Frukt och grönsaker som ett medel för att bekämpa barnfetma?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Ja! Men vad ska jag göra när mitt barn inte vill äta det… Här kommer flera tips…

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Fetma, oavsett ålder vid vilken den utvecklas, är en komplex och multifaktoriell sjukdom men en som till stor del kan förebyggas. Att förebygga fetma hos barn och ungdomar är mycket effektivt, ännu mer när barn är små.

Globalt har förekomsten av övervikt och fetma bland barn och ungdomar i åldrarna 5 till 19 exploderat dramatiskt.

Den ökade från 4 % 1975 till mer än 18 % 2016. Detta motsvarar mer än 360 miljoner barn och ungdomar som var överviktiga eller feta 2016. Ännu värre… 60 % av barn som var överviktiga före puberteten kommer att bibehålla detta tillstånd övervikt i tidig vuxen ålder.

Hälsosidan

Vi måste också komma ihåg att dessa överviktiga barn kommer att vara mer benägna att utveckla olika patologier när de väl når vuxen ålder, nämligen hjärt-kärlsjukdomar, muskel- och skelettsjukdomar, vissa cancerformer, funktionshinder, insulinresistens. med utvecklingen av typ II-diabetes…

För att inte tala om att barnfetma också är starkt förknippat med psykiska svårigheter, dåliga akademiska prestationer och låg självkänsla…

Ändå hjälper en hälsosam livsstil till att förebygga barnfetma

Detta förebyggande är baserat på främjandet av vissa beteenden: att bibehålla en hälsosam vikt för modern, en diet och en hälsosam livsstil under graviditeten; vissa kvinnor tvekar inte att konsultera en dietist – nutritionist, för att hjälpa dem att implementera goda matvanor från prenatal period.

Kontrollera att viktökning är lämplig under tidig barndom med övervakning av viktkurvan av barnläkare eller allmänläkare. Gör en bra övergång till hälsosam mat när du diversifierar din kost, spela en roll som modell när det gäller hälsosam kost och fysisk aktivitet när du är föräldrar… Så många beteenden som kommer att fungera till förmån för näringsbalansen hälsosam.

Amning är också en viktig del i förebyggandet av barnfetma. Faktum är att det är förknippat med en 13% minskning av risken för övervikt och fetma. Dessutom är varje ytterligare amningsmånad förknippad med en 4% minskning av förekomsten av övervikt.

barn äter

Frukt och grönsaker rekommenderas starkt för att förebygga fetma hos barn

På grund av deras låga energitäthet och låga glykemiska belastning, samt deras höga fiber- och polyfenolinnehåll.

Att uppmuntra barn att konsumera det är en av hävstången för att förebygga barnfetma, men det är inte alltid lätt. Här är några tips och tricks som hjälper dig.

  1. Har du testat gurka flera gånger men ditt barn vill inte ha det??? Tveka inte och fortsätt att erbjuda mat som avvisats av barnet: det har visat sig att ett livsmedel kan accepteras efter 10 till 15 exponeringar i genomsnitt…
  2. Tveka inte att erbjuda frukt och grönsaker som mellanmål, håll dem tvättade, skurna och väl synliga i kylen (max 24 till 48 timmar). Du kan också placera en fruktkorg väl synligt på exempelvis köksbordet. Genom att agera på barnets matmiljö kan vi alltså hjälpa dem att göra hälsosammare val: ju mer synliga och tillgängliga maten är, desto mer sannolikt kommer de att väljas.
  3. Öka storleken på fat, skedar, tallrikar, skålar etc. för servering av frukt och grönsaker, och minska dem för livsmedel med hög energitäthet och låg näringstäthet (till exempel socker- eller energidrycker, juicer) frukt i små mängder i små glas, vissa snabbmatsprodukter, vissa snacksprodukter etc. Dessa livsmedel bör begränsas och reserveras för enstaka evenemang).
  4. Det kan också rekommenderas att servera grönsaker oftare. För att spara tid kan de köpas förtvättade och i påsar, i brickor, men även konserverade eller frysta i snabbköpet.
  5. Det kan vara användbart att testa nya recept, spagetti, lasagne, chili, …. Genom att lägga till mer grönsaker.
  6. En frukt eller grönsak bör erbjudas till varje måltid eller mellanmål. Du kan till exempel definitivt lägga frukt i flingor, lägga till en bit frukt eller en liten sallad till ditt barns lunch, erbjuda pinnar av råa grönsaker att doppa till mellanmål, etc.
  7. Du kan också lägga till visuellt tilltalande, till exempel genom att skära frukt och grönsaker på ett originellt eller roligt sätt, med till exempel kakformar.
  8. Att involvera barnet i matlagning och shopping kan uppmuntra dem att prova nya livsmedel och rikta sina val mot frukt- och grönsaksprodukter. För barn som är mer ovilliga att prova ny mat kan deltagande i måltidsberedning hjälpa dem att lära sig om produkter med andra sinnen än smak.
  9. Regeln att rekommendera är följande: ”Ät när du är hungrig. Sluta när du inte längre är hungrig. Bebisar gör detta naturligt när de ammas och i början av matdiversifiering, så det är viktigt att behålla denna naturliga vana från spädbarnsåldern till tonåren och att låta barn lära sig att känna sina behov naturligt. Denna förmåga att reagera på naturliga känslor av hunger och mättnad kommer att vara viktig under hela deras liv.
  10. Och låt oss komma ihåg att vi som föräldrar är det bästa exemplet att visa dem genom att äta mer frukt och grönsaker! Helst rekommenderas det att äta minst en familjemåltid varje dag, eller 3 till 4 gånger i veckan.

Sammanfattningsvis

Frukt och grönsaker är en del av en balanserad kost och en hälsosam livsstil. Hälso- och sjukvårdspersonal, särskilt allmänläkare, barnläkare och dietister-nutritionister, spelar en viktig roll i förebyggandet av barnfetma eftersom de är bäst lämpade att arbeta hand i hand med familjer och barn. Tveka inte att fråga dem om råd om ditt barns kost!