärka mjälten och magen: nötkött, vete, morot, shitakesvamp, pumpa, dadel, jams, jujube, linser, majs, nötter, kycklingägg, lök, ärta, kikärtor, päron, potatis, pumpa, ris, socker ( liten mängd).

På den fysiska aktivitetssidan

Promenader lämpar sig bäst på våren, eftersom det inte belastar luftvägarna för mycket av pollen!

Några kostråd för lågsäsong från 24 april till 17 maj

Det är säsongen avjordelement och denorgan Mjälte/mage. Jorden är centrum för allt levande och för allt. Detta element finns i mitten av var och en av de fyra årstiderna. Den representerar den indiska sommaren eller lågsäsongen, luftfuktigheten, mitt i livet. Det är också mild smak, där gul färg.

Sidoval av livsmedel efter deras natur

Det är en tid då man måste äta lätt och intetsägande smaksatta livsmedel som är naturliga diuretika och tar bort fukt:

  • gröna bönor, squash, vattenmelon, zucchini, gurka;
  • korn, röda bönor.

Använd mycket aromater, milda kryddor (kummin, curry, etc.) för att främja mjältens funktion och omvandla luftfuktigheten.
Maten av neutral karaktär och mild smak är också i ordning:

  • grönsaker: paprika, majs, morot, ärtor, fänkål;
  • frukt: banan, päron, äppeljuice, körsbär, kokos;
  • proteiner: nötkött, kalvkött, ost (lite eftersom det är återfuktande);
  • andra: bröd (surdeg), nötter, rapsolja, kanel.

Vårsäsongen är förnyelsens, förändringens tid.

Det är en ganska tröttsam säsong för kroppen. Du måste därför anpassa din kost och ditt tempo, försiktigt, gå tillbaka till grunderna och återknyta kontakten med naturen: promenader i skogen, trädgårdsarbete osv.

Jaga bort vinterns idisslingar som försvagar mjälten och ladda batterierna i solen så snart som möjligt!