Drickbar yoghurt: vad tycker du?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Drickbar yoghurt lockar nya konsumenter varje dag i Frankrike och runt om i världen. Till frukost, till mellanmål eller på kontoret, på flaska eller i kartong, tar alla lätt till sig denna bärbara mejeriprodukt.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Men är det okej att konsumera det?

Är att dricka yoghurt som traditionell yoghurt?

Yoghurt är mjölk som omvandlas av mikroorganismer som kallas mjölksyrafermenter, med andra ord som underlättar jäsningen: detta är själva definitionen av yoghurt.

Men yoghurtens konsistens varierar beroende på tillverkningsprocessen:

  • För att få vad vi kallar ”fast” yoghurt som har en något tjock konsistens, läggs mjölken med mjölksyrajäsningar direkt i grytorna och värms upp i flera timmar vid mer än 40°C för att jäserna ska kunna föröka sig.
  • ”Bryggad” yoghurt (även kallad ”bulgarisk”), som är mer flytande, bereds i bulk: mjölken läggs med mjölksyrajäsningarna i kar. Det erhållna preparatet rörs om och kyls innan det förpackas i burkar.
  • Vad gäller drickyoghurt så är det helt enkelt en röryoghurt som rörs om så mycket att den blir flytande. Sedan förpackas yoghurten i flaskor av olika storlekar.
yoghurtdryck i ett glas

Att dricka yoghurt har samma egenskaper som all yoghurt?

Ganska!

Drickyoghurt är alltid yoghurt, med en flytande konsistens.

  • Den har samma hälsofördelar som all yoghurt: den är låg i fett och socker, den innehåller proteiner, mineraler, vitaminer, kalcium och vatten.
  • Den innehåller alltid de berömda probiotika, dessa levande mikroorganismer som bidrar till tarmens balans.
  • Slutligen, precis som andra yoghurtar, är drickyoghurt lämplig för alla användningsområden: yoghurtkaka, smoothie, glass, etc.
  • Dessutom är den enkel och praktisk, den kan tas med var som helst.

Recepten har till och med diversifierats med trendiga smaker som äpple-svartvinbär-hallon, persika-passionsfrukt och till och med speculoos.

Varianter gjorda av get- eller fårmjölk har till och med marknadsförts till vuxna som letar efter ett alternativ till komjölk.

Ingen kontraindikation?

Bara ett litet fel: eftersom den är i flytande form, sväljs yoghurtdrycken för snabbt och kanske inte sätter sig.

Ännu värre, du riskerar att ”svälja” 2-3 i rad och varje sötad yoghurtdryck innehåller motsvarande 2 sockerklumpar, så var försiktig med mängderna med risk för att lägga till för många kalorier dagligen. !

flaska innehållande yoghurt att dricka

Vilken är den rekommenderade mängden?

Enligt PNNS (National Nutrition Health Program), som är en myndighet i ämnet, bör en vuxen konsumera 2 mejeriprodukter per dag och, för barn, 3 till 4 per dag.

Detta kan vara 1 glas mjölk, 30g ost, 1 yoghurt eller… 1 yoghurtdryck!

Men återigen, var försiktig, dessa rekommendationer gäller NATURE mejeriprodukter så köp dem hellre enkla, även om det innebär att du själv väljer den mängd socker eller sylt som du eventuellt vill lägga till.

Kan vi göra dem ”hemma” också?

Ja riktigt.

Du hittar massor av väldigt enkla recept på internet, ha kul!

FÖR ATT SAMMANFATTA :

  • En drickyoghurt är en mer flytande yoghurt
  • Drickbar yoghurt är låg i fett och socker, den innehåller proteiner, mineraler, vitaminer, kalcium och vatten.
  • Varning: dess flytande form kan få dig att ”överkonsumera” den