Gör gluten dig tjock?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Många livsmedel lämnas över i fråga i förhållande till näringsvärdet av deras komponenter. Många frågar särskilt om produkter som innehåller gluten. Det senare kunde bidra till viktökning eller viktminskning utan konsumenter vara verkligen medveten. Vad är det egentligen? Gör gluten får du dig att gå upp i vikt?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Gluten

Vad handlar det om ?

Vetenskapligt sett gluten är det viskösa kvävehaltiga materialet som finns kvar efter processen eliminering av stärkelse i spannmålsmjöl. Det är det med andra ord en typ av lim som binder ihop flera näringsämnen när de är blöta.

Dess roll är att absorbera vatten och tillåta jäsning under tillagningen av en mjölig produkt. Utan den skulle en deg inte jäsa och inte gå att knåda.

Livsmedelsprodukter som innehåller gluten är: vete, vete, råg, korn, malt, stärkelse, hydrolyserade vegetabiliska proteinderivat, växtproteiner hydrolyserad, sojasås, florsocker och många andra.

Får gluten dig att gå upp i vikt?
Gluten är det ämne som ger det klibbiga utseendet av mjöl när det kommer i kontakt med vatten.

Näringsintag

100 g gluten ger 405 kcal eller 20 % av referensintaget. Observera att som ett veteprotein konsumeras det ofta som ett substitut för animaliskt protein. Detta ämne är också mycket populärt bland vegetarianer.

Glutens fördelar och nackdelar

Konsumera gluten

Gluten är en blandning av 2 typer proteiner: gluteniner och prolaminer. De är alla båda består av aminosyror.

Även om organismen är kapabel för att producera det är det nödvändigt att konsumera livsmedel som innehåller det för att för att optimera deras effekter. Gluten är ett av de element som hjälpa ämnesomsättningen att fungera korrekt.

Förbjud gluten

Även om det kan visa sig användbart för kroppen är gluten också ett allergiframkallande livsmedel som vad som helst annan mat rik på protein. Dessutom kan det leda till inflammation av tunntarmen. Denna känslighet når idag mer än 500 000 personer I Frankrike.

Han är också ursprunget till celiaki, ett kroniskt tillstånd i tarmen som yttrar sig genom matsmältningssymtom som diarré eller uppblåsthet.

Dessutom är gluten ursprunget till många andra symtom:

 • Neurologisk: kronisk trötthet, irritabilitet, ångest, panikattack osv. ;
 • Leder: artros, polyartrit reumatoid osv. ;
 • Hud: eksem, psoriasis, etc. ;
 • Immun: typ 1-diabetes, skleros plack, dermatitis herpetiformis, etc.

Får gluten dig att gå upp i vikt?

Eftersom gluten finns speciellt i mjölprodukter eller stärkelsehaltiga livsmedel tror många att det gör att du går upp i vikt. Men gör gluten dig att gå upp i vikt? I sanning påverkar det inte inte alls om vikt. Detta är den typ av mat som vanligtvis äts som kan ha denna effekt.

Observera dock att du fortfarande riskera att gå upp i vikt om du överdriver din konsumtion, eftersom det ger ett visst antal kalorier. Som är fallet med alla livsmedel, överskott är alltid skadligt.

Det är det i alla fall inte inte längre användbart att beröva dig själv det helt. Du riskerar att inte ta med tillräcklig energi till kroppen, eftersom glutenfria livsmedel är ofta låg i kalorier.

En glutenfri receptidé

Vissa människor tål inte gluten, som sedan tvingas beröva sig själva det. För att balansera näringsbehov och samtidigt undvika gluten finns det flera läckra recept att anta. Här är en som kommer att förvåna dina smaklökar.

Här är ingredienserna du behöver :

 • 200 g havregryn;
 • 75 g krossade valnötter;
 • 120 g jordnöts- eller mandelsmör;
 • 35 g kokosolja;
 • 60 g hackade dadlar;
 • 60 g vit quinoa;
 • 50 g mörk choklad.

Bryn fröna quinoa på låg värme i flera minuter i en kastrull. Do smält kokosolja, honung och jordnötssmör i en kastrull och blanda Hela saken.

Lägg allt på ett ark bakplåtar täckta med bakplåtspapper som ger dem formen du önskar. Grädda till sist i 20 minuter i 160°C så är det klart.

En rutin för en idealvikt

Oavsett om du äter gluten eller inte finns det goda vanor att ta till sig för att hålla din linje och form.

Får gluten dig att gå upp i vikt?
Med eller utan gluten är det viktigt att anamma en god matvana.

Ät regelbundet och i tid fixerad för att optimera funktionen av ditt matsmältningssystem. Av samma sak tillfälle kommer du att reglera din blodsockernivå och undvika sjukdomar upptagen.

Har bara tre måltider och 2 mellanmål dagligen, spridd över dagen. Prioritera kvalitet snarare än kvantiteten: föredrar också en sockerfri yoghurt framför en korv oljig.

Hoppa inte över måltider. I Det är faktiskt inte en fråga om att beröva sig själv, utan om att konsumera måttligt och intelligent.

Drick inte för mycket när du äter, eftersom du riskerar att störa matsmältningen. Dessutom riskerar detta att bli resultatet genom viktökning.

Minska ditt fettintag så att du inte behöver bränna samma fetter i sinom tid. Ät mer fisk än kött, mer fågel än fläsk eller lamm.

Livsmedel som reglerar vikten

För att reglera din vikt, är det viktigt att övervaka och diversifiera din kost. Det är medan man äter ordentligt och tillräckligt för att du ska nå din idealvikt. Här är några livsmedel att favorisera för en bantningsdiet:

 • Vatten: din kropp behöver 2 L dagligen;
 • Halvskummad mjölk: drick minst ett glas mjölk och äta en portion ost varje dag, eftersom en takt tillräckligt med kalcium kommer att reglera din vikt;
 • Stärkelse i rätt mängd: gör det så att de representerar en fjärdedel av varje måltid;
 • Frukt och grönsaker: ät så mycket du vill, men gärna rå eller halvkokt.

Nyligen genomförda studier om gluten

A studie nyligen gjord i USA bevisar att beröva sig själv gluten utan att vara intolerant utsätter konsumenter för risker för sjukdomar och brister.

På den franska sidan, 5 miljoner människor äter glutenfritt och bara 660 000 av dem är det intolerant.

Enligt vissa förutfattade meningar, gluten ökar kardiovaskulära risker. amerikanska forskare dra slutsatsen att detta är falskt. De upptäckte till och med att att beröva sig själva det innebär att inte konsumera mer spannmål och därför vara mer utsatt för dödlighet kardiovaskulära.

Slutligen hävdar de att Glutenfria produkter är inte nödvändigtvis hälsosammare på grund av tillsatser näringsmässigt. Dessutom skulle de genomgå betydande förändringar. Missuppfattningar och trender är ibland felaktig. Det idealiska kvarstår att ta reda på mer om ett livsmedel innan du konsumerar det. eller beröva dig själv det. Fallet med gluten är uppenbart, eftersom att undvika det skulle leda till uppenbarligen med olika hälsorisker. Om du har några tvivel om din kost, tveka inte att rådfråga en matproffs. hälsa.