Trötthet och mattvång

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Februari månad symboliserar mitten av vintern. Temperaturerna är fortfarande låga, dagarna blir gradvis längre, men räcker det för att slippa känna den där vintertröttheten?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Känner du en nedgång i moral i vinter? En droppe energi?

Är detta åtföljt av ett behov av att tvångsmässigt äta mer socker? Gillar du att söka tröst i dessa söta livsmedel?

Om du känner igen dig i dessa frågor är det normalt. I den här artikeln kommer jag att upplysa dig om dessa symtom och ge dig råd och verktyg för att få upp huvudet ur det (kalla) vattnet!

Trötthet hvinter

Nedgången i energi på vintern är vanlig och normal. Våra beteenden är annorlunda under den här säsongen: vi stannar hemma mer, rör oss mindre, kylan dämpar vår motivation att gå ut och tröttheten sätter in.

Ljusfallet orsakar också fysisk och moralisk trötthet. Precis som temperaturerna som sjunker och för med sig en känsla av tyngd, stelhet och dåsighet.

Tecken på vintertrötthet: utmattning, trötthet, dåsighet, irritabilitet, minskad vakenhet och koncentration etc.

Vintertrötthet kan leda till mental trötthet som jag kallar nervös trötthet och som kommer att få konsekvenser för dina ätbeteenden.

trött kvinna lutar huvudet mot sin dator för att visa sin känslomässiga eller vintertrötthet

Nervös trötthet

Nervös trötthet är därför en konsekvens av trötthet som funnits ett tag och beror också på ett alltför högt tempo i livet. Ett aktivt liv som tar upp all plats och som resulterar i att man glömmer sig själv.

En att göra-lista som är för lång och vi ser aldrig slutet på den, en dag som är för intensiv.

Detta kommer att leda till en känsla av utmattning, ”svår trötthet” och/eller ett ihållande tillstånd av dåsighet.

Tecken på nervös trötthet: utmattning, brist på entusiasm, nedsatt prestationsförmåga, ångest, sömnproblem m.m.

För att kompensera för denna mentala trötthet, kräver kroppen snabbt förbrukbar energi, den söker en ”boost”-effekt som är lika snabb som den är tillfällig.

Du kanske hittar där en första ledtråd som kan förklara dina nyligen observerade söta tvångshandlingar. Möjlig viktökning nyligen.

Ättvångre:cär vad ?

Att tydligt skiljas från bulimi och hyperfagi.

Ett ättvång är att äta utan hunger, att överskrida din mättnadströskel. Detta ätbeteende kallas också för känslomässigt ätande.

Talar detta till dig?

Dessa mellanmål är resultatet av många källor: trötthet och förlust av energi, behov av tröst genom mat, söka skydd i mat, kaloriunderskott under måltider som leder till ett akut behov av att äta, etc.

Orsakerna är många och i den här artikeln kommer jag att fokusera på kronisk trötthet som inducerar detta behov av att äta socker för att ge dig själv en falsk känsla av energi.

Falskt eftersom det inte är hållbart över tid, därför inte/inte särskilt effektivt och resulterar i en känsla av skuld (och kanske viktökning).

Mitt råd

Nu när du har en tydligare bild av orsaken/orsakerna till dina vinterättvång, inbjuder jag dig att prova dessa olika metoder för att lätta på din mentala belastning och lugna ditt sinne.

För om ditt sinne är bättre kommer behovet av att leta efter svaret på dina problem inom mat inte längre vara relevant.

Meteo inteskrattande

Det allra första steget är att lära sig förstå sig själv. Och för detta inbjuder jag dig att ifrågasätta ditt inre väder varje dag, flera gånger om dagen för att observera vilka känslor, vilka känslor som spelar.

Lär dig att sätta ord på det du känner, att sätta fingret på det som stör dig, stör dig så att du kan agera på det.

Lära sig har förstå dina känslor

Genom att hjälpa dig själv med den här typen av frågor: ”Vad känner jag? ”, ”Hur känner jag mig? ”. Detta hjälper dig att identifiera dina känslor och sedan låta dem glida över dig, acceptera dem utan att försöka kämpa mot dem.

Att bli överväldigad av känslor är normalt, att kämpa mot det är att sätta sig själv i svårigheter och börja en kamp mot sig själv som bara kan förloras i förväg.

Ta dig tid att andas i 5 minuter varje dag.

Du kan ta dessa några minuter för att ge dig själv lite tid att andas medvetet, slappna av, kanske gå en liten promenad medvetet, eller så kan du titta på några videor med komiker som får dig att skratta gott. .

bild av två tallrikar som presenterar grönsaker och nötter och stärkelsehaltiga livsmedel

Kom tillbaka har Lomedelbarekänner.

Här och nu. När du äter, fokusera på vad som finns i din mun, stäng av skärmarna och återgå till dina sinnen och förnimmelser.

När vi har ättvång tenderar vi att koppla av från nuet, att glömma oss själva, att stänga av.

Använd provsmakning som ett sätt att komma tillbaka till dig själv, till det som händer.

Använd dina 5 sinnen för att njuta av den här maten som ropar på dig: titta på den, lukta på den, låt den smälta i munnen, uppskatta smakerna som spricker på din tunga och de som stannar länge.

Mat ebalansee, i kvantitete tillräcklig

Sammansättningen av dina måltider kommer att ha stor inverkan på ditt tvångsmässiga mellanmål.

Om du inte äter tillräckligt under måltiderna kommer detta att ha två effekter: att du blir väldigt hungrig, tvångsmässigt mellanmål och trötthet, en energiminskning som också orsakar tvångsmässiga mellanmål.

Vi pratar ofta om att äta mindre och inte tillräckligt om att äta mer. Faktum är att att äta mer balanserade måltider (portioner av grönsaker, stärkelsehaltiga livsmedel, proteiner), med fler mängder, kan göra stor skillnad för att hålla dig igång över tiden och undvika mellanmål.

Du hittar andra artiklar på temat balanserad kost och tveka inte att fråga en vårdpersonal om mer information om du känner behov.

Jag hoppas att du i den här artikeln har hittat alla tips som kommer att vara användbara för dig för att minska din vintertrötthet och de ättvång som kan förknippas med det.