Grönsaker och frukter som börjar med S

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Frukt och grönsaker är rika på vitaminer, mineraler och fibrer. Vi använder dem som mat men också som kosmetiska råvaror. Här är grönsakerna och frukterna som börjar med S.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Safou

Safou är frukten av safoutier (Dacryodes edulis), ett vintergrönt träd som växer i de ekvatoriala regnskogarna i Afrika. Externt kännetecknas den av en lila-blå färg, medan den inre massan är ljusgrön. Dess form liknar en potatis och dess längd kan nå 14 cm. Safou innehåller:

  • 59% vatten,
  • 4% protein,
  • 5% kolhydrater,
  • 8,7% fiber
  • och 1,4% mineraler.
safou

Safou innehåller även koppar, kalcium, kalium och fosfor, lipider, vitamin A, C, E och mineraler, inklusive .

Salak

Salak är frukten av Salacca zalacca, en liten palm med ursprung i Indonesien. Salaten har storleken och formen som ett fikon och den lätta fruktköttet är uppdelat i tre sektioner. Mellan huden och fruktköttet finns en vit hinna som är viktig att äta med all fruktkött utan att ta bort den. Det är en saftig frukt, allmänt betraktad som trevlig och välsmakande. Salak innehåller 82 kcal per 100 g. Salakmassa är känd för sina antioxidantegenskaper. Den har en stark förmåga att bekämpa tecken på åldrande, bevara ledhälsa, främja cellförnyelse och avgifta kroppen.

Haverrot

Salsify är en örtartad växt från familjen Asteraceae. Den ätbara delen av salsify är dess vita rot, som liknar en lång, tunn morot. Den är mycket rik på C-vitamin, kalcium, fosfor och innehåller väldigt få kalorier. Beroende på tillredningen kan den också rivas, precis som morötter, men den kan även serveras i sallad, kokt eller stekt. Den är särskilt lämplig för personer med diabetes och för reglering av tarmpassage. Rotavkoket å sin sida har diuretiska egenskaper.

Glasört

Glasört tillhör den botaniska familjen Chenopodiaceae. Den mest utbredda arten på vårt territorium är Salicornia europaea. Samphire är rikt på vatten, fibrer och mineralsalter och är perfekt att konsumera under varma sommardagar för att återfukta kroppen och förse den med mineralsalter. Glasört är en ätbar, smakrik och värdefull suckulentväxt. Rik på vatten och fibrer, dess konsumtion är användbar för att återfukta hela kroppen och förbättra tarmens funktion i fall av förstoppning.

Sapodilla

Sapodilla är frukten av sapodillaträdet (Manilkara zapota). Frukten är ett nästan runt bär med en diameter som sträcker sig från 5 till 10 cm bred. Den mogna massan är söt och saftig och har en färg som varierar från gult till brunt till rödbrun. Smaken är söt och behaglig, påminner på många sätt om päron. Färsk frukt har ett kolhydratinnehåll som sträcker sig från 11,14 till 20,43 % av vikten. Stärkelsehalten är också måttlig, vanligtvis mellan 2,98 och 6,40 %. Mogna frukter äts i de flesta fall färska: tvättade och halverade. Fruktköttet, mjukt och saftigt, äts med sked.

Skorzoneran

Skorzoneran är en rot med svart skal men en mycket vit fruktkött, vars smak påminner om ostron. Denna grönsak är roten till Scorzonera hispanica, en växt som tillhör familjen Asteraceae. Den vanligaste ses är svart salsify, men det finns även vit salsify, som har en något tunnare form och elfenbensfärgad hud. Denna grönsak innehåller inte fett eller kolesterol och är därför perfekt för hjärt-kärlsystemets hälsa.

Plantera orm

Ormväxten är en klättrande gurka anpassad till tropiska och subtropiska klimat. Den växer spontant i tjocka buskar på skogsbryn och gläntor i Sydostasien, Kina, Indien och Korea. Den omogna frukten har en bitter smak som dock reduceras genom tillagning. Den rödaktiga fruktköttet å sin sida används i Afrika som ersättning för tomater. Skotten, rankorna och bladen används som grönsaker. Den är utmärkt i matlagning, fylld med hackad paprika, spenat och zucchini.

Shiso

Shiso (Perilla frutescens) är en örtartad växt med ursprung i Orienten och används främst inom livsmedelssektorn. Denna växt är mycket lik basilika till utseendet, så mycket att den också är känd i västerlandet under namnen japansk basilika och kinesisk basilika. Shiso är också värderad som en medicinalväxt och prydnadsväxt. Shisoblad är balsamiska och aromatiska och kan ätas råa eller kokta. Friterade ger de en knaprig komponent till asiatiska rätter.

Soja

Soja (Glycin max) är en ettårig örtartad växt som kan bli 80-100 cm hög. Sojabönor innehåller en stor mängd proteiner, fleromättade lipider och glykosider, inklusive isoflavoner och saponiner. Den är rik på B-vitaminer, järn och kalium. Till skillnad från andra baljväxter är soja mer smältbar och rikare på proteiner och lipider. De gynnsamma effekterna av soja är kopplade till närvaron av fytoöstrogener (naturliga ämnen med östrogen verkan) och isoflavoner (ämnen som är mycket effektiva för att bekämpa klimakteriebesvär.

soja

Ätbar nötkött

Den ätbara nötkärnan (Cyperus esculentus) är en spontan växt som producerar ätbara knölar. Den tillhör den botaniska familjen Cyperaceae. Näringsvärdena för de små knölarna av den gula nötknölen är mycket intressanta. Deras söta smak är ganska trevlig. Gul nötsedge är antioxidant och anti-aging. Dess sockerhalt kan nå 25 % och dess energivärde är högt.

Sudachi

Sudachi är en citrusfrukt som kommer från Japan. Det är frukten av Citrus sudachi. Sudachi-filer är betydligt mindre, ungefär lika stora som en golfboll. Som de flesta citrusfrukter är sudachi rik på vitamin C. Skalet och juicen innehåller också kalium. Den lilla frukten har till och med mer citronsyra än en citron. Sudachijuice har en mängd kulinariska tillämpningar. Den kan användas i stället för sojasås, limejuice eller vinäger.

Svart fläder

De små svarta bären av fläder kommer från Sambucus Nigra, en växt som tillhör familjen Caprifoliaceae. Den växer i hela Europa. När de är mogna är fläderbären lila-svarta till färgen. Den vanliga fläderbärens bär anses vara mycket hälsosamma eftersom de innehåller nyttiga ämnen som kalium och magnesium, samt vitamin B och C. Man måste dock vara försiktig: fläder bör endast ätas kokta och först när de har uppnått fullständig mognad .

På henne

Surelle är frukten av girembellier (Phyllanthus acidus), ett träd med ursprung i Madagaskar och som tillhör den botaniska familjen Phyllanthaceae. Surelle är en krispig, sötsyrlig ätbar frukt. Den kan ätas färsk när den fortfarande är grön med salt eller tillsammans med salt och malen chilipeppar. Frukten används även i konfektyr. Inom traditionell medicin används det vid behandling av psoriasis, ischias, reumatism, förstoppning, njursten, diabetes, astma, gonorré, minnesförlust, hemorrojder, etc.