Får choklad dig att gå upp i vikt?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Choklad är både en utsökt mat och en källa till energi och näringsämnen. Många hävdar att det får dig att gå upp i vikt på grund av dess söta smak och ganska feta konsistens. Är detta oundvikligt? Är detta frosseri systematiskt en källa till viktökning?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

För att ta reda på om choklad verkligen får dig att gå upp i vikt, ta reda på det här artikel dess komponenter och värmevärden.

Choklad

Chokladtillverkning

Choklad görs på kakaobönor från främst från Centralamerika. Det är en mat som är i huvudsak består av socker, vegetabilisk olja (palmolja, shea- eller mangokärnor) och kakaosmör.

Får choklad dig att gå upp i vikt?
Kakao är huvudingrediensen i choklad.

Dess design liknar kaffe: bönorna är rostade för att intensifiera deras arom. Du måste börja med att rengöra fröna hjälp av en stekare. Denna operation tar i allmänhet ungefär en fyrtio minuter vid en temperatur av 140°C. Hon minskar cirka 2 till 7 % av bönornas fuktighet.

Bondbönorna kokas å sin sida med sitt skal innan de blir till skalad. De krossas sedan av en kvarnsten.

Choklad i alla dess former

Chokladens natur och färg varierar beroende på mängden kakao att den innehåller:

 • Mörk choklad: en stor mängd kakao och lite socker;
 • Mjölkchoklad, brun till färgen: a lite kakao, socker och kondenserad eller pulveriserad mjölk;
 • Vit choklad: kakaosmör, socker, mjölk och smakämnen.

Konsumtion

Choklad konsumeras antingen direkt eller genom att använda den som en som ingrediens i matlagning. Det kommer sedan i flera former: pulver, rån, pasta…

I Mexiko konsumerades den ursprungligen som en drink kryddad. Det var först efter den industriella revolutionen som andra presentationer började existera.

Med tiden förskönar chokladproducenter detta söta med olika pålägg: jordnötter, mandel, kokos, puffat ris, nötter cashew… Detta förstärker bara smaken på chokladen vars betyg är obestridligt bland unga och gamla.

Sammansättningen av choklad

Choklad är rik på näringsämnen och vitaminer:

 • Kolhydrater viktigt för att säkerställa produktionen energi och/eller kamp mot trötthet;
 • Magnesium för att upprätthålla nervstabilitet och muskler;
 • Kalcium som främjar en korrekt utveckling av ben;
 • Fosfor som reglerar kemiska reaktioner närvarande inuti cellerna;
 • Vitaminerna A, B1, B2, C, D och E;
 • Spårämnen som järn, nickel, zink, natrium, fluor och jod;
 • Fenyletylamin som fungerar som en antidepressivt medel;
 • Teobromin som deltar i stimuleringen av nervimpulser för att ge en känsla av välbefinnande;
 • Koffein som reglerar sömnen;
 • Anandamid som orsakar samma reaktioner som marijuana;
 • Flavonoider som utför en liknande funktion antioxidant och bota hemorrojder och cellbräcklighet;
 • Tryptofan som fungerar som en föregångare till sömn, behandlar depression och stress och skyddar hjärtat;
 • Teofyllin som stimulerar cellerna något och bibehåller andningsmusklernas goda kondition.

Vilka är dess värden kaloririka?

DE värden energi av choklad beror på dess typ och sammansättning. här är siffror för 100 gram:

 • Svart: cirka 2320 kJ eller 555 kcal;
 • Mjölk: runt 2300 kJ eller 550 kcal;
 • Vit: cirka 2380 kJ eller 570 kcal.

Vit choklad har högst kaloriinnehåll pga den innehåller en större massa lipider. Det är därför den som påverkar mer om viktökning.

Observera att tillägg av kosttillskott som hasselnötter, ris puffade, jordnötter osv. ändra inte dessa värden.

Gör choklad dig fet? I vilken villkor?

Choklad anses ofta vara en söt synd. Vad i uppskattare fruktar framför allt, det är dess beroendeframkallande sida. En gång vi smakar det, vi kan inte klara oss utan det. Och det slutar med att vi konsumerar en del oanständiga mängder. Men gör choklad dig verkligen fet? Om ja, varför?

Får choklad dig att gå upp i vikt?
Choklad är en mycket beroendeframkallande goding, vilket främjar viktökning

Gourmet nöje

Choklad skulle främja viktökning på grund av dess dygder terapi. Faktum är att den fenyletylamin som den innehåller skulle uppmuntra konsumenterna att äta mer och mer, berusade av känslan av välbefinnande upphandlade. Speciellt eftersom det är en utsökt mat.

Den förbrukade kvantiteten

Att överskrida 30 g (cirka 3 rutor choklad) per dag skulle främja viktökning. Men denna ”lilla” kvantitet är nästan aldrig tillfredsställande. Vilket kan leda till frustration eller till och med översvämning äter.

Typen av choklad

Mörk choklad ökar inte kroppsfettet, till skillnad från mörk choklad. vit choklad, på grund av den senares högre intag av kolhydrater och lipider.

Konkret, ju mindre en bar innehåller kakao, desto mer gör den gå upp i kilon. Nutritionister avråder från choklad vit som en del av en bantningsdiet.

A beroendeframkallande mat

Choklad kan verkligen vara beroendeframkallande, som en drog, men på ett mildare sätt. I de allvarligaste fallen känner en person lusten äta det flera gånger om dagen. Anandamid tros vara orsaken till denna effekt.

DE brist på fysisk aktivitet

Denna situation spelar på viktökningen. Ät två gånger (kl minimum) choklad utan att träna riskerar att höja BMI (BMI Korpral).

Chokladens hälsofördelar

Utöver riskerna för viktökning är choklad det på listan över livsmedel som rekommenderas som en del av en balanserad kost med tanke på dess näringsintag. Den innehåller nyttiga molekyler som katekiner, som reglerar blodtrycksproblem, inflammation och insulinkänslighet.

Slutsats

Så, gör choklad dig fet? Även om det ibland främjar viktökning, gör rimlig konsumtion ingen skada. Speciellt eftersom det är ett livsmedel rikt på näringsämnen och andra nyttiga ämnen. Det gäller bara att ta en lagom mängd (max 3 rutor per dag) och gynna de minst energiska presentationerna så mycket som möjligt, det vill säga mörk choklad. Och vi kan aldrig upprepa det tillräckligt, det är överskott som är skadligt.