Te och dess fördelar

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

De olika teerna

Grönt te och svart te är de två mest kända och mest konsumerade typerna av te. Dessa 2 teer kommer från samma växt. För att skilja dem åt:

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

 • Grönt te: det är det mest konsumerade teet i Asien. Tebladen har precis torkats. Det är därför den som har den bästa näringsnyttan. Det är faktiskt den som innehåller flest polyfenoler, antioxidanter som bekämpar cellulärt åldrande. Dess ”grönsakssmak” kan påminna om klippt gräs.
 • Svart te: det har genomgått jäsning innan det torkas. Detta möjliggör bättre bevarande och underhåll av smak även flera år senare. Dess mer bittra smak kan likna den hos kaffe.

Det finns andra typer av ”te” men var försiktig, detta namn är ibland förvrängt eftersom drycken är resultatet av infusion av en växt som inte nödvändigtvis är teplantan.

 • Vitt te eller silverte: det består av växtens knoppar, skördade på våren. Det är ett subtilt och sällsynt te med tanke på den korta skördeperioden. För att behålla sin doft är det bättre att använda vatten med låg temperatur.
 • Oolong te eller blått te: det är ett halvjäst te, mellan grönt te och svart te. Den har en låg theinehalt och har en mild smak. Det konsumeras i stor utsträckning i Kina och Taiwan.
 • Rooibos eller rött te: det kommer från växten med samma namn och inte teplantan. Den odlas främst i Sydafrika. Den är fermenterad och ger en söt smak utan bitterhet. Dessutom gör dess frånvaro av thein att det kan konsumeras i alla åldrar, inklusive av barn.
 • Grön rooibos: detta är ojäst rooibos.

Alla teer kan smaksättas antingen genom att använda eteriska oljor eller naturliga eller konstgjorda smakämnen eller genom att lägga till bitar av kronblad, torkad frukt eller kryddor. Således är det möjligt att göra egna ”hemgjorda” smaksatta teer.

För kommersiella teer är det bättre att gynna de som använder naturliga snarare än artificiella smaker.

Vikten av goda förberedelser

För att uppskatta all kvalitet och finess i ditt te är det viktigt att respektera 3 punkter:

 • doseringen: detta anges ofta på din tepåse eller låda.
 • vattentemperatur: 75-80°C för grönt te, 85-90°C för svart te (även 95°C för Darjeeling), 95°C för blått te, 60°C för tevitt, 100°C för rooibos och annat infusioner.
 • infusionstiden: 3 minuter för grönt te, 4 minuter för svart te och blått te, 5 minuter för vitt te, 5-10 minuter för rooibos och andra infusioner.

Utöver det riskerar din dryck att utveckla en obehaglig bitterhet i munnen och du riskerar att tappa subtiliteten i smakerna.

dricka te

Mängder av fördelar

Te innehåller teofyllin som har en vasodilaterande verkan. Det ger därför bättre blodcirkulation.

Den innehåller också teobromin som ger den dess diuretiska kraft.

Dessa 2 fördelar gör det möjligt att kämpa mot känslan av tunga ben och vätskeansamling som ibland kan vara obehaglig.

Dessutom, oavsett om det är svart, vitt eller grönt, innehåller te olika antioxidanter som bekämpa cellulärt åldrande.

Slutligen kan du ha känt till tanninerna i rött vin. Te innehåller det också. Dessa tanniner tillåter minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Te baserat på principen om en infusion av löv, det är bättre att köpa det ekologiskt för att undvika en betydande spridning av bekämpningsmedel i din dryck.

En allierad av din hydrering

Vatten är huvudbeståndsdelen i vår kropp och vi behöver minst 1L5/dag (eller mer vid fysisk aktivitet, extrem värme etc.).

Konsumerat kallt eller varmt, helst utan socker, kan te vara en riktig allierad för din återfuktning.

På vintern torkar överhettade rum och värmare som torkar ut luften oss utan att vi inser det. Vi tänker mindre på att dricka än på sommaren och vatten tilltalar oss inte nödvändigtvis… Te kan enkelt komplettera denna återfuktning, 2 muggar ger ½ L.

Trick: Om du sötar ditt te, minska ditt sockerintag med 1/2 socker tills du vänjer dig vid smaken. När du har vant dig, minska med 1/2 extra socker. Och så vidare tills du helt eliminerar socker. Du kommer därmed att bli av med den söta smaken, vilket gör att du kan minska din konsumtion av alla andra söta produkter.

På sommaren kan du enkelt förbereda ditt kalla te, ett välsmakande och sockerfritt alternativ till läsk, sötat smaksatt vatten, etc. tillgängligt kommersiellt.

Recept på kallt te

 • Med en tepåse: infundera påsen i din kopp och ställ den i kylskåpet i 1 timme till 1 timme och 30 minuter.
 • Med lösbladste: Låt 2 teskedar te och 2,5 timmars infusionstid i kylskåpet för 500 ml vatten.

Trick: du kan använda en mjölkflaska för att ha en hals som är stor nog att passera tepåsen och kila in den i korken så att du enkelt kan ta bort påsen när den väl är bryggd.

Var försiktig så att du inte missbrukar den

 • Även om det innehåller mindre än kaffe, innehåller te koffein. Från mitten av eftermiddagen är det därför bättre att gynna infusioner, rooibos etc. Trick: Koffeinet i teet som frigörs under de första sekunderna av infusionen, kan du helt enkelt minska koffeinhalten i din dryck genom att slänga infusionen från den första blötläggningen av din påse.
 • Tanninerna i teet förhindrar upptaget av järn. Om du tenderar att vara anemisk är det bättre att begränsa din konsumtion nära måltider.
 • Var noga med att inte ge efter för frestelsen av flera näringstillskott baserade på grönt te, ANSES föredrar att vara vaksam på dessa produkter som kan utgöra en risk för toxicitet!