Förstå motstånd mot viktminskning tack vare mikronäring

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

” Ta hand om din kropp. Det här är det enda stället du behöver bo”

Jim Rohn

Nutrition håller på att växa fram som ett stort folkhälsoproblem. Men trots lanseringen av 4th PNNS (National Nutrition Health Program), fetma fortsätter att öka. Det kräver kostutbildning, att komma tillbaka i rörelse och lämplig medicinsk övervakning. Tyvärr existerar inte ”mirakeldieten” och många människor har försökt allt för att gå ner i kilon, med det enda resultatet: frustration och besvikelse… Och av goda skäl är vi alla olika, i vår matkultur, vårt arvsgenetik , vår ämnesomsättning och vår personlighet. Tänk om det var möjligt att se på problemet från en annan vinkel? Detta är vad mikronäring erbjuder med personligt stöd.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur är mikronäring effektiv för viktminskning?

Mikronäring kompletterar kostvård genom att studera mikronäringsämnenas roll (vitaminer, mineraler, spårämnen, essentiella fettsyror, probiotika) och deras gynnsamma inverkan på kroppens funktion.

Tack vare riktade frågeformulär är det möjligt att identifiera de hinder som hindrar dig från att gå ner i vikt och att etablera specifikt stöd enligt 4 distinkta profiler:

  • Den ”matsmältnings”-profilen
  • Profilen ”neurotransmittorer”.
  • Profilen ”mikronäringsunderskott”.
  • Den ”kardio-metaboliska” profilen

Beskrivning av de 4 profilerna

Matsmältningsprofilen

Det gäller patienter som framkallar matsmältningsstörningar som uppblåsthet, magsmärtor, halsbränna, transitstörningar… men också extramatsmältningssymptom i händelse av intestinal hyperpermeabilitet (osteo-artikulär smärta, hudproblem, kronisk trötthet, migrän…). Tarmslemhinnan fungerar som ett filter som tillåter assimilering av näringsämnen – mikronäringsämnen och förhindrar passage av oönskade ämnen.

Hindret som identifierats för denna profil är en störning av tarmens ekosystem, som omfattar tarmslemhinnan, mikrobiotan tarmen och immunförsvaret. Betraktad som den andra hjärnan påverkar sättet vi äter direkt matsmältningen. Stress och otillräckligt tuggande ökar matsmältningsarbetet, men stör också vår tarmmikrobiota. Denna består av 100 000 miljarder bakterier (10 gånger fler än våra celler) som lever i perfekt symbios med vår kropp. Olika studier har visat att överviktiga människor har en mikrobiota ”fattigare” i vissa bakteriearter aktiva i energiförbrukning och ”rikare” i andra som ökar assimileringen av mat, därför utvecklingen av massa fet.

Signalsubstansens profil

Det inkluderar individer som är sårbara för stress, de som har gått på flera dieter och som ”knakar” efter sötsaker runt 17.00, patienter som klagar över irritabilitet eller morgontrötthet som kompenseras av stimulantia (kaffe, cola, etc.).

Hindret som identifierats är en möjlig störning i produktionen av signalsubstanser.

Neurotransmittorer är kemiska ämnen som fungerar som budbärare mellan 2 nervceller. På hjärnnivå verkar tre av dem på vårt beteende, vårt humör, våra tankar och våra handlingar: dopamin (”starter”), noradrenalin (”accelerator”) och serotonin (”broms”). Syntesen av dessa molekyler kräver närvaro av proteiner från mat och kofaktorer (B-vitaminer, magnesium, järn, vitamin C, etc.). Varje obalans i dessa signalsubstanser kan bromsa viktminskning: brist på dopamin kan försämra motivationen att följa dietmål; noradrenalin bidrar till långsiktig efterlevnad; och slutligen, sött mellanmål och irritabilitet är ett tecken på brist på serotonin, lugnhetshormonet.

Underskottsprofilen för mikronäringsämnen

Denna grupp framkallar ofta trötthet, en känsla av att vara ”fysiskt uttömd”, hängande ögonlock, torr hud etc.

Vår moderna kost är idag av lägre kvalitet och liten mångfald på grund av industrialiseringen (bekämpningsmedel, raffinering, tillsatser etc.) och vår livsstil (alkoholkonsumtion, tobak, stress etc.). Flera studier har visat en minskning av mikronäringstätheten i livsmedel, särskilt i järn, magnesium, B-vitaminer, jod, omega 3… till förmån för ”tomma kalorier” (i form av socker och fetter, salt, bearbetade livsmedel) eller läsk). Motstånd mot viktminskning med underskott av mikronäringsämnen är mer närvarande bland kvinnor på grund av deras matvanor (kaloribegränsning, ”lätt” mat, upprepade dieter etc. för att uppnå en idealisk viktminskning) och deras ökade behov under graviditeten, särskilt om deras mikronäringsämne statusen är redan låg till att börja med. Vissa mikronäringsämnen (bland annat jod, omega 3) verkar direkt på de mekanismer som styr vår vikt.

Nonijuice är effektivt mot trötthet

Den kardiometaboliska profilen

Det handlar om personer som tenderar att ha fett i magen, en historia av diabetes eller som snabbt går upp i vikt efter att ha slutat idrotta.

Hindret som identifierats för denna profil är en möjlig störning av sockermetabolismen och kroppens motståndskraft mot insulin. Insulin är ett lagringshormon som produceras av bukspottkörteln som ingriper efter en måltid för att föra in fett i fettvävnaden och socker och proteiner till musklerna. Det är intressant att notera att fettvävnad är involverad i att reglera födointaget genom hormoner som stimulerar hunger och mättnad. Men om ätförnimmelser störs, om människor tenderar att äta mellanmål hela dagen, kommer bukspottkörteln att bli mer stressad. Det kommer att öka sin insulinproduktion som svar, men om situationen fortsätter kommer målcellerna att vara mindre känsliga. Andra är genetiskt disponerade för insulinresistens. I samtliga fall störs balansen, överskott av sockerarter lagras direkt i form av fett och utsläpp av lagring från fettvävnad blockeras. Andra faktorer kan förvärra situationen med fettvävnad, som hormonstörande ämnen eller stress.

Mikronäringsstöd

Behandlingen av överviktiga patienter börjar med en korrigering av kosten med en kretensisk-inspirerad kostmodell anpassad efter patientens profil. Det är också möjligt att erbjuda riktade kosttillskott som kommer att verka synergistiskt.

Om du vill veta mer eller om du behöver stöd, tveka inte att kontakta en vårdpersonal specialiserad på mikronäring.

Källor:

  • Hélène Lemaire, Reglera ditt ätbeteende, Gå ner i vikt utan bantning, Editions Prat, 2014, 267 sidor.
  • Dr Didier Chos och Dr Laurence Benedetti, Smart viktminskning och om allt kom från tarmen, vår andra hjärna? Editions Albin Michel, 2015, 347 sidor.
  • Pierre Van Vlodorp, Véronique Liesse och Magali Castro, Misstag som hindrar dig från att gå ner i vikt, Editions Alpen, 2017, 303 sidor.
  • Dr Didier Chos och Dr Laurence Benedetti, Echos de la micronutrition n°54: Mikrobioter, mina vänner för livet !, www.iedm.asso.fr
  • Dr Didier CHOS, Motstånd mot viktminskning, INTEGRATIV HÄLSA N°9 – maj/juni 2009, http://www.iedm.asso.fr/Point-de-vue-des-experts.
  • Dr Didier CHOS och Dr Laurence Benedetti, Losing weight with micronutrition, Edition First 2010, 272 pages.