Är frukost viktig?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Efter semestern, när vi kommer tillbaka på rätt spår, tror vi att det kommer att bli krångligt att hinna med frukost.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Men är frukosten verkligen nödvändig?

Svaret kommer säkert att överraska dig.

En liten teoretisk lektion att börja: frukosten måste täcka 1/4 av A.E.T. (Dagens totala energiintag)

Lunchen måste täcka 40 % av AET, mellanmål 5 % av AET och middag, 30 % av AET.

Den måste bestå av en mejeriprodukt (mjölk, yoghurt, keso, etc.), en spannmålsprodukt (bröd, skorpor, spannmål, etc.), en frukt (frukt, kompott, etc.) och en dryck (vatten, örtte, kaffe, te)

Denna frukost bryter fastan av natt…

Och ger energi till kroppen för att attackera dagen.

Du ska veta att idag äter inte 30 % av vuxna och 12 % av barn frukost: Har de rätt? Har de fel?

Denna fråga om huruvida frukost är nödvändig eller inte skiljer näringspersonal: det finns 2 skolor men jag säger idag att, enligt min mening, Nej, frukost är inte nödvändigt.

Det finns till och med 2 studier som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition, som hävdar att att hoppa över frukosten ”inte skulle ha någon inverkan på viktökningen” å ena sidan, men också ”att det inte skulle förändra något eller inte mycket på kolesterolnivåerna eller till och med blodsockernivån” å andra sidan.

keso och jordgubbar

Mitt råd är att inte tvinga dig själv om du inte har det verkligen hungrig!

Men du kan till exempel ta med dig ett mellanmål som är praktiskt att transportera, som en flingbar med låg sockerhalt +/- en fruktbit eller en näve mandel +/- en kartong mjölk eller till och med en portion av individuell ost.

Kroppen vet lyckligtvis hur man reglerar sitt energiintag under hela dagen.

Med andra ord, om du äter mindre vid en måltid kommer du att äta mer vid nästa, det hela är att veta hur du ska lyssna på din kropp utan att störas av andra faktorer.

Du bör veta att leptin, som är mättnadshormonet som utsöndras av vit fettvävnad, ibland kan ta lite tid att försvinna när du vaknar, och därför kändes liten eller ingen hunger. Dessutom, mitt råd, när du inte är hungrig när du vaknar, är att börja med att klä på dig, duscha osv….och avsluta med frukost eftersom din kropp har hunnit ”vakna” och detta berömda hormon Jag talar om kommer att ha hunnit försvinna.

Och om du undrar om det kan vara det farligt för barn att gå till skolan på fastande mage?

Inga bekymmer, ingen fara om barnet inte har en patologi som diabetes.

Men det rekommenderas att han tar med sig ett litet mellanmål att äta i rasten för att förhindra att han koncentrerar sig mer på sin eventuella hunger än på vad matte säger.

Dessutom ingen inverkan på viktökningen om måltiden hoppar över för att du inte är hungrig. Å andra sidan, om du har tvingat dig själv att hoppa över den här måltiden finns det en risk att du börjar äta kaloririk mat på morgonen, vilket i och med detta kommer att bidra till eventuell viktökning.

Dessutom, för att komma tillbaka till denna punkt, är det mycket viktigt att skilja mellan mellanmål och matdelning.

DE mellanmål är att äta utanför huvudmåltiderna (frukost, lunch, middag) medan kroppen har nr behöver energi vid den tiden.

I vi äter med andra ord utan att vara hungriga!

Vi ger kroppen överskottsenergi som inte är användbar för den så detta bidrar bland annat till viktuppgång.

Knapra det är alltid kopplat till en känslomässig aspekt som stress, trötthet, tristess, en negativ känsla.

soppa

Jag ska ge dig ett tips direkt för att veta om du är riktigt hungrig eller om det bara är en lust att äta.

På ögonblick för att gå vidare till den ödesdigra handlingen att äta mellan måltiderna, fråga dig själv om du skulle äta en skål med soppa.

Om svaret är ja, du är hungrig och om du tvekar mycket eller att det är nej, aj, det är säkert ett mellanmål som skulle anlända.

Om du är riktigt hungrig rekommenderar jag att du tränar det vi kallar mat splittring.

Och det är faktumet att ”dela upp” de 3 huvudmåltiderna i 4-5 eller till och med 6 måltider. Och så, ja, för att äta denna berömda skål med soppa, för du är RIKTIGT hungrig.

Det är ett fysiologiskt behov.

I faktiskt, du gör massor av ”små” måltider under dagen, men små, balanserade måltider!

Förbi till exempel när du vaknar har du 2-3 smörskorpor med en kaffe sedan runt 10.00, en banan sedan vid lunchtid din maträtt main men du bedömer att du inte längre är hungrig och du behåller en mejeri och en frukt till eftermiddagen.

Av även till middag, där du kan förvara desserterna att göra själv ett mellanmål på kvällen.

Goda nyheter: det tenderar till och med att göra oss ” bränna » mer energi så detta bidrar till viktminskning.

han Det är därför nödvändigt att skilja på mellanmål och matklyvning för att man är dålig för hälsan, och den andra inte alls.

Kom ihåg : Tycker du att du känner dig lite pirrig? Skulle du äta en skål soppa? Om svaret är nej, ät inte, ät inte mellanmål!

För att sammanfatta :

  • Till frukost äter du inte om du inte är hungrig
  • Om det behövs, ge ett balanserat mellanmål: en lågsöt flingstav + 1 portion individuell ost + 1 frukt
  • Vi undviker ointressanta godisar eller chokladkakor.