Tomat: frukt eller grönsak?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Det finns några samtalsämnen som bäst undviks när du sitter vid bordet med dina vänner, om du vill komma överens med dem. Politik och fotboll är två exempel, men det finns ett tredje lika farligt: ​​är tomaten en frukt eller en grönsak? Vid det här laget har du förmodligen redan ett svar i åtanke och är redo att ge det med en viss grad av indignation. Men sanningen är att allt beror på vem du frågar. I raderna som följer tar vi grus till kvarnen i denna debatt.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är en tomat?

Tomater är frukten av Solanum lycopersicum, en växt som tillhör familjen nattskuggor. Växten som de första upptäcktsresande tog med sig har bara odlats i Europa sedan 1500-talet. Tomaten är infödd i den nya världen, närmare bestämt den region som sträcker sig från norra Chile till Venezuela. Sedan dess har det omdefinierat kulinariska koder, särskilt i länder som Italien.

tomat frukt
Tomatens frukt är närmare bestämt ett sfäriskt format bär som är något tillplattat vid polerna. Frukternas diameter varierar mellan 2,5 och 10 centimeter. Fröna förvaras i två separata kammare och endast de mogna frukterna är ätbara.

Tomaters näringsegenskaper gör dem till en bra källa till biotin, betakaroten, folsyra och många andra vitaminer, så de bör inte saknas i någon diet.

Är tomaten en frukt?

Begreppet ”frukt” är ett gammalt samlingsbegrepp för att beteckna alla grönsaksproduktioner som kan ätas råa. Denna klassificering inkluderar bär (inklusive tomater), nötter, kärnfrukter och exotiska frukter.

Dessutom bör frukt i allmänhet innehålla vatten och komma från fleråriga växter som bär ny frukt varje år. En annan viktig punkt är utvecklingen av frukten. Om den växer från växtens blomma är klassificeringen av tomat bland frukter korrekt. Detta beror på att tomater kommer från växtens gula blommor. Dessutom är tomatplantor perenner, i sitt hemland. Tekniskt sett anses tomaten vara en frukt eftersom den har frön.

Är tomater grönsaker?

Grönsakerna, å andra sidan, hänvisar inte bara till en växts fruktkropp, utan till alla delar som kan användas och ätas. Det är till exempel rötter, löv eller hela växten i sig. Dessutom inkluderar den samlade termen ”grönsaker” de växtarter som växer årligen och inte bildar söta frukter.

Eftersom tomater är mycket färska men inte söta, är deras integration i grönsaksgruppen uppenbar. Men denna klassificering är fel, eftersom tomater faktiskt inte är ettåriga växter och de bildas av blommor. Varje typ av grönsak har blommor som växer bort från de delar av växten som används, vilket inte är fallet med tomater.

Vad säger lagarna?

Vi kommer till andra sidan av denna intressanta debatt. Är tomaten en grönsak? Åtminstone i USA erkänner nutritionister tomaten som en grönsak. Vi kan inte skylla på dem för i det här landet finns tomatens status registrerad i lagböckerna.

1886 anlände en köpman vid namn John Nix till New Yorks hamn från Indien med en last av frukt och grönsaker. Sedan krävde tulltjänstemannen Edward Hedden en skatt på 10 % enligt Tariff Act från 1886, en lag som beskattade import av grönsaker. Nix, mycket kränkt, svarade att tomaten inte är en grönsak, utan en frukt.

Diskussionen måste ha varit episk, för den hamnade i domstol. 1889 tvingades USA:s högsta domstol att ingripa och utfärdade en historisk dom där den dekreterade att tomaten var en grönsak.

Tomatklassificering.
Tomaten kombinerar egenskaperna hos frukten och grönsakens. Det är därför en fruktgrönsak, förutom i USA där det är en grönsak, enligt lag.

Vad är tomater egentligen?

Debatten om tomatklassificering liknar frågan om hönan eller ägget kommer först. Faktiskt, biologiskt är tomaten en frukt. Historiskt sett är tomaten mer en grönsak. Lagligt är dock tomaten en grönsak. Botaniskt sett är tomat ett bär och i vardagsspråk är tomat en frukt. Svårigheten kommer från det faktum att tomaten kombinerar egenskaperna hos båda grupperna.

Utöver de ovan nämnda termerna finns det också en mellangrupp som få människor har hört talas om: fruktgrönsaker. Fruktgrönsaker är frukter som på grund av hur de växer och deras smak inte kan klassificeras exakt i någon av de två grupperna. De kallas fruktgrönsaker för att undvika förvirring mellan de två grupperna. Förutom tomat ingår följande i fruktgrönsaker. De är: gurkor, auberginer, meloner, paprika och pumpor.