Är smör dieternas fiende?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Vi är motiverade och vi säger till oss själva att vi skulle försöka gå ner några kilo… Efter att ha löst, när det är dags att vidta åtgärder, ställer vi oss denna fråga: kan jag äta smör eller är det en fiende till regimer?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Men vad är smör?

Smör ingår i den livsmedelsgrupp som kallas fetter, en mycket viktig livsmedelsgrupp eftersom det utan fett skulle vara svårt att täcka vårt behov av fettsyror och fettlösliga vitaminer, det vill säga -säg vitaminer som bara finns i fett, som t.ex. vitamin A, D eller E som bidrar till god syn, god bentillväxt eller till och med för att skydda membranet av alla celler i din kropp.

Det rekommenderas också att variera fetterna under dagen eftersom var och en ger olika vitaminer och fettsyror: E-vitamin tillhandahålls främst av oljor medan D-vitamin till exempel av smör.

Tja, jag antar att ni alla har svaret men man vet aldrig, jag frågar det ändå:

Vad är smör gjort av?

Ja, det är från komjölken vi ska kärna, det vill säga vi ska slå det här mjölk mekaniskt för att separera fettpartiklarna tills smör bildas.

Det är därför av animaliskt ursprung.

Den har ett ganska dåligt rykte på grund av sitt innehåll av mättade fettsyror, dessa fettsyror som främjar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, och på grund av sin fetthalt som främjar viktökning. Dess kolesterolhalt är också skrämmande.

mjölk

Så, har vi rätt i att vara försiktiga eller till och med beröva oss själva smöret?

Ärligt talat skulle du ha fel att beröva dig själv det eftersom vet att det innehåller 82% lipider (fett) när vegetabiliska oljor når 100% men kvaliteten på fettsyrorna i oljorna är bättre å andra sidan.

Dessutom innehåller den D-vitamin som gör att kalcium binder till benen och A-vitamin som bidrar till tillväxten av ben och tänder och även bidrar till god syn.

Trots innehållet av mättade fettsyror, juni 2016 studie drog slutsatsen att smörkonsumtion inte var associerad med dödlighet eller hjärt-kärlsjukdom.

Det beror såklart på hur mycket smör du äter varje dag!

Dessutom rekommenderar jag 10 till 20 g smör per dag, vilket motsvarar 1 till 2 små färdigförpackade enskilda portioner

Till exempel har du en klick smör till frukost på en fin skiva lantbröd och en klick att smälta på ett fat med pasta.

Och äts den rå eller kokt?

Jag råder dig att äta den rå för att behålla vitaminhalten, men den är inte förbjuden tillagad, förutsatt att du inte låter den svartna på grund av risken att producera cancerframkallande föreningar.

Faktum är att när smör mörknar blir det laddat med kol och vissa forskare har visat att det är cancerframkallande, uppenbarligen om du upprepar detta dagligen.

En enkel teknik är att tillsätta lite olja som olivolja rik på enkelomättade fettsyror som gör att smöret inte mörknar lika snabbt.

smör bröd

Men om jag har kolesterol, kan jag äta smör eller inte?

Så faktiskt innehåller smör kolesterol eftersom det är ett livsmedel av animaliskt ursprung men vi vet idag att 50 till 80% av kolesterolet är av endogent ursprung, detta betyder att vi tillverkar det, därför är det inte användbart att ta bort det vid hyperkolesterolemi.

Hur ska man förvara smör?

Ett smör håller sig i 2-3 dagar i rumstemperatur och upp till 3 veckor i dörren till ditt kylskåp.

Om den är salt kan den till och med hålla sig lite längre.

Och du kan även frysa den: 3 månader för osaltat smör och upp till 1 år om den är saltad.

Å andra sidan, se till att slå in den väl med aluminiumfolie eller plastfolie.

Det verkar som att man kan göra sitt eget smör hemma?

Ja, och det är väldigt enkelt: du kan göra det med en mixer men jag föredrar tekniken som gör att du kan använda mindre material.

Så allt du behöver är en liten tom flaska vatten, en kartong med hel flytande grädde och en massa armbågsfett.

Du lägger hela flytande krämen i flaskan med vatten, stänger flaskan och skakar kraftigt i ca 6 minuter. Grädden går igenom en vispad gräddfas och blir sedan smör. Allt du behöver göra är att trycka och skölja detta smör med vatten för att ta bort kärnmjölken för att förbättra konserveringen. Och jag lägger till fleur de sel, det är ännu bättre!

Fördelen med att göra eget smör är ekonomisk eftersom en rån av industrismör kostar i snitt 1,80 Euro mot 85 cent för hemgjort smör, men fördelen ligger framför allt i smaken. Personligen tycker jag att det är bättre.

För att sammanfattar

  • Konsumtionsrekommendation: 10 till 20 g smör per dag
  • Konsumtionsrekommendation: 10 till 20 g smör per dag
  • Smör är inte förbjudet vid överskott av kolesterol i blodet