Söt tvång? Tänk om det var en obalans i din tarmflora?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

där Tarmflora, även kallad mikrobiota, representerar en uppsättning mikroorganismer som finns i tarmarna. De lever i symbios med människokroppen, är icke-patogena och bidrar till att kroppen fungerar korrekt. Det kan dock hända att en del, som candida albicans, får sin befolkning att öka och orsaka många symtom och obalanser, inklusive sockertvång!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vi kommer att se hur detta översätts och hur man agerar på det för att återbalansera din tarmflora och stoppa de skadliga effekterna på din vikt!

Vad är candida albicans?

Candida albicans är en mikroskopisk svamp som lever naturligt, i jästtillståndet, i vår tarmmikrobiota.
Men när den växer överdrivet blir den en parasitisk mögel och utökar sitt territorium. Det orsakar sedan olika matsmältningssymtom (uppblåsthet, transitstörningar, etc.) eller andra (söta drifter, trötthet, allergier, depression, aggressivitet).

Med risk förstås att bli överviktig!

I normala tider styr tarmflorans bakterier den, men vid långvarig stress, störd tarmflora, upprepat intag av antibiotika eller andra läkemedel (inflammationshämmande medel, kortikosteroider) försvagas de och lämnar det öppna fältet till candida. albicans. Som tar sin plats och börjar fodra tarmslemhinnan och förhindrar assimilering av vissa mineraler, inklusive magnesium.
Tarmslemhinnan är skadad och låter element passera som inte borde ha trängt in i tarmen vilket orsakar matöverkänslighet (gluten, laktos etc) som vi inte led av tidigare. För att utvecklas lever den gärna i en söt och sur miljö. En kost med obalans mellan syra och bas: för rik på animaliskt protein och för fattig på frukt och grönsaker, främjar dess utveckling.

Candida albicans använder för sina egna behov några av de sockerarter som vi konsumerar och som den uppskattar mycket!
Den lever särskilt i den uppåtstigande tjocktarmen, platsen för bakteriell nedbrytning av sockerarter, plötsligt orsakar detta tvång av stärkelse eller godis, vilket upprätthåller candida albicans, därför vårt problem. Detta upprätthåller en ond cirkel, stress som också pressar oss att äta godis.

sött tvång

För att kunna agera är det nödvändigt att känna igen huvudsymptomen på candidiasis

Dessa är i huvudsak matsmältningsstörningar som bör varna dig: systematisk uppblåsthet, magkänsla efter varje måltid, sura uppstötningar, omväxlande diarré och förstoppning.

Ofta tillsatt ihållande trötthet, anal klåda, allergier (rinnande näsa …) eller hudreaktioner, aggressivitet, depression.

Hur återställer man balansen i tarmfloran?

Tre mål:

 • ta bort candida albicans,
 • bevara hälsosam jäst,
 • återställa en övergripande balans i tarmens ekosystem.

Om vi ​​bara behandlar svampen utan att byta miljö så kommer den tillbaka. Behandlingen kan vara lång, från 6 månader till 1 år.

Anpassa din kost för att minska candida albicans!

Målet med dessa förändringar i din kost är att svälta svampen och tvinga den att hitta en balanserad plats i din mikrobiota; den bästa strategin är att skapa en hälsosam fysiologisk miljö. Att återfå balansen i matsmältningssystemet är ett avgörande steg i processen för att definitivt utrota candidiasis.

För detta är det nödvändigt, i tre veckor till en månad:

Begränsa snabba kolhydrater ingår i bearbetade livsmedel (kommersiellt tillagade måltider, pastöriserade, raffinerade produkter, men också alla livsmedel rika på konserveringsmedel, bekämpningsmedel och andra kemikalier), raffinerat socker (särskilt vitt).

Men socker gömmer sig också under andra namn! Så läs etiketterna noggrant och lämna åt sidan all mat som innehåller orden: sackaros, fruktos, maltos, laktos, glukos, glykogen, mannitol, sorbitol, galaktos, monosackarid eller polysackarider.
Var försiktig, socker är candida albicans favoritmat.

