Kontraindikationer för vissa frukter och grönsaker

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Vi hör hela dagen: ”Ät 5 frukter och grönsaker om dagen”…Men visste du att vissa frukter och grönsaker ibland är kontraindicerade?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Trots frukt och grönsakers goda rykte för de positiva effekter de har på vår hälsa, kan de vara skadliga i vissa fall!

När vi pratar om interaktioner tänker vi på biverkningarna kopplade till att ta medicin… Men till exempel kan grapefruktjuice orsaka effekter med kolesterolsänkande mediciner och kan öka biverkningar som en slags överdos.

Och, för andra mediciner, finns det en risk för underdosering som med apelsin- och äppeljuice som därför sannolikt skulle minska upptaget i tarmen.

Det är därför nödvändigt att undvika att ta vissa mediciner samtidigt med vissa frukter eller åtminstone vänta 4 timmar.

Och hur vet man vilka mediciner som är i riskzonen?

För att ta reda på vilka läkemedel som är i riskzonen är det viktigt att rådfråga din läkare eller apotekspersonal och framför allt läsa instruktionerna!

När du tar antikoagulerande mediciner rekommenderas det dessutom att begränsa mat som innehåller vitamin K eftersom dess roll är just att koagulera blodet!

Detta vitamin kommer därför att bromsa eller undertrycka läkemedelsprocessen.

Och vilka grönsaker är rika på vitamin K?

  • Kål (även surkål);
  • spenat ;
  • vattenkrasse ;
  • maskros ;
  • vissa sallader (ruccola, escarole, romainesallat);
  • Raps- och sojabönsoljor.
spenat

Var försiktig eftersom det finns i vissa såser och industriprodukter.

Det är viktigt att hålla en varierad kost.

Målet är inte att eliminera dessa livsmedel utan att inte koncentrera dem alla på samma måltid eller samma dag.

Var också försiktig med vissa växtbaserade kosttillskott som johannesört, soja, alger etc. som kan minska effekten av antivitamin K.

Sök dessutom råd från din läkare innan du tar några kosttillskott som du skulle göra för medicinering.

Hur är det med kaffe, alkohol, antidepressiva, mjölk?

Var medveten om att vissa antibiotikamolekyler, särskilt de som används mot urinvägsinfektioner, förhindrar den naturliga elimineringen av koffein genom att behålla det i kroppen.

Biverkningarna liknar en överdos av koffein: ökad hjärtfrekvens, upphetsning, hypervigilance, till och med medvetslöshet.

På samma sätt kan etanolen som finns i alkohol öka effekterna av lugnande medel genom att påverka blodkoncentrationen av de senare i kroppen.

Förstärkningen av effekterna av det lugnande medlet leder till nedsatt vakenhet, yrsel eller till och med svimning.

Vissa antidepressiva medel och vissa behandlingar som hjälper till att begränsa symptomen på Parkinsons sjukdom har interaktioner med choklad eller mycket mogna ostar, till exempel, eller till och med fatöl.

Slutligen minskar mjölk absorptionen av vissa antibiotika (tetracykliner).

För att sammanfatta

  • Grapefruktjuice kontraindicerat med vissa kolesterolmediciner (så kom ihåg att ta bort intaget med 4 timmar);
  • Var försiktig med grönsaker rika på vitamin K med intag av antikoagulantia (detta är inte en fråga om att förvisa dem, balansen uppnås över flera måltider);
  • Det är viktigt att läsa medicinanvisningarna!
  • Och tveka inte att rådfråga din läkare eller apotekspersonal.