Att förena sig med kost och mat

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Tänk om vi, istället för att demonisera maten som vi älskar att äta så mycket men som i överskott kan skada vår figur, började uppskatta dem i denna mycket eftertraktade måttlighet?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Varför denna strid?

För det finns dilemmat… ja, i medvetandet hos många människor som vill gå ner i vikt, är måttfullhet med noll restriktioner och noll överskott men en rättvis balans inte uppenbar. Vi har hört mycket att för att gå ner i vikt måste man begränsa sig, eliminera stärkelsehaltig mat, det vill säga bröd, pasta och potatis. Sedan var det jakten på fett som tog fram smör med låg fetthalt, lätta ostar och 0% yoghurt. Förr baserades många kostråd på förbud och restriktioner, med löftet att kontrollen över våra matönskningar skulle belönas genom att få vår drömfigur.

Men nu har det gått mer än ett decennium sedan dietister (åtminstone de som jag är en del av) har förstått att överdriven livsmedelskontroll, oändliga restriktioner och förbud är dömda att misslyckas. Naturligtvis är det uppenbart att denna typ av mycket restriktiv diet är effektiv på kort sikt: kilona flyger iväg, vågen visar en fallande siffra och måtten minskar. Men på medellång och lång sikt försvinner resultatet: genom berövande och förnekande av njutning återgår begäret till anklagelsen, i form av trötthet, tvång och behovet av att ”släppa taget”.

Förbud som värde av (in)effektivitet

Många upplever det, vissa prenumererar på den här typen av dieter och gör ”jojo”. Man kan tro att genom att gå ner och gå upp (högre) i vikt, kommer dessa människor själva till slutsatsen att det som inte har fungerat på flera år och outtröttligt leder till att de går upp i vikt igen är ineffektivt. De bör då tänka på att ändra taktik och inse att nöje har skäl som förnuftet ignorerar, och att det alltid kommer att vinna över förbud. Det skulle då vara klokt att gå mot att lära sig måttlighet… Ja men… Vi ser önskemål som ”Du måste vara väldigt sträng mot mig; Förbjud mig ost eftersom jag bara kan äta lite av den; Jag kommer att kasta allt som frestar mig eftersom jag inte kan kontrollera mig själv; Förvisa socker från min kost eftersom det är min fiende…”.

Och faktiskt, som Saint Augustine sa ”total abstinens är lättare än perfekt måttlighet”. Och det ger resultat… illusoriska. Sen hör vi senare: ”Jag kan inte göra det längre, jag förstår inte. Ändå klarade jag mig i början utan den väldigt bra, men nu är den starkare än mig, jag kan inte motstå. Och ja… För det är att glömma vår mänskliga natur: bakom varje förbud döljer sig en överträdelse. Ju mer vi sätter stela gränser, desto mer vill vi överskrida dem…

jordgubbsyoghurt

Så vad ska man göra?

Enligt min åsikt handlar det om att bygga en balans baserad på små obalanser, vilket gör att vi inte längre känner behovet av att överskrida. Således kommer alla dessa små obalanser att göra det möjligt att undvika en mycket större obalans och att respektera det underliggande behovet: njutning!

Visst, detta levererar inte de löften som vanligtvis ges av mirakeldieter, och jag lovar dig inte att du kommer att gå ner fem kilo på en vecka. Naturligtvis kan du behöva mer tålamod innan du ser de första resultaten. Å andra sidan garanterar jag dig en försoning av sunt förnuft med mat.

Jag inbjuder dig till ”diet” genom att lägga riktigt smör på din rostat bröd men sprida det väl, att fortsätta äta chokladkrämer till efterrätt men hälften så mycket som tidigare, att fortfarande äta carbonarapasta men genom att minska grädde och kombinera grönsaker, för att fortsätta gå till restauranger men se till att välja en balanserad rätt innan du väljer en god efterrätt, att ta en aperitif med vänner samtidigt som du begränsar chips. Beröva dig inte något samtidigt som du är vaksam på allt. Det är ingen idé att äta för mycket och vara överdriven och sedan beröva sig själv och sedan falla tillbaka i överflöd igen.

Vissa människor är skrämda av den här typen av tänkande, de som inte har provat det och föredrar att beröva sig allt… Om du äter en ruta eller två choklad när du vill ha det, men inte mer, kommer du inte att skicka tillbaka denna önskan in i garderoben, bland frustrationerna. Och ännu bättre, om du tillåter dig själv, enligt dina egna kriterier (vad, hur ofta), små överträdelser och nöje, då kommer du inte längre att hamna i en obehagszon.

smaklig måltid

Låt oss sluta stigmatisera ”vad som är bra” som skadligt för figuren.

Och låt oss lära känna mat: gå ner i vikt bör göras med nöje, inte nödvändigtvis med ånga eller buljong. Här är några balanserade rätter som det vore synd att beröva sig, men som de flesta ”på diet » undvik: lasagne, confiterad lammlägg, chili con carne, shepherd’s pie, gratinerad dauphinois, morotsbiff, pot au feu, salta eller söta crepe… Allt beror på receptet, typen av fett, proportionerna, det onödiga tillägg och kvantiteter.

Total avhållsamhet lovar vad perfekt måttfullhet inte lovar, och samma abstinens är ibland lättare att genomföra, eftersom måttfullhet kräver vissa ansträngningar och medvetenhet. Det hela börjar med att inventera ditt kostintag, belysa vad som orsakar problemet och sedan anpassa en strategi för att ge ett skonsamt svar. Alla förändringar som görs måste pågå över tiden och måste därför integreras varsamt, eftersom ingen organism är gjord för att genomgå plötsliga förändringar, särskilt om de är en källa till frustration. Så framåt, med nöje.