Diabetes och kost

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Visste du att mer än 4,5 miljoner människor är diabetiker i Frankrike, inklusive cirka 1 miljon som inte är medvetna om det?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Men vilken diet ska man anta vid diabetes?

vad är diabetes?

Diabetes kännetecknas av att man har för mycket socker i blodet.

Denna sjukdom är kopplad till insulin, som är ett hormon som hjälper till att reglera blodsockernivåerna och bättre fördela dem så att de inte finns kvar i blodet.

Det är den ledande orsaken till funktionshinder och dödsfall över hela världen; det är därför ett verkligt folkhälsoproblem idag.

För vad ? Eftersom diabetes orsakar många komplikationer på kardiovaskulär nivå, i ögonhöjd, på njurnivå bland annat…

Lyckligtvis spelar kosten en viktig roll i utvecklingen av diabetes.

Diet för en diabetiker låter dig:

 • tillgodose näringsbehov,
 • för att kontrollera sockernivåerna,
 • för att nå en korrekt vikt,
 • och förebygga risken för associerade sjukdomar.

Vilken diet bör du följa när du har diabetes?

Observera att vi inte längre talar om en diet för diabetiker utan om en ” balanserad diet ”, där var och en av livsmedelsgrupperna kommer att ha sin egen betydelse.

Förbi är de dagar då personer med diabetes ombads att helt eliminera sockerarter, till exempel! Vi insåg att det inte var sättet att göra det på.

För att balansera dina måltider när du är diabetiker måste du respektera vissa enkla kostprinciper.

Till att börja med, välj mat lågt glykemiskt index.

diabetiker kvinna

Det glykemiska indexet är ett index som mäter ett livsmedels förmåga att snabbt höja blodsockernivån (glykemi).

Ju högre glykemiskt index, desto snabbare kommer sockernivån att stiga i blodet, vilket inte är bra för en person med diabetes.

Så det finns listor över livsmedel med varje glykemiskt index. Till exempel har följande livsmedel ett lågt glykemiskt index: avokado, mörk choklad över 70 %, nötter, mandel, linser, kikärter, delade ärter och även fullkornsbröd och hel pasta.

Fokusera också på mat rik på bra fetter eftersom diabetiker har en risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar och denna risk är 2 till 3 gånger högre än den allmänna befolkningen, är detta inte att ta lätt på!

Valet kommer därför att falla på fetter av vegetabiliskt ursprung som olivolja, rapsolja, valnötsolja men också på de goda fetterna som finns i fet fisk, den berömda Omega 3, som i lax, makrill, öring, sill, sardiner. .

Och ett enkelt tips: kom ihåg att strö över dina tallrikar med linfrön som är väldigt rika på bra fetter!

Mitt tredje tips är att berika din kost med fibrer eftersom de spelar en intressant roll i blodsockerkontroll.

Och då överväg att ha minst en grönsak till varje måltid. Detta kan vara i rå eller kokt form, alternerande formerna.

Ett snabbt ord om mitt råd:

Vad är tekniken för att lära sig eller lära sig att äta en balanserad kost lätt när du är diabetiker?

Jag råder dig att hänvisa till matpyramiden.

Basen i pyramiden är maten som ska konsumeras, så självklart bör maten längst upp i pyramiden undvikas så mycket som möjligt!

Låt oss börja på toppen:

 • Sötsakerna : bör undvikas så mycket som möjligt men om det händer då och då bör det inte ske utanför måltiderna eftersom det skulle få blodsockernivåerna att stiga för kraftigt.
 • Fetter och oljor: använd med måtta och välj de goda oljorna som jag nämnde tidigare.
 • Mjölk, yoghurt: 2 portioner per dag
 • Ost, kött, fågel, fisk, ägg: 1 portion ost OCH 1 portion kött, fågel, fisk, ägg per dag. Ät bara rött kött en gång i veckan.
 • Bröd, spannmålsprodukter, potatis, baljväxter: vid varje huvudmåltid, använd helst hela produkterna som nämns ovan och de med lågt glykemiskt index.
 • Frukt och grönsaker : 2 till 3 portioner per dag. Och undvik frukt utanför måltiderna eftersom de innehåller socker.
 • Vatten, te, osötade drycker: minst 1,5 liter per dag.

Och socker, kan vi inte ersätta det med något annat?

Det finns mer naturliga lösningar än vad som tidigare använts, som aspartam, ett konstgjort sötningsmedel som upptäcktes 1965, men vars konsumtion har avskräckts! Så vi undviker det.

Idag kan du enkelt hitta på marknaden:

 • Stevia : den kommer i form av ett grönt pulver och har en mycket stark lakritssmak. Det har ingen inverkan på blodsockret alls, det höjer inte blodsockret alls, men man måste uppskatta dess speciella smak.
 • Xylitol som kommer till oss från de nordiska länderna, är en sockerersättning (finns i ekologiska butiker) gjord på björkextrakt. Var noga med att inte tillsätta för mycket när du lagar den eftersom smaken blir mer uttalad!
 • DEkokossocker. Det karamelliserar som sockret du är van vid att använda men det har ett lågt glykemiskt index. Och personligen är det min favorit!

Och annars kan du byta ut sockret mot fruktpuré i desserter, det är väldigt gott också!

Så när du är diabetiker behöver du bara skaffa dig goda dagliga matvanor!

.