Vetegroddar och öljäst: naturliga kosttillskott för din hälsa!

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Vetegroddar och öljäst är livsmedel rika på olika vitaminer och spårämnen. De utgör 100% naturliga kosttillskott. Något som hjälper dig att bekämpa vintertrötthet!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vetegroddar: vad är det?

Vetekornet består av 3 delar:

  • Skalet, även känt som kli, känt och använt för sin fiberrikedom.
  • Mandeln som representerar mer än 80% av spannmålen och som huvudsakligen består av stärkelse.
  • Grodden som är den del av vetekornet som innehåller embryot till den framtida växten. Det representerar 2,5 % av vetekornet.

Vetegroddar är särskilt rika på vitamin A, E och vissa B-vitaminer (B1, B6 och B9) samt fosfor, kalium, järn, mangan, zink och selen. Den innehåller även fytosteroler som minskar upptaget av kolesterol i tarmen.

Det finns i butik i form av uttorkade flingor, flingor eller pulver att lägga till din kost eller i kapselform.

Observera: om du köper ostabiliserade vetegroddar har ingen termisk process satts på plats, den blir därför känslig för luftoxidation och det är bättre att hålla den svalt.

Om du konsumerar stabiliserade vetegroddar har den genomgått värmebehandling för att förhindra att den härsknar. Du kan förvara den på en torr, sval plats i 6 månader till 1 år.

Vetegroddar

Och bryggjäst?

Detta är det vanliga namnet för en grupp ofarliga mikroskopiska svampar som finns naturligt i naturen. Den används för att jäsa öl, därav dess namn. Dess rester återvinns, torkas vanligtvis för bättre bevarande och utgör ett naturligt tillskott. Det kommer i form av pulver eller flingor att lägga till mat eller i form av kapslar. Vissa livsmedel kan också berikas med det, till exempel vissa smaktillsatser eller vissa pålägg.

Den är rik på kalcium, koppar, järn, magnesium, fosfor, kalium och svavel. Den är också rik på vissa B-vitaminer (B1, B3, B6 och B9).

Man måste skilja på aktiv, ouppvärmd jäst, som behåller sina probiotiska egenskaper, och inaktiv jäst som har upphettats och som används för industriella beredningar av alkoholhaltiga drycker. Det är därför att föredra att gynna aktiv öljäst.

Deras olika fördelar

  • Sammansatt av levande mikroorganismer fungerar bryggjäst i aktiv form som ett naturligt probiotikum för att reglera matsmältningsfloran som ibland missbrukas, särskilt på vintern.
  • Under perioder av fysisk aktivitet kan vetegroddar hjälpa dig att kompensera för större kaliumförluster.
  • Vintern, en period av mer intensiv stress, är en period med risk för magnesiumbrist: vetegroddar och öljäst kommer därför att vara goda allierade.
  • Bra källor till koppar, de hjälper till att främja absorptionen av järn, vars brister är vanliga hos kvinnor och idrottare!
  • Vetegroddar är en bra källa till vitamin E, ett effektivt vitamin för att bekämpa hjärt-kärlsjukdomar men också ett antioxidant vitamin som bekämpar åldrandet av dina celler.
  • Rika på protein kan de komplettera en diet med risk för brist, särskilt hos vegetarianer och veganer.
  • Öljäst och vetegroddar är en bra källa till vitaminer från grupp B. Dessa vitaminer främjar användningen av kolhydrater, proteiner och lipider som finns i din kost och bidrar även till hälsan hos din hud, ditt hår, dina naglar. . Dessa vitaminer är också viktiga för att nervsystemet och musklerna ska fungera väl.

Varning: konsumeras i för stora mängder kan öljäst orsaka gasbildning och uppblåsthet. Dessutom rekommenderas inte bryggjäst för personer som lider av återkommande candidainfektioner.

Deras användning

Vetegroddar och bryggjäst kan strö på dina sallader, pasta eller andra rätter, i din yoghurt eller soppor. Det är lämpligt att ta en matsked av varje per dag.

Du kan köpa dem individuellt eller hitta kosttillskott som kombinerar de 2. Du kan också hitta dem berikade med selen, ett spårämne som är väsentligt för vår hälsa och en naturlig antioxidant, vars vissa delar av befolkningen riskerar att få brist.

För att bevara alla deras fördelar är det tillrådligt att inte värma dem.

Vitamin D

På vintern, lita även på D-vitamin

Viktigt för friska skelett och tänder, vitamin D syntetiseras huvudsakligen i vår hud, under inverkan av ultravioletta strålar från solen. Det kan lagras i levern och i fett så att det kan användas när kroppen behöver det.

På vintern och tidigt på våren, när vi är mer täckta, solens UV-strålar är mindre kraftfulla och våra kroppslager blir otillräckliga, det uppskattas att 75 % av befolkningen har brist. Vitamin D spelar en immunreglerande roll, dess brist kan försvaga vår immunitet, som redan är nedsatt under vinterperioden.

Därför är det lämpligt att ta en daglig dos på 800 till 1000 IE D-vitamindroppar och att ta ett blodprov på hösten och i slutet av vintern så att din läkare kan ordinera en högre dos om en brist kvarstår.

Nyligen genomförda metaanalyser har rapporterat en skyddande effekt av D-vitamintillskott på luftvägsinfektioner, som är särskilt mottagliga för infektioner på vintern.

Och kom ihåg, det är alltid bättre att välja hälsosam, säsongsbetonad mat och variera din kost för att behaga dig själv snarare än att utan medicinsk rådgivning ta till kosttillskott i form av mediciner, vars överdos kan vara en risk för din hälsa!