Vad är äppelpektin?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Äpplen är rika på pektin, en löslig fiber. Detta helt organiska ämne kännetecknas av en mångfald fördelar. Äppelpektin är av verklig hälsofördel. Bland dess fördelar är reglering av blodsockernivåer och underlättande av intestinal transitering. Dessutom är det ett värdefullt hjälpmedel i samband med en diet, med en aptitdämpande effekt. Även äppelpektin, tillgängligt i flera former (pulver, kosttillskott, kapslar, etc.), används också som gelningsmedel i sylt.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

där äppelpektin, vad är det?

Pektin är en vegetabilisk kostfiber, en sorts komplex kolhydrat av vegetabiliskt ursprung och inte assimilerad av kroppen. Det finns i äpplet med en särskilt hög koncentration, särskilt i nivå med skalet och kärnorna på denna frukt. Det är då nödvändigt att konsumera det råa äpplet med skalet för att hoppas kunna absorbera en bra mängd pektin. Ekologiska äpplen bör föredras, eftersom icke-certifierade ekologiska äpplen behandlas med bekämpningsmedel som kan finnas på huden.

gröna äpplen
Äppelpektin finns i överflöd i grönt äpple.

Dessutom finns äppelpektin i rikliga mängder i gröna eller omogna äpplen. Denna koncentration reduceras ytterligare när äpplet mognar. Pektin säkerställer fastheten eller konsistensen hos frukten. Äpplet behåller en viss vattenhalt tack vare pektinet.

Äppelpektin har egenskapen att vara en fiber som sväller kontakt med vatten och förvandlas till en trögflytande gel i magen, sedan i tarmen, ökar därmed skålens volym mat och orsakar en känsla av omedelbar mättnad.

Dessa mättande fibrer har alltså kapaciteten att absorbera vattnet som finns i maten, men också att fånga in fetter och sockerarter i den mucilaginösa gelen och eliminera dem via tarmar.

DE hälsofördelar med pektin

Äppelpektin kännetecknas av fördelar för hälsan. Det hjälper faktiskt till att reglera blodtrycket, sänka kolesterolnivåerna i blodet och reglera blodsockernivåerna.

Reglera intestinal transit

Tack vare dess egenskaper som hjälper till att behålla vattnet i maten, förbättrar pektin regelbunden tarmrörelser och hjälper till att upprätthålla en sund transit. Det ökar frekvensen av tarmrörelser och hjälper till att behandla förstoppningsproblem. Den gelningseffekt som kännetecknar den är också användbar vid diarré.

Minska kolesterolnivåerna i blodet

Den trögflytande gelen som bildas i kroppen vid kontakt med vatten absorberar en del av fettet för att eliminera det. Sålunda, under matsmältningen, minskar äppelpektin kroppens absorption av fett och dess passage in i blodet. En del av fettet elimineras då naturligt och det sker ingen ny ansamling av fett i kroppen.

Detta inducerar en minskning av absorptionen av kolesterol i tarmen, en minskning av det onda kolesterolet, med dessutom en minskning av risken kopplad till uppkomsten av hjärt-kärlsjukdomar. Det är därför fördelaktigt för hjärthälsa.

Reglera blodsockernivåerna

i tarmen fångar äppelpektin en del av sockerarterna som konsumeras under måltiderna. Således minskar det absorptionen av sockerarter, dämpar assimileringen av sockerarter, vilket begränsar passagen av dessa i kroppen och blodet.

Socker som inte har assimilerats kan inte lagras av kroppen, de evakueras sedan via tarmarna. Äppelpektin bromsar inte bara upptaget av glukos, utan också blodsockerhöjningen. Som ett resultat stabiliserar det blodsockernivåerna.

Två gröna äpplen
Äppelpektin är bra för vår hälsa genom att främja intestinal transit, bland andra fördelar.

Fördelarna med äppelpektin som en del av en diet

Äppelpektin är en användbar fiber som en del av en diet. Förbrukningen av denna fiber är av intresse för dem som vill behålla linjen eller tappar vikt. Äppelpektin är därför en bantande allierad för dem som håller ögonen på sin vikt eller följer en diet.

