Njuter av bordet, stor lycka eller verklig fara?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Hur galet det än kan tyckas, ju mer vi tycker om att äta, desto mindre äter vi! Jag hör dem säga ”ja nej, ju bättre det är, ju mer du vill ha det, desto svårare är det att sluta”.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Om vi ​​tar exemplet choklad. Detta är mycket ofta den mat som patienter hänvisar till…

Jag ber dem förklara för mig vad som är ”så gott”, vad det gör att de inte kan sluta äta.

Känner du igen dig i dessa få rader? Då är den här övningen också gjord för dig. Det sker i form av frågor till dig själv.

Vi kan åstadkomma denna typ av utbyte i samråd genom att ta oss tid att tänka på det:

  1. Varför valde jag den här chokladen och inte en annan (eller den här maten)?
    ”Jag föredrar faktiskt mjölkchoklad. Det är sötare, mer tröstande, det invaderar hela munnen, konsistensen smälter, … De säger att mörkt är bättre för din hälsa och gör dig mindre fet, men jag föredrar när det är mjölk. »
  2. När jag äter det, njuter jag av det jag valde det till?
    ”Ofta gör jag något annat, jag pratar med andra människor eller följer nyheterna, … jag bryr mig inte om smak eller konsistens. Och då känner jag mig lite skyldig. Ju mer jag säger till mig själv att jag måste sluta, desto mindre slutar jag. »
  3. Hur utvecklas njutning under matintag?
    ” Jag har ingen aning. Men jag inbillar mig att det sjunker någon gång. »
grafisk utveckling av matglädje

Ja, när vi är uppmärksam inser vi att njutningen avtar någon gång givet och lyckligtvis! Detta är betryggande. Maten håller alla dess egenskaper men det är vår uppskattning som utvecklas över tid.

Alla våra sinnen kommer att göra det mätta.

Smaken blir gradvis liten, tråkig, den sjuka konsistensen, den vackra presentationen inte inte längre ser ut som mycket, lukten inte längre tilltalar oss och den ljud (från chokladplattans aluminiumfolie eller sprickbildning kvadrat som går sönder mellan våra tänder) får oss inte längre att salivera.

Om vi ​​tog tid, haft positiva tankar snarare än negativa tankar negativ, vår hjärna är fylld. Matintag kan sluta av sig själv.

Med positivt tänkande menar jag till exempel att låta ett trevligt matminne kopplat till denna mat återuppstå. Eller njut av fondanten eller den goda söta smaken i halsen. Vad gäller negativa tankar kan det vara: ”det är inte bra det jag gör”, ”sluta äta”, ”det är dåligt för mig” osv…

choklad

Snabbare tillfredsställelse visas, ju mindre vi behöver äta. Det verkar det är ingen mening med att äta när vi inte längre känner nöje (mindre av 3/10 till exempel, se graf). Och ändå är det möjligt låt detta hända dig!

Han är helt möjligt att förklara varför din kurva inte ser ut den fysiologiska utvecklingen som nämns ovan. Troen mat, bland annat, avsevärt modifiera evolutionen matglädje och störa regleringen av vår ätbeteende. Nöjet blir då mer av en fara än en allierad. Lyckligtvis är det aldrig för sent att förenas med nöje!

Även om det kan verkar nyfiken på att tänka så mycket på njutning och dess evolution under matintag, det är en mycket intressant för någon epikurist eller person som vill reglera hans vikt. Fördelarna är flera: bättre matsmältning, anpassade mängder, och framförallt njuta, lyssna på sig själv och lugn.

Du vet nu att njutningen inte är obegränsad. Dess minskning kallas också SATISFY, ett ord som inte alltid används klokt. Vi blandar ofta ihop mättnad med mättnad. Det senare markerar barastoppa hungern. I allmänhet ropar vår mage inte längre efter hunger, vi är mätta, det är vårt huvud som ber om lite mer. Nu är det upp till dig att få fram mättnad i rätt tid, inte för tidigt för att inte bli frustrerad, inte för sent för att inte få ont i magen.

Goda smakprover kl Allt.