Min kropp – Hur älskar man sig själv?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Kroppen, kroppen, kroppen eller denna massa av kött som omger oss är ofta sätet för förolämpningar, devalvering, dieter drakonier… Denna kropp som lider av besvikelse, som gör en missnöjd, som misshandlas av ord eller handlingar som går emot dess natur, har inte bett om det…

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Tänk om vi sa stopp? Tänk om vi lärde oss att förstå och älska detta köttsliga hölje i syfte att äntligen vara i fred med det, att acceptera oss själva och befria oss från det?

Vår kropp har påverkats av samhället genom århundraden, vi kommer här att prata om just kvinnokroppen.

Genom historien har samhället påtvingat oss en mycket strikt, stel kroppsbild, som definierar kroppen som kriteriet för skönhet par excellence.

Men hur hittar vi vår plats? Hur kan vi vara nöjda med vem vi är och veta att det är omöjligt att bli en klon av dessa skönhetsstandarder som retuscheras av mjukvara?

I den här artikeln erbjuder jag dig nycklarna till att befria dig från att titta på vår kropp för att bli dig själv, helt enkelt och magnifikt.

Kroppens utveckling genom århundradena

Från antiken till idag, om det finns en observation som vi kan göra, så är det att kriteriet för skönhet och kroppsuppfattning har utvecklats mycket och gått igenom alla ytterligheter!

Under den paleolitiska eran, om du föddes i Europa var du älskad i kött och kurvor, men om du var från Egypten var det tunn, muskulös och smal som du var älskad och vördad. Om du var kines var du tvungen att ha stympade fötter, formade som en lotusblomma med smal figur, mycket blek hud och stora ögon.

På medeltiden var det blondiner som hade framgång med en getingmidja, sedan under renässansen blev skönhetsnormerna väldigt bleka, vita och väldigt runda.

På 1920-talet hade den idealiska kvinnan en platt bröstkorg, en liten figur, kort hår och en tomboystil.

Efter kriget var smalhet ett tecken på dålig hälsa så vi älskade sensuella och kurviga kvinnor som den berömda Marilyn Monroe.

Sedan erbjöd biografen som blev mer och mer populär oss sin andel av kvinnokroppar som kunde gå från ljuvlig sensualitet till den hypertunna/androgyna tunnheten som vi kan observera idag.

kvinnor

Aktuell kroppsbild: fokusera på vår tid

År 2020 kan vi tydligt identifiera två trender, två silhuetter som anses vara ”normen”.

Å ena sidan har vi kroppar som reflekterar hypertunnhet, utan hår eller utbuktningar, dessa toppmodeller som svälter sig själva för att till varje pris hålla sig på pallen. Kvinnors kroppar som ser ut som mäns och mäns kroppar som ser ut som kvinnors, formlösa, bleka, nästan skelettformade.

Å andra sidan ser vi överdrivet läckra kvinnor med mycket generösa, fylliga rumpor (förutom man undrar hur det är möjligt att ha en sådan bakom utan att gå igenom operationslådan?) samtidigt som de har en extrem getingmidja igen.

Men det förefaller mig som om en mycket viktig föreställning har glömts bort i hela denna parad av idealiserade kroppar… Var och ens singularitet! Ingen kvinna kan vara den andra lik, vi bär inom oss vår historia, våra sår och vår kropp är en återspegling av vem vi är. Två kroppar kan inte vara identiska… Och ändå är det vad de försöker få oss att tro!

Glöm inte din synd-gu-la-ritet! Du är unik, det finns inga två som du… Det är helt enkelt omöjligt.

Det som gör en kvinna vacker är inte storleken på hennes lår, rumpa eller höfter utan vad hon utstrålar… Förtroende och trygghet. En kvinna (eller en man) väl i sina sneakers och oavsett hennes fysik kommer att vara mycket mer självlysande och strålande än en annan som ”motsvarar normen”. Glöm inte sinnets plats och psykologiskt välbefinnande i ”skönhet”.

grupp av vänner

Hur jag älskar min kropp: tips och övningar

Att må bra med dig själv kan kräva arbete med introspektion och personlig utveckling eftersom det kan vara ett djupt rotat spöke från det förflutna men under tiden (eventuellt arbete med dig själv om det behövs) kommer jag att ge dig mina praktiska tips för att hjälpa dig att må bra i din kropp och hjälpa dig att älska det lite mer varje dag!

  1. Massera din kropp: det är väsentligt att röra vid dess hölje, känna till det och framför allt ge det välbefinnande. Du kan använda krämer men jag rekommenderar oljor som, eftersom de är feta, kommer att kräva mer tid för att penetrera din hud väl och därför mer massagetid. Massera dig själv med händerna, med en handske eller något annat redskap som gör att du kan ta hand om dig själv.
    Du behöver inte stå framför din spegel den här gången, särskilt om din bild stör dig. Du kan helt enkelt applicera din olja tyst efter duschen, i lugn och ro, bara med dig själv. Det är en tid för dig själv, med dig själv.
  2. Positiva tankar om din kropp : Att säga kärleksord, söta ord och förhindra att negativa tankar går över är mitt andra råd. Säg stopp för förolämpningar, devalvering och skuld. Ta problemet i omvänd ordning och viska komplimanger till din kropp, till de delar du gillar minst: ”Jag älskar dig”, ”du är vacker precis som du är”, ”du är sexig”,… Vi upprepar för övrigt. du kommer att sluta verkligen tro på dessa ord och de kommer gradvis att förankra sig i dig (och läka dina krämpor).
  3. Mindfulness och andning : för en bättre tillägnelse av kroppen! Att ta dig tid att andas medvetet gör att du kan fokusera på dig själv, helt och hållet. Du kan börja med att helt enkelt observera din andning i några minuter och sedan andas in i olika delar av kroppen (ditt ansikte, axlar, bröstkorg eller mage). Målet är att vara uppmärksam på de delar av kroppen som du aldrig tänker på. Att vara där, med dig, i nuet.

Glöm inte att det finns ljud, videor, gratis applikationer och många andra möjligheter att utöva denna övning.

Så här är mina nycklar för att hjälpa dig att älska din kropp igen (eller för första gången)! Det är med tålamod och träning som du kommer att lyckas bemästra dessa verktyg, som har en enorm kraft när de används väl.

Att älska din kropp är möjligt, det är upp till dig!