Naturligt aptitdämpande medel

Det kan bidra till viktminskning genom att agera som ett naturligt aptitdämpande medel. Det kan alltså hjälpa oss att gå ner i vikt när vi biter i äpplet eller när vi konsumerar det i form av ett kosttillskott. Faktum är att när det intas sväller det under matsmältningen och dess volym ökar, vilket ökar matbolusen och fyller därmed magen. Genom att göra det leder det omedelbart till en känsla av mättnad och minskar hungerkänslan.

Denna aptitdämpande effekt minskar aptiten och suget. Äppelpektin kännetecknas alltså av en mättande effekt som är användbar för linjen. Det är viktigt att dricka en stor mängd vatten (ett stort glas vatten) när man konsumerar äppelpektin för att öka mättnadseffekten.

Gelning av sylt

Äppelpektin är ett naturligt gelningsmedel. Det används inte bara i sylt, utan också i gelé. Det tjocknar och gelar väl dessa olika preparat. Tack vare de gelande egenskaperna hos äppelpektin blir sylten läcker och krämig.

Fett- och sockersensor

Några av fetterna och av sockerarterna vi konsumerar under måltiderna, fångas av äppelpektin som tar formen av en gel viskös. Som ett resultat absorberar den en del av fetter och sockerarter. Dessa ämnen fångas upp på detta sätt och kan inte assimileras eller lagras av kroppen, men evakueras via tarmarna.

Kort sagt, äppelpektin fångar upp fetter och sockerarter och eliminerar dem sedan naturligt, vilket minskar deras lagring i kroppen. Därav intresset för äppelpektin när du vill gå ner i vikt, eftersom det begränsar lagringen av fetter och sockerarter i kroppen.

Det tillför inte fett eller socker till kroppen, utan tvärtom minskar det tarmens absorption av kolesterol och hjälper till att undvika problem relaterade till viktökning eller övervikt. Genom att sänka kolesterolnivåerna kan pektin bidra till viktminskning.

rött äpple
Äppelpektin fångar några av fetterna och sockerarna och eliminerar dem.

Hur kan vi använda pektin som en del av en diet?

När äppelpektin inte är naturligt är det lämpligt att konsumera dem på rätt sätt. För att göra detta är det viktigt att respektera dos, doseringar, frekvens, tidpunkt och varaktighet för doserna.

Dosering

Pektin pektin finns i flera former som var och en kräver överensstämmelse med doser och frekvensen av intag. Denna dos kan variera från en form till en annan. I allmänhet är det lämpligt att använda pektin äpplen, oavsett förpackning, max tre gånger under dagen. När det gäller den dagliga dosen är det viktigt att hänvisa till instruktioner för att undvika överdosering. Det är därför nödvändigt att respektera antalet kapslar eller mängden pulver du ska ta varje dag.

När ska du ta äppelpektin?

Äppelpektin bör absorberas före måltider. Stunden Lämpligt är cirka 30 minuter till en timme före måltiden. Detta intervall är rekommenderas för att låta äppelpektin utveckla sin kraft absorberande för att fånga upp sockerarter och fetter som kommer att intas under måltiden. Tas före en måltid, utsätter den sin aptitdämpande effekt och gör att du snabbt blir mätt; det skär sedan av aptiten.

Hur länge ska äppelpektin användas?

Att konsumera äppelpektin under mycket lång tid är rekommenderas inte. Kronisk användning kan leda till underskott näringsmässigt, eftersom pektin kan ha skadliga effekter genom att absorbera näringsämnen mineraler och vitaminer i kroppen. Det är därför det är det rekommenderas att använda den under en kort tid.

I vilka typer av förpackningar kan man köpa äppelpektin?

Pektin är naturligt närvarande i äpplet. Men den finns även i flera former.

Pulver

Äppelpektin finns i lagras i pulverform. När den presenteras i denna form, det måste spädas i vatten.

kapslar

Äppelpektin finns i kapselform. DE kapslar ska absorberas med vatten.

pellets

Det går att köpa äppelpektin i granulär form. Dessa granulat ska sväljas med ett stort glas vatten.

Tuggummi

En annan typ av förpackning som äppelpektin kommer i är tuggummi. Formen som detta tuggummi kommer i är en tuggruta.

pellets
Du kan köpa äppelpektin i form av granulat, tuggummi, kapslar eller pulver.

Eller kan man köpa pektin från äpple?

Det går att köpa äppelpektin kommersiellt och på olika ställen. Dessa inkluderar bland annat apotek, livsmedelsbutiker, ekologiska butiker, stormarknader, försäljningssajter och plattformar online.