Sömn och vikt, när du sover bra håller du dig i form!

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Sömn och vikt är nära kopplade och jag kommer till och med att berätta att kvaliteten på din sömn har en inverkan på din viktökning eller viktminskning.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Är du drabbad av sömnstörningar? Hur många timmar sover du per natt? Vaknar du i bra form? Trött?

Kan kosten hjälpa dig att få kvalitetssömn? Kan dålig sömn leda till viktökning?

Som dietist Nutritionist kommer jag att svara på alla dessa frågor idag och ge dig råd så att du kan hitta en vilsam sömn som gör att du kan hitta och hålla den linje som passar dig.

Kvalitetssömn för en stabil vikt som passar dig: förklaringar

Sömn är ett naturligt behov av kroppen, det är nödvändigt för att vi ska fungera väl.

Till att börja med, vet att det är viktigt att kontrollera din tid för att gå upp och gå och lägga dig, rekommendationen är 7h/natt i genomsnitt.

Du måste också veta hur mycket sömn du behöver beroende på din aktivitet för dagen som kommer.

Det handlar därför om att veta hur man lyssnar på sig själv, att vara uppmärksam på sig själv och sina behov!

Om det är sömnbrist eller för mycket ackumulerad trötthet blir din sömn mindre effektiv, mindre återställande och konsekvenserna kommer snart att märkas, särskilt när det gäller störningar av dina matförnimmelser, ökat tvångsmässigt mellanmål, onödiga kilon samlade!

Din sömn består av 4 cykler som varar mellan 90 och 120 minuter och upprepas i en slinga. Det finns vilofasen, återhämtningsfasen, drömfasen, sedan vakenfasen.

Kvalitetssömn gör att din kropp kan ladda batterierna», för att förnya din energi.

Denna kvalitetssömn kommer att minska störningar som stress, ångest och ångest. Väl utvilad, du kommer att bli mindre spänd, mindre trött och därför mindre benägen att ryckas med av dina känslor och kommer att bättre kunna hantera dessa stunder av stress när de presenterar sig för dig.

Störningarna stress, ångest och ångest kommer väldigt ofta direkt att återspeglas i din vikt! Under inflytande av känslor kan du bli frestad att äta mellanmål för att lugna dig själv, för att lugna dig själv, ett mellanmål utan hunger som kommer att få dig att gå upp i vikt med tiden, kilon som du inte kommer att förstå och som kommer att vara desto svårare att förlora.

Att äta för att återfå energi kan också hända dig, energi som du (i verkligheten) bara kunde återhämta dig genom att sova. Detta är återigen att äta av fel anledningar, utan att hunger ger kalorier till din kropp som den inte behöver.

sömn och vikt

Perfekt för kvalitetssömn: mitt råd

 • Att gå och lägga sig före midnatt innebär att du får bättre sömnkvalitet samtidigt som du respekterar din interna klocka.
 • Ha regelbunden fysisk aktivitet för att tröttna ut dig och en balanserad, varierad kost (det är ingen myt, att äta lätt på kvällen gör att du kan sova bättre).
 • Fånga och dra nytta av ljus under dagen: precis som en växt behöver du ljus för att reglera din biologiska klocka och din kropp. Detta hjälper till att synkronisera din hjärna med nuet. Tveka inte att gå ut i solen varje dag, håll dig nära dina fönster etc. Även om vädret är grått kommer dagsljuset igenom och är viktigt.
 • Förbered dig på att sova psykologiskt, tänk på att gå och lägga dig innan du ens går till ditt rum. Ha en bestämd tid för sömn, ritualer (borsta tänderna, byta om till pyjamas, tända lampan etc.).
 • Slappna av och andas djupt, lugnt innan du sjunker. Ytterligare en avslappningsritual innan sömn som kan vara mycket fördelaktig. Djup, bukandning, slutna ögon, försök att rensa ditt sinne. Slappna av i musklerna och gör mentala visualiseringsövningar (räkna får, föreställa dig själv på en fridfull plats, föreställa dig havets brus, etc.) så att du inte tänker på något annat.

Att undvika !

 • Intensiv fysisk aktivitet på kvällen är spännande och du kommer ha svårare att somna efteråt.
 • Bad eller duschar som är för varma i slutet av dagen.
 • Skärmar på kvällen, ”blåljus” förhindrar utsöndringen av melatonin, sömnhormonet, föredrar en bra bok som gör att du kan somna smidigt.
 • En måltid som är för tung på kvällen, detta hindrar dig från att sova gott eftersom matsmältningen är för viktig, du kan till och med känna en känsla av obehag eller till och med avsky! Föredrar lätta måltider, rika på fibrer. Stärkelsehaltiga livsmedel är inte uteslutna, du behöver bara lära dig att använda rätt mängd av dem.

Trötthet = värdelösa sug: hur blir man av med dem?

 • Sträck på dig, få lite luft, ta luften när du känner pumpen komma, om hungern drar i magen, där, och bara där, tveka inte att ta ett mellanmål som ger dig en boost.
 • Stänk ansiktet med vatten, tvätta händerna.
 • Drick vatten regelbundet, det är den enda nödvändiga drycken du behöver. Tänk på hälsofördelarna med teer och örtteer som kan hjälpa dig att hitta en lugn sömn (kamomill, limeblom, verbena, citronmeliss, etc.).
 • Undvik all läsk (mycket rika på socker de är spännande, de obalanserar ditt blodsocker och kan därför framkalla sug, därför kommer de att generera trötthet).

Här är den nära kopplingen mellan sömn och din vikt. Du kommer att ha förstått, när sömnen inte är bra kan din relation till mat bli störd och vice versa, när du äter för mycket, för rik utan att lyssna på dig själv, är det din sömn som kan drabbas av konsekvenserna.

Det kan mycket snabbt hända att man hamnar i en ond cirkel där sömn och vikt blir komplicerad, lider! Nu är det upp till dig, tack vare de råd jag har gett dig, att befria dig från det och hitta en lugn sömn, en lugn diet och en omtänksam relation till dig själv.

Vi andas djupt, 1, 2, 3… Låt oss gå!