Ska man räkna kalorier för att gå ner i vikt?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Allt människor som vill gå ner i vikt har redan frågat sig själva denna fråga: ska vi räkna kalorier eller ska vi lita på hans instinkt?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

HAR Enligt min mening kan båda metoderna vara effektiva. Ändå, det är viktigt att ta hänsyn till vissa kriterier när du väljer informerad.

DE Syftet med den här artikeln är just att hjälpa dig att göra valet.

Ät intuitivt

A de flesta artiklar du hittar på webben kommer att berätta ät intuitivt och lyssna på din kropp. Av ät bara när du känner dig hungrig och stanna vid när du är mätt.

Det är verkligen den mest naturliga metoden att äta.

Men Där har du, i livet är ingenting någonsin så enkelt. Vi glömmer ibland är maten vi äter varje dag ofta väldigt kaloririk. Choklad, kex, färdigmat är kaloribomber. Till och med ätit ”till mättnad”, dessa hjälper uppenbarligen inte dig att gå ner i vikt.

Äta intuitivt är förmodligen en bra idé, men i detta fall kanske det är nödvändigt att säga adjö till vissa livsmedel att enbart fokusera på en naturlig kost.

Det är därför det finns många dieter.

Moderna dieter

Atkins, Dukan, Viktväktarna…det finns hundratals dieter idag, alla baserade på samma modell, nämligen:

  • där kaloribegränsning (viktig punkt för att gå ner i vikt)
  • där avsaknad av vissa livsmedel

Så, det är inte förvånande att de flesta som följer en kost snabbt känna sig frustrerad och ge upp efteråt några veckor. I vissa extrema fall kan vi till och med märka en jojo-effekt i flera år. Det vill säga, en mer eller mindre snabb viktuppgång efter en diet.

Tyvärr, idag befinner sig många i detta situation. Så mycket att det har blivit normen för 90 % av befolkning.

SÅ hur man går ner i vikt utan att säga adjö till din favoritmat eller känna sig frustrerad?

Att räkna kalorier, ett intressant alternativ på 2000-talet

När Jag rekommenderar en person att räkna kalorier, invändningar huvudsakliga är:

  • där begränsning
  • DE kontraintuitiv sida

Jag erkänner Jag håller helt med om dessa argument. Men beröva dig själv dessa favoriträtter trevligare? Helt klart, jag Tänk inte. Frustrationen detta orsakar är inte ett alternativ intressant.

När till den kontraintuitiva sidan kan jag bara godkänna denna åsikt. Ändå, enligt min mening, äta chokladkakor, bita i en croissant eller att svälja skivor pizza är inget inte naturligt heller.

han du bör veta att vår kost har förändrats mycket under de senaste 50 åren senaste åren. Frukt, grönsaker och växter kvar göra plats för fet och högt bearbetad mat. Om min bakdel mormor levde fortfarande och gick in i en stormarknad, Jag är inte säker på att hon skulle känna igen mycket.

Så, om vår kost har förändrats, varför inte erkänna att vår sätt att mata oss själva bör också utvecklas?

På 2000-talet är därför att räkna dina kalorier ett intressant alternativ för att garantera resultat och gå ner i vikt utan frustration.

Slutsats

Jag är en sportcoach och näringsrådgivare och inte en trollkarl. Som sådan måste jag vara ärlig och säga att vilken lösning du än väljer kommer den att ge dig några begränsningar som du måste acceptera. Beroende på dina preferenser är här alternativen tillgängliga för dig:

  1. Ät intuitivt (eller diet) och gå med på att avstå från vissa livsmedel. Dessa inkluderar välsmakande och kaloririk mat som choklad, godis, bakverk, färdigmat och kex.

    Istället för dessa, välj frukt, grönsaker, fisk och fågel.
  2. Räkna dina kalorier varje dag. Naturligtvis innebär det att du tar 5 minuter om dagen för att lägga in dina måltider i en applikation (Fatsecret till exempel), men detta säkerställer att du inte överskrider dina dagliga behov. Dessutom behöver du inte säga adjö till din favoritmat.

Ingen ingen lösning är bättre än en annan, beroende på din inställningar, bara du vet vilken av två kommer att vara den mest lämpliga för dig. Det viktiga är framför allt att det passar dig och gör att du kan behålla dina ansträngningar på lång sikt.