Gluten och hälsa

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

I cirka tio år har gluten varit kärnan i samtal om mat. Ibland kritiserat, till och med demoniserat, är detta berömda gluten i centrum för debatter, med vissa anser att det är ansvarigt för alla sina sjukdomar, och andra använder det som ett försäljningsargument för olika livsmedelsprodukter.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Till att börja med, vad är gluten?

Det enklaste sättet att definiera det är att presentera detta ämne som en uppsättning proteiner, samma som vi hittar i andra livsmedel på våra dagliga tallrikar, eller nästan.

Dessa proteiner finns i spannmål, och mer specifikt halmspannmål, såsom vete, korn, råg, dinkel eller havre. Personer med intoleranser (vi återkommer till detta) är ofta bekanta med förkortningen SABO (för råg, havre, vete och korn) för att enkelt undvika konsumtion av dessa spannmål. Denna uppsättning proteiner kan också delas upp i två undergrupper: gliadin och glutenin, som båda kommer att ge elastiska och viskösa egenskaper till maten som innehåller dem. Vi kan också minnas bilden av bröddeg, som när den knådas gradvis antar denna elastiska konsistens som gör att den kan få denna speciella smak och konsistens när den bakas. . Vi hittar denna egenskap ända tillbaka till ordets etymologi som på latin redan var en synonym för ”lim” eller ”gummi”, så det är svårt att vara mer suggestiv.

Gluten är därför inte nytt, det har funnits lika länge som de sädesslag som nämns ovan. Det är dock först helt nyligen som dess kontrovers dök upp. Detta fenomen förklaras av det faktum att gluten är särskilt ansvarigt för celiaki, som drabbar en (liten) del av befolkningen.

För patienterna som vi kommer att diskutera nedan kan denna mycket allvarliga patologi snabbt bli mycket försvagande dagligen. Men det har också funnits ett verkligt modefenomen sedan slutet av 2000-talet och början av 2010-talet, mycket stött av tillverkare och marknadsföringen förknippad med deras produkter, och som fortsätter att skapa förvirring kring detta enorma ämne. .

glutenfritt bröd

Utveckling av erkännande av glutenrelaterade sjukdomar

Celiaki är en patologi som kommer att påverka immunsystemet hos personer som är genetiskt disponerade för att utveckla denna patologi.

Detta protein orsakar sedan atrofi av tarmvilli i tunntarmen, vilket leder till partiell förstörelse av väggen i detta organ. Eftersom tunntarmens väggar är de huvudsakliga vägarna för absorption av många näringsämnen, kommer förändringen av denna absorberande funktion att leda till allvarliga brister kopplade till dessa malabsorptioner, särskilt i järn, kalcium och vissa vitaminer (för att bara nämna några). näringsämnen).

Hittills finns det inga tillgängliga behandlingar för att behandla dessa patienter, den enda lösningen ligger i att följa en strikt glutenfri diet under hela livet. För både spädbarn och vuxna är symtomen som upptäcker celiaki i allmänhet tarmbesvär i samband med kronisk diarré och/eller kräkningar samt hypotrofi och viktminskning. Dessa symtom åtföljs ibland av neurologiska och dermatologiska störningar och ledproblem.

Det verkliga erkännandet av celiaki i Frankrike är från 2002. Sedan dess har patienter som lider av en sådan patologi fått socialförsäkringsstöd på cirka 45 euro per månad för en vuxen och 33 euro för ett barn för att finansiera inköp av ibland mycket dyra glutenfria dietprodukter. Denna ersättningsgrad är fortfarande i kraft idag, även om den garanterar erkännande av sjukdomen för dessa patienter, tillåter den inte att de produkter som konsumeras av celiakipatienter finansieras fullt ut.

glutenfria livsmedelsprodukter

Gluten: en modeeffekt?

Så var kommer denna förvirring och all upphetsning kring gluten ifrån? Som tidigare nämnts har ökningen av personer som drabbats av celiaki öppnat ett fönster för tillverkarna. Fler och fler glutenfria produkter har dykt upp på stormarknadernas hyllor, ibland erbjuds till och med hela hyllor av de största varumärkena. Otydligheten kring gluten har därför odlats för att sälja dessa ofta dyrare produkter, och det är svårt för konsumenten att reda ut sanningen från lögnen.

Det finns givetvis celiakipatienter som absolut måste undvika att konsumera någon form av gluten, men det finns också de ”intoleranta” eller ”överkänsliga” mot gluten som kan uppvisa vissa liknande symtom utan att vara strikt celiaki (och därför inte erkänns av socialförsäkringen) .

Gluten är dock inte ansvarig för alla åkommor och vissa människor kan uppleva verkliga matsmältningsbesvär på grund av konsumtion av andra livsmedel.

Vissa studier visar att andra veteproteiner och vissa dåligt absorberade och jäsbara sockerarter (kategoriserade som FODMAPs) också kan vara orsaken till dessa symtom.

Det är därför viktigt att ha sällskap av sjukvårdspersonal som kan fastställa en exakt diagnos och hjälpa till att undvika felaktiga tolkningar. Generellt sett har den stora majoriteten av befolkningen råd att konsumera gluten hela livet utan att drabbas av någon malabsorption, brist eller några som helst symptom.

Det är därför inte alltid nödvändigt att konsumera glutenfri mat. Vissa produkter kan till och med vara mer skadliga än deras motsvarighet som innehåller detta ämne, eftersom det för att få liknande texturer och smaker ofta är nödvändigt att lägga till många ingredienser, tillsatser och ibland till och med använda ytterligare industriella processer som kommer att ta in dessa livsmedel i kategorin ultraförädlade produkter, vilket i allmänhet inte är goda nyheter för konsumenten.

Det är därför viktigt att öka medvetenheten bland befolkningen om verkligheten av gluten och celiaki, för att i slutändan möjliggöra en ökning av diagnostik och screening samt medicinsk vård för patienter så snart de första symtomen visar sig. , utan att uppmuntra konsumtionen. av anpassade och modifierade produkter när detta inte är nödvändigt.