Nytt år: vårt råd för att komma av på rätt fot

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Året 2023 har precis börjat, möjligheten att starta denna nya cykel genom att förankra goda, hållbara vanor som du har bestämt dig för att behålla över tid.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det här är inte bra beslut med ouppnåeliga mål utan snarare råd och små förändringar att tillämpa i ditt dagliga liv för att förbättra dina vanor och, lite i taget, gå mot hälsovänliga beteenden!

Framåt till ett nytt berikat år där du kommer att få ny fart, det om ditt välbefinnande.

Hopp, i köket!

Vad händer om du ersatte ursäkten ”Jag har inte tid” med en omorganisation av dina prioriteringar?

Att betrakta din hälsa som en prioritet innebär att spendera tid i köket varje dag är hjärtat i din förändring.

Det handlar inte om att bli en bra kock utan om att ta 15 minuter att förbereda en enkel, lättlagad måltid som bara kommer att innehålla den mat du bestämmer dig för att lägga i den.

Hälsosam konsekvens för dig: adjö till dolda fetter och dolda sockerarter, för att inte tala om tillsatt salt!

Bli herre över vad du ger till din kropp.

Har du slut på idéer? Använd internet och webbplatser som erbjuder enkla recept för hjälp. Fråga omgivningen vad de brukar laga, detta uppmuntrar dina önskningar och din kreativitet.

Små tips:

  • Tänk på kryddor och örter för att krydda dina rätter. Detta kommer att göra dem mer attraktiva och minska ditt saltintag.
  • Variera tillagningsmetoderna, för en enskild mat som till exempel en grönsak: ångad, stekt, mosad, mosad, i en paj eller tårta, i ugnen, etc. Så många läckra recept.

Användbara tips för shopping

Var ska man handla?

Stormarknader och stormarknader? Lokala butiker? Gå ? Hård rabatt? Ekologisk butik? Det finns många ställen vi kan gå för att handla. Hur väljer man?

Jag råder dig att diversifiera varumärkena för att på bästa sätt respektera din budget och dina preferenser.

Du kan till exempel göra dina nödvändiga inköp i hårda lågprisbutiker (där kvaliteten på färskvaror är lägre men där detta inte påverkar hushållsprodukter) och sedan köpa dina färskvaror i en stormarknad eller ett ställe som erbjuder produkter av högsta kvalitet.

tips för shopping

Testa ställena, variera nöjena för att inte hamna i en shoppingrutin som gör att du alltid köper samma mat och hindrar dig från att väcka dina smaklökar, från att testa nya smaker, nya smaker.

Smaktråkighet kommer att ha effekten av att du inte vill laga mat, att du inte njuter av dina måltider, att du äter snabbt, utan att vara uppmärksam.

Gå genom gångarna, ta dig tid att titta på produkterna, var nyfiken.

Inköpslistan

Viktigt verktyg för att hantera ditt lager och respektera din budget.

Du kan planera måltidsidéer och menyer för dagarna som kommer och skriva ner alla ingredienser du behöver.

Små tips:

  • Ju bättre din organisation är, desto lättare blir det att respektera.
  • Kom ihåg att respektera säsongsvariationen hos grönsaker och frukter för överlägsen kvalitet och bättre respekt för din budget.

När ska du handla?

Undvik tiden när du är hungrig, annars kommer du att hitta dig själv att köpa mat du inte behöver eftersom du kommer att köpa av fel anledningar.

Försök att gå till butiker när det inte är för många människor för att minska stressen det kan orsaka. Självklart beroende på din tillgänglighet.

Det är möjligt att handla via drive-thru, men det ökar risken för att falla in i måltidernas monotoni.

Variera dina sätt att göra saker på!

Lyssna på din kropps behov

I år bestämmer du dig för att lyssna på din kropps behov eftersom de kommer att förbli den bästa indikatorn som du kan hänvisa till. Inget behov av applikationer eller sofistikerade beräkningar, du har allt du behöver för att möta dina behov.

Kvantitetshantering

Vilken bättre indikator på hur mycket du ska lägga på tallriken än din hunger? Lita på dina känslor: liten hunger = liten mängd, medium hunger = medelstor mängd och stor hunger = större mängd.

Det är enkelt och väldigt effektivt.

lyssna på kroppens behov

Du kan lita på din kropp som signalerar att du behöver äta tack vare hungerkänslan.

Gå utöver dina standardkvantiteter och byt plåtar.

Måltid

Måste vi följa ett strikt tempo? Äta på bestämda tider? Aldrig !!

Lyssna på din hunger när den visar sig och anpassa ditt måltidsintag därefter.

Föredrar att skjuta upp måltidstider så att du är riktigt hungrig och har maximal njutning.

Tänk om jag aldrig är hungrig?

Det finns två hypoteser för detta:

  • Den första är att du kanske äter för mycket vilket gör att din kropp aldrig hinner känna sig hungrig.
  • Den andra hypotesen är att du kan behöva öka din energiomsättning genom att röra på dig mer, detta kan hjälpa dig att återfå ätupplevelser.

Ge dig själv tid

Det är viktigt att du inser att varje förändring tar tid.

En våg av en trollstav som förändrar spelet existerar bara i Harry Potters universum! Du kommer aldrig att kunna upprätthålla dina beteendeförändringar om du har bråttom och vill att saker ska gå snabbt.

Det är samma sak för viktminskning. Snabb viktminskning kommer aldrig att stabiliseras över tiden eftersom det bara kommer att bero på deprivation.

Om du behöver gå ner i vikt måste detta göras gradvis, efter djupgående förändringar i ditt ätbeteende och med stöd av en näringsspecialist.

Jag önskar dig ett fantastiskt och sött nytt år 2023, må det präglas av dina framgångar och prestationer.

Var stolt över det du redan har uppnått! Överseende, vänlighet, självrespekt är nycklarna.