Är barnets kost viktig innan diversifiering?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Har du någonsin hört talas om 1000-dagarsperioden? Detta är den period som börjar vid befruktningen av barnet fram till dess 2 år. Det är därför viktigt att den blivande mamman äter en balanserad kost under perikonceptionsperioden och under graviditeten. Det har bevisats i flera år att ditt barns och den framtida vuxnes hälsokapital redan utvecklas vid denna tidpunkt. Hans genetiska arv är delvis bildat vid denna tid.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

När ska du börja diversifiera?

Diversifieringsstartperioden, även kallad toleransfönstret, är mellan 4 och 6 månader, varken före eller efter. Din allmänläkare eller din barnläkare ger dig startsignalen!

Vilka livsmedel ska vi börja med?

Jag rekommenderar inte integration av vissa livsmedel, vid vissa tidpunkter… Låt mig förklara! Vi hörde vid en viss period att vi var tvungna att inkludera vissa grönsaker under vissa månader, eller att exotiska frukter skulle undvikas på grund av den allergiska risken…

Jag råder först och främst att gynna säsongens frukter och grönsaker. Tveka inte att smaka blomkål på vintern eller aubergine på sommaren! Precis som ägget kan du introducera det när du vill (äggula och vit).

Ditt barns tolerans kommer att vara din indikator: om han inte har några tarmproblem eller kolik kan du fortsätta!

Så du undrar vilken måltid du ska börja diversifiera med: mellanmål, lunch eller middag?

Jag rekommenderar att börja med lunch.

Konsistensen ska vara väldigt slät, utan klumpar. Detta kommer att utvecklas med tiden. Det anses att vid 9 månader förvärvas introduktionen av bitarna, även om ditt barn har väldigt få tänder…

Obs: Tveka inte att minska varven på mixern när du gör dina puréer.

1/ Lunch

Det perfekta receptet på bebisens första puré är:

50% potatis + 50% grönsaker + 2 msk. kött/fisk/ägg + 2 msk. tesked olja.

  • Att introducera stärkelsehaltig mat (potatis) hjälper ditt barn att hålla till nästa måltid tack vare långsamma sockerarter.
  • Det är nödvändigt att variera fetterna, de kommer att ge essentiella fettsyror, nödvändiga för utvecklingen av ditt barns hjärna.
  • Proteiner som finns i kött, fisk eller ägg bör begränsas till en gång om dagen. Utöver det saktar det ner njurutvecklingen.

Till efterrätt kommer du att erbjuda en kompott utan endast tillsatt socker. Du slipper mejeriprodukter eftersom de innehåller proteiner och det finns redan tillräckligt i kött/fisk/äggportionen.

För att veta hur mycket kött eller fisk eller ägg du ska ge ditt barn behöver du bara göra denna enkla beräkning = (barnets ålder x 10) + 10.

Exempel för ett 1 år gammalt barn = (1 x 10) + 10 = 20g kött per dag!

Vilka är fördelarna med oljorna som du kommer att ge ditt barn?

  • Olivolja, avokadoolja = källa till ω9
  • Raps- och linolja = källa till ω3
  • Smör = källa till vitamin A (undvik att koka det)

Föredrar glasflaskor och första kallpressning. Förvara dem väl enligt anvisningarna på förpackningen.

Uppfattning om mängden puré du ska ge ditt barn: Ditt barns puré ska över tiden väga cirka 200 g samtidigt som den minskar volymen mjölk.
Exempel: om ditt barn äter 150 g puré bör hans flaska mjölk vara cirka 50 ml.

Så snart ditt barn har ätit hela sin lunch kan du diversifiera hans mellanmål och sedan hans middag.

ge puré till ett barn

2/ Mellanmål och middag

Som mellanmål kan du erbjuda bröstmjölk/formel eller mejeriprodukter tillsammans med en kompott utan tillsatt socker.

Om du känner att ditt barn fortfarande är hungrig kan du ge honom en liten bit bröd eller, varför inte, ett kex som passar hans ålder.

Middagen kommer att vara av samma sammansättning som lunchen, men utan kött/fisk/ägg. Till efterrätt kommer du sedan att erbjuda en mejeriprodukt eller bröst- eller formelmjölk, med en kompott utan tillsatt socker.

3/ Frukost

Så fort du känner att mängden mjölk inte räcker till längre är det dags att utöka din frukost med en portion frukt med mer eller mindre en bit bröd som är utspridda med smör och sylt till exempel…

Observera: honung bör införas från 1 år på grund av botulinumrisken.

Obs: För barn som matas på flaska bör mjölkvolymen inte överstiga 240 ml efter beredning. Det vill säga 210ml vatten + 7 mått formelmjölk.

Sammanfattningsvis

  • Början av diversifiering = mellan 4 och 6 månader.
  • Glöm inte fettet från din första puré.
  • Kontrollera ditt barns proteinintag.