Vad jag kallar en hälsosam livsstil av Sandra Ferreira

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Här är en definition av hälsosamt liv:

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

En hälsosam livsstil är den uppsättning åtgärder som syftar till att bevara och främja hälsa. Det handlar främst om livsstilsval. Dessa val antas på grund av deras positiva effekter i sig välbefinnande fysiskt eller moraliskt. Det dagliga livets beteenden påverkas starkt av ens uppfattning om sitt hälsotillstånd. »

(Wikipedia)

Vi kommer att förstå från denna definition att en hälsosam livsstil är viktig. Men vad menar vi egentligen med denna term? Detta är vad jag kallar ”hälsosamt liv”.

Vad ska man göra för att ha en hälsosam livsstil?

Till att börja med kommer jag nödvändigtvis att prata om en balanserad kost.

Och ja, genom att äta en balanserad kost kan din kropp fungera ordentligt, kämpa effektivt mot sjukdomar, leva hälsosammare, utsöndra rätt hormoner (mättnadshormoner, lyckohormoner – serotonin – till exempel).

Att äta en balanserad kost innebär att äta en mängd olika säsongsbetonade frukter och grönsaker, stärkelsehaltiga livsmedel, gärna hel eller halvkomplett, mejeriprodukter, proteiner men framför allt inte för mycket salt, få tillsatta sockerarter, få förädlade eller industriprodukter, ….

Fyll på ”rätt bränsle” i din kropp så att den fungerar bra.

Och om vår kropp fungerar korrekt är det redan en mycket bra poäng för oss. Men som med en stol behöver du självklart flera ”ben” för att din livsstil ska vara balanserad och stabil.

Jag ger dig 10 regler för att ändra ditt ätbeteende:

Hur är det med fysisk aktivitet?

Regelbunden fysisk aktivitet är verkligen en av de viktiga grundpelarna för att ha en hälsosam livsstil.

Gör en sport som du tycker om eller rör dig så mycket som möjligt: ​​överväg att använda din cykel eller dina ben istället för bilen, ta trappan istället för hissen, gå en promenad i skogen osv.

Målet är att din kropp ska röra på sig med nöje, speciellt så att den håller över tid!

hygiène de vie

Och sov?

Sömn är också en av de viktigaste grundpelarna för hygien.

Om sömnen inte är av god kvalitet kommer du att känna trötthet, irritabilitet, hunger (vilket är känslomässig hunger),…kort sagt, kvalitetssömn förbättrar din dag avsevärt.

Och om du har svårt att somna eller om du vaknar regelbundet under natten måste du försöka förstå varför och sätta upp en ritual att börja: ta ett gott bad, läs en bra bok, drick ett gott örtte… .men undvik absolut skärmar och allt som kan skapa stress (ett stressigt telefonsamtal precis innan du går och lägger dig till exempel).

Om du vill se andra av mina artiklar:

Vad mer kan du göra för att ha en hälsosam livsstil?

Tja, det kan verka logiskt och enkelt, men lär dig eller lär dig att ta hand om dig själv, att ta hand om dig själv, att leva i nuet, att njuta av varje ögonblick.

Ofta, mellan arbete, hem, barn… glömmer vi oss själva och ändå är VI en av grundpelarna i vår hälsosamma livsstil.

Ta dig tid att göra en stund till din egen även om du tror att du inte har tid (städningen väntar!).

Ta en bra dusch, sjung, slappna av! Och du kommer att se din energi tiodubblas.

Träna mindfulness och/eller hjärtkoherens i 5 minuter, 3 gånger om dagen (andningsteknik som kraftigt minskar stressen i kroppen).

Slutligen, vad är 15 minuter på en dag? Det är så lite men så viktigt!

Är hälsosamt liv så enkelt?

I slutändan är det ganska enkelt att ha en hälsosam livsstil, men du måste ge dig själv medel och vilja förändra ditt sätt att göra saker hållbart.

Jag påminner dig om att du måste:

  • Ät en balanserad kost, vilket innebär att du tar dig tid att laga mat och handla därefter.
  • Ha regelbunden fysisk aktivitet, vilket innebär att du glömmer datorn, telefonen eller bilen en stund till förmån för en promenad i friska luften.
  • Förbättra din sömnkvalitet, vilket innebär att du klarar av att eliminera alla dagens spänningar för att få en god natts sömn.
  • Egenvård, vilket innebär att ta tid för oss själva.

Enligt min åsikt är det viktigt att dessa 4 pelare finns i likvärdiga mängder för att ha en hälsosam livsstil som gör att du kan må bra, ha god hälsa och blomstra.

Var snäll mot dig själv, detta är också väldigt viktigt, vi får inte sätta press på oss själva.

Till exempel, om du den här veckan inte har haft någon fysisk aktivitet eller om du har ätit på måfå, inget går förlorat, kommer du att må bättre nästa vecka, hela poängen är att ta steg framåt, lite i taget, som en bebis gör när lära sig gå….Du skulle väl inte klandra honom för att han ramlade?

För att sammanfatta min åsikt

  • Ät balanserat.
  • Utöva regelbunden fysisk aktivitet.
  • Sov ordentligt.
  • Tänk på dig själv.