Intuitivt ätande

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Idag har samhället format oss att respektera matregler, att gå på dieter av alla slag för att gå ner i vikt… Så mycket att vi inte alls är uppmärksamma på våra behov. Vi kommer alltså att sopa bort dagliga förutfattade meningar och se hur intuitivt ätande kan hjälpa oss.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

”Börvärde”

DEN ” Börvärde » eller balansvikt motsvarar den vikt som vi är genetiskt programmerade för. Det kan variera med mer eller mindre några kilo beroende på vår livsstil, men också beroende på vilken diet vi följer. Faktum är att ju mer du bantar, desto mer ökar din balansvikt. Det är därför nödvändigt att förstå att vi inte väljer vår vikt och att vår jämviktsvikt tyvärr inte alltid motsvarar våra förväntningar. Vi måste då acceptera denna vikt som vi är förutbestämda för. Att försöka komma under den break-even vikten skulle vara en daglig kamp.

Hur når du ditt ”börvärde”? Vi måste lita på våra regleringsmekanismer genom att välja en intuitivt ätande.

Vad är ”intuitivt ätande”?

Intuitivt ätande innebär att lyssna på våra signaler om hunger och mättnad, men också att lyssna på våra önskningar. Detta kommer att tillåta kroppen att nå sin balansvikt gradvis och hållbart.

  • vad är hunger ? Hunger manifesteras av kroppsliga signaler som hålor i magen eller gurglande, vilket indikerar ett behov av energi. Vad vi än äter när vi är hungriga kommer inte att få oss att gå upp i vikt om vi slutar tills vi är mätta. Vi får därför inte fly från hunger, det är vår allierade! Ej att förväxla med lusten att äta som har en psykologisk och inte en fysiologisk aspekt.
  • Vad är specifik aptit ? Att lyssna på dina önskemål att äta när du är hungrig är mycket viktigt eftersom detta gör att vi på bästa sätt kan tillgodose våra näringsbehov. Faktum är att vi då attraheras av livsmedel som innehåller näringsämnen som vår kropp behöver. Detta kallas ”specifik aptit”. Det betyder att vi kanske inte längre är hungriga på en typ av mat utan istället är hungriga på en annan mat.
  • Vad är mättnad ? Det motsvarar det ögonblick då hungern försvinner, det vill säga när du har gett din kropp det den behöver. I det ögonblicket mår vi bra och vi vill inte längre något. För att kunna observera mättnad, inbjuder jag dig att ta dig tid att smaka och tugga din måltid väl. Faktum är att mättnadskänslan kommer efter 20 minuter i genomsnitt. Att äta för snabbt leder ofta till att vi äter mer än vi behöver. Om du känner dig tung efter en måltid betyder det att du har ätit för mycket. Så tvinga inte dig själv att avsluta din tallrik, sluta när det roliga är borta.

Att äta utan hunger eller att överskrida mättnadströskeln för ofta kan leda till viktökning.

Om du är över ditt ”börvärde” blir hungerkänslan inte intensiv och mättnaden kommer snabbt. Genom att lyssna på dina matupplevelser kommer du att äta mindre och gradvis nå din jämviktsvikt.

Omvänt, om du ligger under ditt ”börvärde” blir hungerkänslan mer påtaglig och regelbunden eftersom din kropp vill öka din vikt till balansvikten.

familjebrunch

Vårt samhälle: ”förutsedda idéer”

Så att du kan se saker annorlunda, här är några ihärdiga mattroer:

  • Du bör inte hoppa över måltider » : Som jag förklarade för dig ovan, kan du gå upp i vikt om du äter mer än du behöver. Att äta en måltid när du inte är hungrig är därför inte funktionellt eftersom kroppen inte behöver energi då. Det är just det faktum att du tar alla dina måltider utan att uppmärksamma hungerkänslan som kan göra dig tjock. Så om du inte är hungrig på en måltid är det bättre att inte äta och vänta tills du är hungrig.
  • Frukosten är dagens viktigaste måltid “: Många tvingar sig själva att äta frukost på morgonen. Men i verkligheten är det verkligen nödvändigt? Jo nej, om du inte är hungrig på morgonen behöver du inte äta.
  • Du ska inte äta mellan måltiderna »: Om du är hungrig varför inte äta? Tvärtom, om du försöker kämpa mot hungern riskerar den att bli för stor när måltiden kommer, vilket pressar dig att äta väldigt snabbt och ofta i för stora mängder. Omvänt, om du inte är hungrig men verkligen vill äta något (för att till exempel lugna en känsla), råder jag dig att svara på din önskan. Att äta kommer att lindra dig och du kommer att anpassa nästa måltid efter din hunger. Allt utan frustration eller viktökning!
  • Du måste dricka vatten för att avvärja hunger mellan måltiderna. » : Hunger är en signal som indikerar ett energibehov. Dricksvatten till att stilla sin hunger har inget intresse då organisationen inte fick som den ville. Risken är därför att bli frustrerad och att vara för hungrig vid nästa måltid.
  • Fett gör dig tjock och grönsaker gör att du går ner i vikt” eller ”Du bör inte äta stärkelsehaltig mat på kvällen » : Varje matgrupp har en roll på vår kropp, vi får inte ta bort någon grupp. Ingen mat gör dig fetare än någon annan när den äts av hunger. Vilket innebär att äta en sallad eller soppa när du inte är hungrig kan få dig att gå upp i vikt. Omvänt, en pizza som äts av hunger och stoppas när den är full kommer inte att få dig att gå upp i vikt.

Alla dessa förutfattade meningar får oss att missa våra verkliga behov. Genom att gynna intuitivt ätande kan du reglera din vikt. Vi får dock inte glömma begreppet njutning! Vikten regleras inte över en enda måltid utan över en vecka.