Fetma, en näringssjukdom

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Fetma utgör idag en verklig hälsokris i världen. Flera faktorer påverkar en individs vikt, inklusive individens genetik, överskott av kalorier och brist på fysisk aktivitet. Den här artikeln syftar till att presentera dessa 3 huvudorsaker till överviktsproblem för dig samt sätt att övervinna dem.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Orsakerna till fetma är olika och varierar från en individ till en annan. I grund och botten är fetma den direkta konsekvensen av överdrivet kaloriintag. Kroppen lagrar alltså överskott av kalorier i form av fett. Med tiden ackumuleras dessa reserver och individens vikt ökar. Däremot kan andra faktorer påverka en persons vikt.

Så vilka är de viktigaste faktorerna som ökar risken för fetma?

  • Ärftliga faktorer

Även om det är sant att genetik spelar en viktig roll för att öka risken för fetma hos vissa individer, spelar även andra faktorer in, särskilt dålig kost och en mer eller mindre stillasittande livsstil (källa).

  • Dålig kost

Den typiska kosten i västerländska länder är hög i raffinerade spannmål, rött kött, socker, ohälsosamt fett och sockerhaltiga drycker. Allt detta bidrar till att öka en individs risk för fetma. Jag kan bara råda dig läs min artikel dedikerad till hallonketon !

  • Brist på fysisk aktivitet

Tillsammans med en ohälsosam kost främjar bristen på regelbunden fysisk aktivitet som löpning, promenader, cykling och annan kraftig fysisk aktivitet snabb viktökning. Således leder obalansen mellan konsumerade kalorier och de som spenderas på en dag i slutändan till fetma.

Minska mängden du äter

Hur bekämpar man fetma?

  • Med tanke på de faktorer som ökar en persons risk för fetma, är det lätt att härleda rätt beteenden att anta för att övervinna detta gissel.
  • Var uppmärksam på din kost: detta kräver en hälsosam och balanserad kost. Därför bör vissa livsmedel prioriteras i måltiderna och andra bör undvikas.
  • Träna regelbundet: beroende på det dagliga kaloriintaget måste du träna regelbundet för att minska överskottet av kalorier som ges under dieten. Men för god hälsa är det alltid fördelaktigt att ha rutinmässiga fysiska övningar att träna regelbundet.
  • Ändra din livsstil: Stress kan leda till viktökning. Faktum är att stressade människor tenderar att äta för mycket och vänder sig därför till kaloririka livsmedel som ger en viss komfort.
  • Ibland brukar alla ansträngningar som görs vara förgäves för att uppnå viktminskning. I det här fallet rekommenderas det att tillgripa medicinsk behandling. DE Xenical är ett piller som används för att bekämpa fetma. Det förhindrar att ungefär en tredjedel av fettet som konsumeras tas upp och minskar därmed din kroppsmassa över tid. Försiktighetsåtgärder måste dock vidtas för att säkerställa dess optimala effektivitet; klicka här för att lära dig mer om detta aptitdämpande piller.