Grönsaker och frukter som börjar med W, X, Y och Z

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Den här sidan listar detaljerade informationsblad för frukt och grönsaker som börjar med W, X, Y och Z, det var lite svårt att hantera dem separat. Varje typ av frukt och grönsak beskrivs i detalj med användbar information även för att konsumera grönsaken. Det förklaras också hur man lagar den. Dessutom anges näringsvärdena, kalorierna och egenskaperna som utmärker den för varje typ av frukt och grönsak.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

#1 Wakame

The wakame (Undaria pinnatifida) är en ätbar alg som med kelp (Laminaria japonica) representerar en matresurs av primär betydelse för den globala ekonomin, särskilt för länderna i östra och sydöstra Asien. Bland de olika arterna av brunalger som används för direkta och indirekta livsmedelsändamål representerar wakame den rikaste proteinkällan. Den har ett genomsnittligt innehåll på 16,3 gram per hektogram produkt.

walamé tång

Aminosyraprofilen och proteinkvalitetsindexen är också bra: wakame innehåller alla essentiella aminosyror. Wakamé alger innehåller jod och selen, två mineraler mycket viktiga för balansen i sköldkörteln och för att bibehålla ämnesomsättningen. Vitaminerna och mineralkomplexet som finns i wakame-tång är ett universalmedel även för människor som lider av näringsbrister.

#2 Wasabi

Wasabi är en växt av japanskt ursprung som tillhör samma botaniska familj som rädisa, pepparrot, ruccola och kål. Rötterna till denna prisade och mycket gamla växt är svåra att hitta och dyra, eftersom de växer ganska långsamt. Från roten av denna växt får vi en grön pasta med en särskilt kryddig smak och en ganska tät konsistens, välkänd för dem som har smakat det japanska köket minst en gång. Det används faktiskt vanligtvis som ett tillbehör till typiska rätter från den orientaliska traditionen, såsom sushi, sashimi, tempura. Denna grönsak kan skryta med antiseptiska och antioxidantegenskaper, såväl som en hög koncentration av vitamin C. Dessutom kan denna rot betraktas som ett naturligt antimikrobiellt medel.

#3 Ximenia

Ximenia är frukten av Ximenia americana. Den mogna fruktköttet av denna frukt som kommer från Västafrika innehåller 65 % vatten, 6 % proteiner, 23 % lipider och 11 % lösligt socker. Den har bioaktiva och antioxidanta aktiviteter. Hundra gram fruktkött innehåller 188 mg C-vitamin, 0,9 mg karotenoider, 2,8 mg antocyanin och 38,3 mg flavonoider. Frukten är särskilt uppskattad på landsbygden under perioden av matbrist, vilket motsvarar artens fruktperiod. Oljan som utvinns från frön från X. americana används lokalt till mat, medicin och kosmetika.

#4 Yacon

Yacon är en grönsak som kommer från bergskedjan Anderna, mellan Argentina och Colombia. Det är roten till Smallanthus sonchifolius. Det är också känt som jiquimilla. Med en knaprig och törstsläckande konsistens odlas den enligt uråldriga metoder, i rotation med andra knölar. Den smakar som päron, men har en morotsform och brunaktig skal. Ju mer roten mognar, desto mildare blir smaken. Består nästan uteslutande av vatten och oligosackarider (typiskt fruktos), är det ett kalorifattigt livsmedel men som har samma egenskaper som prebiotika. Mängden fiber och protein den innehåller är idealisk för tarmen. Men det har också positiva effekter på immunförsvaret och kolesterol, med tanke på dess antiinflammatoriska verkan.

#5 Yin Tsoi

Yin Tsoï eller kinesisk spenat är en grönsak som huvudsakligen konsumeras i Kina och Asien. Det kan vara grönt med crimson höjdpunkter. Smaken är mycket lik vanliga spenatsorter. Liksom de flesta gröna bladgrönsaker är de yngre bladen av Yin Tsoi att föredra för råkonsumtion, medan de större, äldre bladen vanligtvis ångas eller wokas.

Denna sort av spenat är rik på nitrater, kalium och oxalsyror. Specialister rekommenderar därför att inte konsumera stora mängder om du lider av njursjukdom. Yin Tsoi är mycket koncentrerade i järn, koppar, kolhydrater, kalcium, folsyra, vitamin A, B6 och vitamin C. Kinesisk spenat är en källa till komplett protein, som innehåller en komplett uppsättning aminosyror. För att laga mat, koka försiktigt bladen i vatten eller ånga dem. Det är ett idealiskt val för sallader, soppor, grytor, curryrätter och pommes frites.

#6 Yuzu

Yuzu är en citrusfrukt som tillhör familjen Rutaceae och släktet Citrus. Dess vetenskapliga namn är Citrus reticulata var. stram. Det är en frukt som liknar citron men mindre och rikare på frön. Yuzu kan variera i storlek från en stor mandarin till en liten grapefrukt. Yuzu är rik på C-vitamin, polyfenoler och antioxidanter. Det är särskilt fördelaktigt i kallt väder eftersom det stärker immunförsvaret och är ett värdefullt hjälpmedel mot förkylningar.

yuzu

#7 Zaban

Zaban är frukten av Saba senegalensis, en klätterväxt som tillhör den botaniska familjen Apocynaceae. Frukten av Saba senegalensis är en balja med hårt gult skal. Den senare innehåller stora frön inbäddade i en gulaktig massa, med en behaglig syra som liknar tamarind. Smaken har också jämförts med mango eller citron. Zaban är rik på vitamin B6, niacin, riboflavin, tiamin och vitamin C. Frukten används också vid framställning av läkemedel mot kvinnlig sterilitet.

#8 Zatte

Zatte, frukt avAnnona squamosa, är en frukt hemma i tropiska regioner i Asien och Amerika. En studie publicerad i Nature framhävde dess antioxidant-, antimikrobiella och anticanceregenskaper. Frukten innehåller flera vitaminer, mineraler och kliniskt aktiva substanser, inklusive:

 • kalium;
 • järn ;
 • kalcium;
 • koppar ;
 • magnesium;
 • fosfor;
 • zink;
 • flavonoider;
 • triterpener;
 • tanniner;
 • fenoliska föreningar.

Zatte är rik på energi. Det är en utmärkt källa till C-vitamin och mangan. Det är också en bra källa till tiamin och vitamin B6. Det ger även vitamin B2, B3, B5, B9, järn, magnesium, fosfor och kalium i goda mängder.