Försök att begränsa din köttkonsumtion eftersom de antibiotikabehandlingar som djuren genomgår också är skadliga för din tarmflora, försvagar de matsmältningssystemet och tarmfloran, vilket ger plats för spridningen av candida albicans.

Minska laktosintaget , socker är basfödan för candida albicans. Varva en måltid där du äter vanligt mejeriprodukter och en måltid med en portion hårdost (Gruyère, Comté, Beaufort, etc.): yoghurt, hårdostar, vegetabilisk mjölk (mandel, ris, kokos, etc.) eller låg laktoshalt ( ljus morgon…). Undvik crème fraîche, glass och andra industriella eller hantverksmässiga preparat och bakverk. Dessa livsmedel är både söta och surgörande.

gruyere

Minska även förbrukningen av:

 • av jäst och jäser som ingår i alla livsmedel och preparat som innehåller jäst, mögelsvampar eller jäser, såsom bröd, pizzor, sojasås, tamari, jästa drycker etc.
 • spannmål rika på gluten (vete, råg, havre, korn, dinkel, kamut) och majs, mycket rik på socker.
 • försurande eller alltför söta grönsaker och frukter.

Prioritera alkaliserande livsmedel.

Undvik vissa frukter som körsbär och vindruvor eftersom de består av sackaros och alla citrusfrukter, förutom citron och grapefrukt, eftersom de ökar surheten i matsmältningskanalen.

Du kan ersätta dessa livsmedel med:

 • växtbaserad mjölk: ris, mandel, kokos berikad med kalcium… De kommer att förse dig med proteiner, kalcium och kommer att vara värdefulla i köket!
 • avokado, grapefrukt, äpplen, blåbär, jordgubbar, vinbär och naturligtvis de berömda citronerna (3 portioner på cirka 100 g per dag)!
 • Icke-stärkelsehaltiga och alkaliserande grönsaker bör konsumeras i kvantitet. Var dock försiktig med att tänka på sockerhalten i frukt.
 • Spannmål utan eller låg i gluten som ris, bovete, quinoa, amarant, tapioka, pilrot, hirs, durra, teff…majs, kastanj. Du hittar dem i form av flingor, mjöl, mannagryn eller som de är och kan utforska nya sätt att laga mat.
 • baljväxter som kikärter, linser (gröna eller koraller), azuki, bönor (vita, röda, etc.). I kombination med spannmål utgör de utmärkta källor till växtbaserat protein och är en idealisk ersättning för kött!
 • Oljefrön: valnötter, mandel, cashewnötter, pekannötter, etc. De är en utmärkt källa till protein, men också till kalcium och kalium. Och de är väldigt mättande!
 • Källa till protein, kokta ägg, fisk, uppfödda naturligt och från naturligt fiske, kommer att förse dig med omega 3 och 6 viktiga för hälsan.

Äntligen, drick mycket vatten! Ett bra test: om din urin är klar (förutom när du vaknar) betyder det att du dricker tillräckligt!

Denna anti-candidiasis-diet kommer bokstavligen att hjälpa dig att återfå hälsa, energi och gott humör.
Försök sedan att behålla dessa huvudprinciper genom att återinföra lite söt mat om du känner behov, men med måtta!

Tveka inte att ta en kurs av marint magnesium i 3 veckor!

Några allierade av naturen för att hjälpa dig!

 • Vitlök, svampdödande, 1 kryddnejlika per dag att svälja eller ta i kapslar.
 • Grapefruktfröextrakt, kraftfull naturlig svampdödande medel, som ska tas i kapslar, från 2 till 10 mg per dag (för en vuxen, fråga din apotekspersonal om du inte har några kontraindikationer).
 • Probiotika, att återställa tarmfloran så att bifido-bakterierna tar över candida. De måste då innehålla lactobacillus acidophilus La-5 och bifidobacterium Bb-12. I kurer på 21 dagar per månad, i minst 3 till 6 månader (ibland längre).
 • Drick minst 1/2 citronsaft varje dag
 • Konsumera regelbundet svarta rädisor, kronärtskockor.

Ta hand om din tarmflora, hjälp den att återfå balansen och säg adjö till sockertvång och kilon som inte tillhör dig!