Kroppspositiv: en intox?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Trendig term? Ny trend ? Hoppet om en bestående förändring på kvinnors (och mäns) kropp?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Idag pratas det om det kroppspositiva (översatt med kroppspositivt), men vad är det egentligen?

Det handlar om att exponera sin kropp utan komplex, i sitt naturliga tillstånd, utan filter eller retuschering på i synnerhet sociala nätverk. En påtaglig kropp där man avslöjar sig själv utan skam inför nuvarande dikter.

Men är det verkligen möjligt? Hur lyckas man ta tillbaka den man är när man hatat sin kropp i så många år?

Som dietist Nutritionist kommer jag att svara på dessa frågor tillsammans med dig.

Kvinnokroppens utveckling genom historien

Vad vi kan observera är att från antiken till idag har den idealiserade bilden av kvinnans kropp utvecklats mycket… Vi skulle till och med kunna säga att den har gått igenom alla ytterligheter: från rundhet till tunnhet, från mjölkaktig hud till en intensiv solbränna.

Jag sätter ett förstoringsglas på kvinnokroppens utveckling genom vår historia:

Under den paleolitiska eran var det i Europa kvinnor i kött och kurvor som var kriteriet för mode, i Egypten var det bättre att vara smal, muskulös och smal. Om du var kines blev du ombedd att ha stympade fötter, formade som en lotusblomma med smal figur, mycket blek hud och stora ögon.

På medeltiden hade blondiner framgång med sin getingmidja (vi tvekade inte att använda supertighta korsetter för att uppnå våra mål… ”man måste lida för att vara vacker”… Låt oss inte glömma!), sedan under medeltiden. Renässansen var skönhetsnormerna mycket bleka, vita och mycket runda.

På 1920-talet hade den idealiska kvinnan en platt bröstkorg, en petite figur, kortklippt hår och en tomboyish stil.

Efter kriget var smalhet ett tecken på dålig hälsa så kvinnor ombads att vara sensuella och kurviga som den berömda Marilyn Monroe.

Sedan, när film blev mer och mer populär, erbjöd den oss kvinnliga kroppar som gick från ljuvlig sensualitet till den hyperslanka/androgyna tunnheten som vi kan observera idag.

Slutligen, genom historien, betraktas kroppen som en bit lera som vi måste forma enligt nuvarande mode, som om vi, som skulpturer, kunde ta den form som vårt samhälle önskar, naturligt och enkelt… ! Har vi glömt att vi inte är gjorda av jord utan av kött, blod och… känslor? känslor?

Vad är kroppspositivitet?

Detta är en social rörelse som vi observerar på sociala nätverk som bygger på principen om självacceptans (främst av kroppen).

Alltför många sociala normer, för mycket press på det ideala utseendet att ha (och overkligt, låt oss påpeka) har gynnat denna idé där det feminina idealet från och med nu är en kvinna som är bekväm med sin kropp, som är medveten om hennes former, som antar dem och vem vet hur man lyfter fram dem.

grupp av vänner

Tunnhet är nu oroande, särskilt när det hänvisar till modeller som inte tvekar att bära sin hälsa till ytterligheter för att stanna på catwalken.

Den kroppspositiva rörelsen inbjuder kvinnor att lägga upp och dela bilder på sig själva naturligt, det vill säga utan smink, utan filter, utan retuschering. Det är till och med motsatsen som lyfts fram: små skavanker som celluliter, finnar, rodnad, ärr etc. Vi skulle kunna associera denna rörelse med #wewantthetrue där kvinnor visar sig igen, i sitt mest naturliga tillstånd.

Det handlar alltså om att fördöma att vi kan älska varandra, att vi kan bli älskade oavsett utseende! Jag säger tack! Det var verkligen dags att lyfta fram mångfalden av kroppar och det unika hos var och en.

Men se upp! För att vara kroppspositiv behöver du lära dig att älska dig själv och det är där jag upptäcker att det finns en brist. Att lära sig att älska sig själv händer inte över en natt, speciellt när man har tillbringat flera år med att hata den här kroppen, gömt den, försökt glömma den.

Att bryta sina rädslor och tabun ja, men det är en personlig utveckling som tar tid (ibland år) och sociala nätverk, eller denna kroppspositiva rörelse, visar att vissa kvinnor tar ansvar för sin kropp som om det vore enkelt och naturligt. Ännu Nej!

Hur blir man positiv?

Jag hatar min kropp, kommer jag att lyckas vara kroppspositiv?

Naturligtvis, men inte lika lätt som det som visas på sociala nätverk, för återigen ser du bara en bild som postas vid en given tidpunkt.

Acceptans av sig själv och sin kropp kräver arbete för att släppa taget, självkärlek och återfå självförtroende och aktning. När hon har gått vilse, inget bättre än att få sällskap. Du kommer bara att dra nytta av det.

Återta din kroppsbild

Vi är i ett rytmiskt samhälle där vi följer rytmen utan att ens inse det: vakna 06:30, duscha, frukost, resa till jobbet,… Till kvällen! I dessa livsvanor, hur många människor glömmer sin kropp? Glömt att ansluta till dem?

Tack vare avslappning och meditation varje dag kan du uppleva att fokusera på dig själv, din kropp och därmed inte tappa kontakten. Andning är ett exceptionellt verktyg som hjälper dig att hålla koll på dig själv. Jag uppmanar dig verkligen att prova så att du inte glömmer bort dig själv!

meditation

Detta gör att du också kan fokusera på dina känslor: finns det ställen i din kropp där du har spänningar? Var ? Hade du en bra dag ? Hur mår du idag ?

Frågor som verkar så enkla och ändå läggs åt sidan (ibland i åratal).

Harmonisera vilka vi är: kropp och själ

Ja, det är målet. Sluta leva bara med ditt huvud och starta om denna vackra mekanism som är hela din kropp, ansluten, från toppen av ditt huvud till tåspetsarna, inklusive ditt sinne.

Nu när du har alla nycklar är det upp till dig att befria dig själv och det kroppspositiva målet!