Konsten att smaka: vilka är fördelarna?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Är du närvarande när du äter? Inser du vilka tuggor du tar? Tittar du på din maträtt? Tar du dig tid att lukta på det innan du sväljer det? Så många frågor att ställa till dig själv när du äter… Och ändå, ja, provsmakning är lite magiskt, det låter dig lära dig att smaka och njuta av maten du äter… I själva verket låter det dig ta ett verkligt nöje att äta. Bra, eller hur?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Att veta hur man smakar innebär att äta med en viss uppmärksamhet på sig själv och till tallriken.

Att smaka är avgörande för en bra uppfattning av våra matupplevelser: det gör att vi kan äta med större medvetenhet om våra hunger- och mättnadskänslor och därför tillgodose vår kropps behov. Detta innebär att det gör att vi kan äta lämpliga mängder.

Inget mer behov av kost- och matkontroll med provsmakning… Det gör allt! Jaja ! Vi har specifika aptit som gör att vi vill äta den eller den maten, vid en given tidpunkt, enligt våra nuvarande behov (näringsämnen, vitaminer och mineraler). När vi äter dessa önskade livsmedel och njuter av dem, ger de oss större smakglädje. I slutändan är det helt enkelt det naturligaste sättet att uppnå god matmångfald och att äta oss mätta.

Allt detta har till följd att du hittar din jämviktsvikt, det vill säga vikten som vi är gjorda för om jag får säga så…

Se inte ditt matsug som vulgära infall! Nej … jag kommer att lära dig i den här artikeln att förstå och respektera dem så att du blir bordets gourmet samtidigt som du respekterar din rimliga vikt.

Smak och de 5 smakerna

De 5 smakerna är surt, sött, bittert, salt och umami. Observera att fett för närvarande är en smak som läggs till de 5 andra. Andra faktorer kan variera såsom: ihållande i munnen, eftersmak, etc.

Vad gör smaker för oss? De tillåter oss att identifiera maten vi har i munnen tack vare våra smaklökar, som ligger på vår tunga. Dessa smaker ger vår hjärna smakinformation för varje mat.

Du vet syra (t.ex. citron), bitter (t.ex. kaffe), söt (t.ex. sylt), salt (t.ex. oliver), umami är den 5:e smaken, importerad från Japan som definierar smaken på maten som välsmakande (svårt för oss, franska) , att identifiera).

Vår kropp och vårt språk, tack vare dess sensoriska sensorer, identifierar livsmedel utifrån deras smak som består av lukter, smaker, texturer, temperaturer, ljud… Allt detta blir sedan identitetskortet för den mat som vi själva konstruerar och som utgör dess sensorisk bild. Till exempel: när du ser en tomat ”vet” du omedelbart dess smak, dess konsistens, dess temperatur,… Jo du kan tacka din hjärna för allt det!

Vi livnär oss på våra smakupplevelser. Genom att äta utan att uppmärksamma smaken, utan att smaka, kommer du inte att uppleva smaktrötthet eller smakmättnad och kommer att tendera att äta för mycket mat som ger många kalorier. Så respektera inte ditt energibehov! Skada! Du kommer att gå upp i vikt utan att inse det.

provsmakning med de 5 sinnena

De 5 sinnena och smak

Under provningen och för att den ska vara komplett och perfekt genomförd behöver vi våra 5 sinnen (efter att ha pratat om smak ovan, kommer jag att förklara de andra 4 sinnena här):

  • Synen som berättar om en frukts mognad, en osts mognad… Det är den visuella njutningen som väcker vår aptit, presentationen av tallriken spelar en avgörande roll för vår önskan att äta.
  • Lukt är dofterna som vi känner retro-nasalt, dofterna av mat i munnen. Ta dig tid att lukta på din tallrik och låt sedan dofterna uttrycka sig i munnen.
  • Utfrågning som hänvisar till knasandet av en baguette, knasandet av spannmål…
  • Touch låter oss bedöma konsistensen, konsistensen och temperaturen på ett livsmedel, före och under provning. Vi rör med våra fingrar ja, men också med våra läppar och vår tunga.

Varje gång du äter, försök att tänka på sinnena som är engagerade och njutningen! Smakuppfattningen och den behagliga känslan kopplad till att smaka på den spelar en väsentlig roll i ditt förhållande till mat. Om du är medveten om vad du äter kommer du att njuta av det och vara mer uppmärksam när du inte längre är hungrig.

Att äta bra är därför ett avgörande steg för att äta efter dina behov, det är ett grundläggande verktyg för att balansera din kost och bibehålla din balanserade vikt.

Fördelarna med att smaka

Smakningen förbättrar:

  • Var uppmärksam på dina matupplevelser av hunger, mättnad och mättnad. Så du kommer att äta rätt mängd du behöver, oavsett vilken mat det är.
  • Stimulering av dina 5 sinnen och särskilt smak. Din hjärna syntetiserar mer dopamin (lusthormonet) vilket ger dig en mycket behaglig och avkopplande känsla av välbefinnande.
  • Matsmältning som börjar med tuggning och fortsätter i munnen genom inverkan av salivamylaser (matsmältningsenzymer). När vi smälter bättre känner vi oss lätta, bekväma och så mycket bättre, eller hur?

Att smaka hjälper till att minska skuldkänslan! Ja, även om du fortfarande har kontroll över maten och du har svårt att frigöra dig från denna uppfattning om bra och dålig mat, tack vare att du smakar kommer du att äta rätt mängd du behöver, undvika att äta för mycket och så dra full nytta av detta smakögonblick glädje du tillåter dig själv.

Maten ger all sin njutning i de första tuggan, sedan kommer du att observera att njutningen gradvis minskar. Det är när du säger till dig själv: ”Jag har ätit tillräckligt av den här maten” som det är rätt tid att sluta! Ja, det är där… Du måste ta tag i det här ögonblicket, denna tanke och du kommer att se att din relation med tallriken kommer att förändras!

Du har nu alla nycklar i handen för att kunna smaka på dina rätter som en oenolog smakar sitt vin. Detta har effekten att du kan hitta din rätt vikt…

Det är upp till dig att leka med dina sinnen!