U-formade grönsaker och frukter

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Frukt och grönsaker är livsmedel med en mycket intressant näringsprofil. De innehåller få kalorier och ger en god tillgång på vitaminer och mineraler, näringsämnen som är nödvändiga för att kroppen ska fungera korrekt. De som regelbundet äter frukt och grönsaker har ökad energi och minskad risk för sjukdomar som högt blodtryck och diabetes. Dessutom är dessa livsmedel mycket mångsidiga och kan ätas råa, tillagade, i form av juicer och i salta och söta beredningar. I följande rader tar vi dig med på en upptäckt av U-formade frukter och grönsaker.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Ugli

Ugli är frukten av Citrus reticulata x Citrus paradisi, en citrusfrukt som tillhör familjen rutaceae. Denna frukt är en hybrid som härrör från en korsning mellan en pomelo, en grapefrukt och en apelsin. Ugli är en lite rund citrusfrukt i storleken på en grapefrukt. Den har en särskilt läderartad, gulgrön, oregelbunden bark, med orange fläckar som indikerar mognad. Fördelen är dock att skalet är ganska lätt att skala jämfört med de flesta andra citrusfrukter.

uglis

Den ljusgula massan är uppdelad i sektioner som en apelsin. Uglis är ganska saftiga och ger en behaglig söt och aromatisk doft. Smakmässigt är frukten mycket mindre bitter än en grapefrukt och har en lätt söt smak som påminner om apelsin. Som alla citrusfrukter kan skalet även användas för att smaksätta olika bakverk eller rätter som det ger en fräsch och söt doft.

Ugli är en utmärkt källa till C-vitamin, en antioxidant som stärker immunförsvaret, minskar inflammation och ökar kollagenproduktionen i huden. Frukter är också rika på fibrer som är användbara för att stimulera och rena matsmältningskanalen. De innehåller små mängder kalcium, kalium och folsyra.

Udo

Udo är en stamgrönsak med ursprung i Japan. Den skördas från Aralia cordata, en flerårig örtartad växt av familjen Araliaceae. De ätbara delarna är de skott som nyss kommit upp ur marken samt stjälkarna och unga skotten i viss utsträckning. Ursprungligen är udo en vild grönsak, men idag odlas den i många japanska regioner.

Udo har en unik doft och bitter smak. Vissa älskar det, andra hatar det. Dess smak och arom, liksom dess konsistens, har dock gjort den populär som förrättsgrönsak. I Japan kokas den ätbara stjälken ibland och serveras i misosoppa. Unga stjälkar läggs till soppor och sallader.

Det måste tillagas väl, eftersom de råa stjälkarna är belagda med ett harts med tallsmak. Innan du äter udo måste du skiva den tunt och koka den. Du kan också lägga skivorna i kylt vatten i en timme för att ta bort hartset. Stjälkarna kan tillagas som sparris.

I det koreanska köket äts groddar i allmänhet blancherad, marinerad, stekt i pannan. I Imsil County används de också för att tillaga maeuntang, en kryddig fiskgryta. Udo innehåller klorogensyra, ett ämne som har antioxidantegenskaper.

De viktiga kalorierna och näringsämnena som finns i 100g Udo är följande:

  • Energi: 18 kilokalorier;
  • Vatten: 94,4 g;
  • Protein: 0,8 g;
  • Kolhydrater: 4,3 g;
  • Kalium: 220 mg;
  • Magnesium: 9 mg;
  • Fosfor: 25mg;
  • Vitamin C: 4mg;
  • Vitamin K: 2μg.