För att gå ner i vikt, måste du ta bort stärkelsehaltiga livsmedel?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Så många dieter råder att skära ut stärkelsehaltiga livsmedel. Men på lång sikt fungerar det inte!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är en stärkelse?

Så, en stärkelse innehåller kolhydrater, det vill säga sockerarter, men den smakar inte sött pasta, THE ris, mannagryn, quinoa, baljväxter (linser, torkade bönor, etc.), men även potatis, ärtor och majs som ingår i samma familj av stärkelser, medan den senare skulle kunna kallas ”halvstärkelse” eftersom de är halvvägs mellan grönsaker och stärkelse. .

Dessa sockerarter har länge ansetts och kallats ”långsamma”.

Det är så vi har funnit att säga att de sprider sin energi kontinuerligt i vår kropp, vilket skiljer sig från de snabba sockerarterna i till exempel godis.

I den balanserade kosten ska kolhydrater representera 45 % till 50 % av det dagliga kaloriintaget och de är mycket närvarande i stärkelsehaltiga livsmedel. Stärkelse ska göra dig fet trots att den innehåller lika många kalorier som proteiner!

Och sedan när du försöker gå ner i vikt, fortsätter din kropp att fungera (lyckligtvis för den delen!) så du behöver den energi som stärkelse ger! Å andra sidan är det viktigt att välja rätt.

Det vill säga de som inte höjer blodsockernivån (=blodsockret) helt plötsligt, vilket främjar inlagringen av fett.

Hur behåller man bara den bästa stärkelsen?

Här är 3 tips för att bara behålla den bästa stärkelsen:

  • Föredrar fullkornsstärkelse som fullkornsbröd och fullkornsris, fullkornspasta snarare än raffinerade produkter (baguette, smörgåsbröd, etc.). Inte bara kommer de inte att få panik över din blodsockernivå, utan de kommer också att tillåta dig att fylla på med fibrer! Du kommer då att vara väl inklämd och detta gör att du kan äta mindre.
  • Fördela ¼ protein, 1/4 hel stärkelsehaltig mat på din tallrik och resten i grönsaker, men jag upprepar, eliminera inte den stärkelsehaltiga maten!
  • Var uppmärksam på kryddningen! Stärkelsehaltig mat äts ofta med smör, grädde, baconbitar, ost…och det är fett! Föredrar örter och kryddor, gott och nästan utan kalorier!

Och den stärkelsehaltiga maten på kvällen?

När det gäller det faktum att att äta stärkelsehaltig mat på kvällen kan orsaka svårigheter att somna, bör du veta att detta särskilt gäller om måltiden intas sent. Detta fenomen ”kan” bero på att kroppen skulle sätta sig in matsmältningsfasen istället för att gå och sova.

Dessa svårigheter att somna kan ha en stor påverkan på vår sömn och därför på vårt sätt att leva och vårt vikthantering.

Men paradoxalt nog är stärkelse också en källa till Tryptofan, viktigt för avkoppling och sömn.

Så för kvalitetssömn finns det inget behov av att eliminera stärkelsehaltiga livsmedel, utan konsumera dem helt enkelt i tillräckliga mängder och speciellt inte med en slev crème fraîche!

Man måste faktiskt ha i åtanke att stärkelsehaltiga livsmedel finns kvar livsmedel som är nödvändiga för att vår kropp ska fungera. De representerar en nödvändig energikälla för vår kropp. Det skulle vara skadligt att helt eliminera dem från vår kost.

Deras frånvaro kan i synnerhet leda till kroniska trötthetstillstånd, att kroppen inte har tillräckligt med energi.

potatis

Tips för att konsumera stärkelsehaltig mat på kvällen?

Bara för dig, här är några tips för att konsumera stärkelse på kvällen utan besvär:

#1 Se till att äta lätt på kvällen: begränsa mängderna

För att undvika sömnlöshetsproblem kopplat till en måltid som är för riklig och ta hand om din vikt, gör a lättare måltid, det vill säga framför allt med låg fetthalt.

Så du kan äta stärkelse på kvällen om du vill, men begränsa dig till en liten del (= storleken på din näve) och framför allt bara med en liten klick smör, inte ett stort fat Carbonara-pasta till exempel!

#2 Undvik att samla olika typer av stärkelsehaltiga livsmedel

Alltid med syftet att konsumera stärkelsehaltiga livsmedel i rimlig mängd på kvällen, undvika till varje prisackumulerar stärkelsehaltiga livsmedel för mycket om du är uppmärksam på din linje.

Med andra ord, välj inom din måltid bara en typ av stärkelsehaltig mat : antingen bröd, eller ris, eller potatis, eller pasta, till exempel, men inte allt på samma gång!

#3 Ät tidigare

Ett annat tips för att konsumera stärkelsehaltig mat utan att skada din vikt eller din sömn: äta tidigare. Faktum är att en relativt tidig middag kommer att ge din kropp tillräckligt med tid smälta måltiden och därför tillundvik att gå och lägga dig med tung mage. Detta kommer att tillåta en bättre sömn och en mindre lagring av överskott av kalorier som konsumeras.

#4 Var särskilt uppmärksam på matlagning och smaksättning

Tänk också på att dessa inte är stärkelsehaltiga livsmedel i sig som får dig att gå upp i vikt, men framför allt matlagning (och speciellt lägga till fett under tillagning) och detta vad du åtföljer dem med (sås, ost, etc.).

Dessutom kommer ”Al Dente”-matlagning, till exempel, alltid att vara att föredra eftersom sockerarterna kommer att penetrera din kropp mindre snabbt och därför lagras mindre!

Slutligen påminner jag dig om att din maten som helhet men ändå din fysisk aktivitet är två andra parametrar som är ännu viktigare att ta hänsyn till utöver den enkla konsumtionen av stärkelsehaltiga livsmedel för att lära sig hur man korrekt hanterar din vikt.

För att sammanfatta

  • Stärkelsehaltiga livsmedel är rika på sockerarter som är viktiga för vår kropp;
  • Stärkelsehaltiga livsmedel är allierade i att hjälpa oss gå ner i vikt;
  • Var särskilt uppmärksam på mängderna och vad du stoppar i dem (som stora mängder smör, ost eller grädde).