När våra känslor pressar oss att äta

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Önskan att äta utan hunger, av tvång, har en användning, ja, den tillåter oss att avleda vår uppmärksamhet från de ledsna, oroliga eller arga tankarna som korsar oss för att inte längre känna dessa oroande eller smärtsamma känslor.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Dessa matbegär kan också utlösas av mindre intensiva känslor som kräver mer uppmärksamhet för att upptäcka:

  • Tröttheten i slutet av dagen;
  • Tristess, när man går runt i cirklar hemma;
  • Behovet av att behaga dig själv (behov av belöning, ofta förankrat sedan barndomen);
  • Behovet av att göra dig gott (behov av tröst, att fylla ett tomrum, en brist).

Alla dessa känslor är signalerna som din kropp skickar till dig, en varning, ett larm som du måste identifiera för att inte längre lida av dessa lust att äta utan för att återta kontrollen över ditt liv, dina val och din kropp.

Känslomässiga matsug

För det mesta, när du känner känslor som du anser vara för intensiva, försöker du ta bort dem med mat, dessa är känslomässiga ätbegär.

Med tiden blir du överkänslig för dina känslor, så ättvång ökar. Då är du rädd för att tappa kontrollen, rädd för att gå upp i vikt eller du känner skuld för vad du har ätit, eller ska äta. Och du hamnar i den onda cirkeln av matkontroll och ätstörningar.

Hur man lindrar känslomässiga begär:

  • Försök att hålla dig sysselsatt, tänka på något annat för att fylla ögonblickets tomrum: film, läsning, aktivitet (kreativ eller sportig),…
  • Försök att koppla av och varva ner på olika sätt (avslappningsljud, poddsändningar, etc.)
  • Ta skulden! För att äta är också en naturlig regulator av känslor! Det är normalt att äta för att lugna ner sig, slappna av, göra dig gott och återfå ditt lugn. Det är ett beteende som finns hos de flesta däggdjur och som ofta är inarbetat i vårt beteende sedan barndomen.

Vissa livsmedel har denna tröstande kraft och andra mycket mindre. Livsmedel med hög energitäthet (fet och sött, speciellt) ger den bästa komforten…

Jag råder dig att möta varje känslomässig drift att äta och inte kämpa mot det, njut medvetet av din komfortmat.

Hur ? I sittande läge, bekvämt installerad, med rak rygg, på en lugn plats om möjligt.

äta med dina känslor i åtanke

Dagsexcesser

Hur din dag blir, både matmässigt och psykologiskt och känslomässigt, avgör hur din kväll kommer att bli. Hur din kväll kommer att bli avgör dina matvanor.

Flera faktorer kan bidra till att du äter för mycket i slutet av dagen.

Kvällshunger: Under dagen kan du ha en tendens att glömma din kropp och ignorera din hunger. Denna försummade hunger under dagen kan bli intensiv (stor hunger) på kvällen. Det kommer att kräva ett brådskande och starkt matsvar. Du kommer då att äta kaloririk mat i all hast och i stora mängder.

Kognitiv begränsning: om du är uppmärksam på vad du äter för att gå ner i vikt, förbjuder du dig själv från din favoritmat: med rädsla för att konsumera dem även i små mängder kommer detta att generera en växande önskan med större och större kontrollansträngningar. . Dessa förbud leder dig till tvångstankar om mat, din vikt, din kropp, vilket leder till sekundära känslor (rädsla för att gå upp i vikt eller inte gå ner i vikt, skuld, ilska eller depression).

Det är alla dessa tankar och känslor som vi kallar ”kognitiv begränsning”. De är källan till känslomässiga matönskningar och överdrivet matintag!

Känslomässiga kvällsmatsug: ögonblicket att återvända hem är också ögonblicket som riskerar att konfrontera dig med olika tankar och känslor som lagts åt sidan under dagen: professionella eller privata problem, oro över pengar, oro över det förflutna eller oro för framtiden, ilska, depression, ångest, skuld, tristess, nervös och känslomässig utmattning,… I alla dessa fall kommer önskan att äta känslomässigt att minska intensiteten av känslorna…

Äta för att söka mod och energi: För många är dagen långt ifrån över när man kommer hem på kvällen. Föräldrar måste ta hand om sina barn annars har du tagit med dig några brådskande filer för att avsluta efter middagen,…

Du äter då utan att oroa dig för om du är hungrig, för att ge dig själv kraft. Detta är ett specialfall av känslomässigt ätande.

Behovet av belöning: genom mat, efter en hård dag eller för att fira en framgång, kan du få dig att gratulera dig själv till den ansträngning som gjorts genom att äta utan att nödvändigtvis vara hungrig. Du kommer då att leta efter de livsmedel vars smak är mest behaglig för oss.

Ta en fyrkant choklad

Lär dig smaka så att du inte orkar längre

Högkalorimat, oavsett om det är fett, salt eller sött, är inte ett hinder för din viktminskning. Tvärtom kan de hjälpa dig att gå ner i vikt. Men för att göra detta måste vi sluta demonisera dem och veta hur vi ska konsumera dem ordentligt:

  • Om du äter hungrig, inbjuder jag dig att vara uppmärksam på din mättnadskänsla för att äta den nödvändiga mängden, långsamt, medan du smakar, i en lämplig hållning (vi är överens om att genom att äta stående med TV:n på kommer du att vara mycket svårt att lyssna på dig);
  • Om du äter för att lugna dina känslor, var uppmärksam på ankomsten av komfort, det ögonblick när det är där, det känns bättre, igen för att äta den nödvändiga mängden och särskilt mycket långsamt!

Beröva dig inte dessa tabubelagda livsmedel eftersom det är berövande och förbud som leder till tvång och överdrifter. Ju mer kontroll och frustration du är i, desto mer intensiv blir sammanbrottet.

Det idealiska är därför att smaka på dessa kaloririka livsmedel för att till fullo njuta av deras smak och få verklig smaknjutning.

Lär dig att njuta av dessa kaloririka livsmedel, så att du kan äta dem utan att gå upp i vikt! Det är så enkelt ! Och det fungerar…