Vikt efter förlossning: hur du snabbt och enkelt kommer tillbaka till din balanserade vikt

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Har du någonsin hört uttrycket ”det tar 9 månader att göra, 9 månader att ångra”?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det är väl fel! Ja, denna förutfattade mening att vikten som gått upp under graviditeten kommer att ta så lång tid att gå ner är bara en falsk tro… Vissa kvinnor går ner sina kilon på 1,5 månad, andra håller dem borta för alltid… Så är det en fråga om tur? Ämnesomsättning?

I den här artikeln kommer jag att avslöja för dig hur du får tillbaka din figur och svara på frågan ”är det verkligen möjligt att komma tillbaka till din vikt innan graviditeten så snabbt?” ”.

Till detta ger jag dig min erfarenhet och mina tips som ung mamma och Dietist-Näringsterapeut så att du också kan bli en mamma, nej, en kvinna som är bekväm i sina skor och i huvudet!

Erfarenhetsdelning

Låt mig presentera mig själv, Clélia D’angelo, dietist Nutritionist och hypnosterapeut.

Under min graviditet gick jag upp 16 kg och jag gick ner 15 efter 2 månader efter förlossningen väldigt lätt och framförallt naturligt. Utan att beröva mig själv, utan att räkna!

Jag ska berätta hur jag gjorde det.

Först och främst vill jag göra dig uppmärksam på en punkt: som vi vet är kroppen och sinnet nära sammanlänkade… När sinnet är i trubbel kan kroppen bara lida av konsekvenserna. Baby blues och/eller förlossningsdepression är mycket verkliga åkommor som du behöver behandla för att framgångsrikt återfå balansen. Så länge du är i denna nöd kommer det att vara svårt, för att inte säga omöjligt, för dig att lägga din energi någon annanstans när du är i ”Jag försöker att inte drunkna, att hålla huvudet ovanför vattnet” och därför vara hemma. lyssna på din kropp för att hitta din linje.

Vi är nu redo att dissekera detta ämne som väger… Postpartum kilona…

Ja, om några veckor kan du återfå din vikt innan graviditeten, men jag kan inte lura dig genom att berätta att det är din kropp innan graviditeten som du kommer att återfå! Den här har levt, förvandlats, deformerats, upplevt ett barns gång eller ett kejsarsnitt… Du kanske har bristningar, förstorade höfter, mindre fylliga bröst… Men det du Det som är mest värdefullt för dig är detta livet med dig som älskar dig så mycket!

Men att må bra i kroppen är viktigt! Vår kropp är vårt fordon, den tar oss överallt, ger oss extraordinära upplevelser, så det är vår plikt att ta hand om den, att återknyta kontakten med den och inte glömma den i en garderob eller gömma den under kläder som är alldeles för lösa och mörk.

Mina 3 viktiga tips för att komma tillbaka i form

Tips #1: Drick örtte och vatten

Att dränera din kropp så mycket som möjligt hjälper dig att eliminera alla gifter som samlats under graviditeten (och/eller sedan förlossningen).

I genomsnitt inbjuder jag dig att dricka 3 till 4 infusioner per dag och minst 1,5 liter vatten varje dag under de första 2 till 3 veckorna efter förlossningen. Gradvis kan du minska och nå 2 infusioner/dag med fortfarande 1,5 liter vatten/dag efter 2 månader.

Kaffe och te bör läggas åt sidan i början och återinföras först efter ca 1 månad, gradvis. I en rapport rekommenderar Europeiska byrån för livsmedelssäkerhet (EFSA) att inte överskrida cirka tre koppar kaffe/dag.

Hur dricker man mer?

  • Ha alltid en flaska vatten till hands eller dina tepåsar (lätt att bära). Sätt in en liten flaska i handväskan, ha en stor hemma eller på kontoret. Hemma, om du har en kanna vatten, ställ den på ditt köksbord, i din matsal eller i ditt kylskåp om du föredrar kallt vatten.
  • Variera nöjena för att inte trötta ut gommen. Det finns så många varianter av infusioner, alla växter har sina fördelar… Fänkål för att öka amningen, timjan för immunförsvaret, verbena underlättar sömn och matsmältning, kamomill, limeblom,… Prova dem alla!
  • Upprätta ritualer som att dricka ett glas vatten varje morgon när du vaknar, ett annat när du kommer till jobbet, dricka en infusion på morgonen, efter lunch och sedan middag etc. Detta kommer att hjälpa dig att lättare introducera denna nya gest och behålla den på lång sikt.
förbereda mat

Tips #2: Ät fibrer och ansträng dig för att laga mat

Fiberfamiljen, grönsaker och frukter för de rikaste, har en mättande effekt, det vill säga de fyller dig snabbt, ger vitaminer och mineraler, kort sagt, är utmärkt för din hälsa!

Att konsumera det med varje måltid är därför en gest att förankra för att återfå din vikt före graviditeten. Ta för vana att integrera dem i dina rätter varje dag och om det är svårt för dig att variera, följ säsongsvariationerna, det kommer att göra det åt dig!

Matlagning är viktigt men inte nödvändigt för att få tillbaka din vikt innan graviditeten! Du kan äta industriell mat om du vill och du kommer fortfarande att kunna gå ner dina kilon genom att tillämpa de råd som ges, men din hälsa och din energi kommer inte att finnas där!

Tack vare husmanskost vet du vad du verkligen äter och undviker att konsumera ytterligare dolda sockerarter, fett eller salt!

Matlagning är att ta hand om dig själv, din hälsa och utan tvekan det som hjälper dig att återfå din figur på ett så naturligt sätt som möjligt.

Att ta sig tid att laga mat måste vara en av dina prioriteringar, det är ett val som är ditt och utan tvekan det bästa för att komma in på vägen mot dina nya vanor.

Endast 15 till 20 minuters förberedelse i genomsnitt per måltid… Några minuters data sparade i flera år!

Tips #3: Respektera dina ätupplevelser

Hunger: Att känna hungerkänslan gör att du kan reglera ditt överskottsätande, det är ett riktmärke som du måste respektera så ofta som möjligt för att hållbart behålla din viktminskning. Det låter dig också njuta av att äta och inte äta av tvång (känslomässigt, etc.).

Mättnad: För att uppfatta det bra är det nödvändigt att vara hungrig innan du äter, att vara uppmärksam på din smak och dina smakupplevelser.

För att gå framåt med att gå ner i vikt och behålla den: var uppmärksam på din mättnad under hela måltiden, på att hungern försvinner tack vare smak/övergripande mättnad.

Om du känner att du har ätit för mycket i slutet av måltiden beror det på att du har svårt att ta hänsyn till din mättnadskänsla. Denna vana att äta lite utöver din mättnad gör att du går upp i vikt, eftersom du äter över dina behov!

Ett enkelt tips kan hjälpa dig att sluta gå upp i vikt: om du har ätit för mycket, vänta tills hungern återkommer innan du äter en annan måltid. Detta kommer att kompensera för dina överskott från föregående måltid.

Smakningen: Det låter dig lära dig att smaka och njuta av mat: att njuta av att äta. Man vet hur man smakar när man vet hur man äter med en viss uppmärksamhet. Provsmakning är en viktig del av den korrekta uppfattningen av våra matupplevelser: det tillåter oss att äta med större medvetenhet om våra hunger- och mättnadskänslor, och därför svara väl på kaloriberäknaren => tillgodose våra behov .

Var noga med att inte låta dina känslor pressa dig att äta! Tristess, frustration, ilska, sorg är alla anledningar som kan få dig att äta utan matupplevelser… försök att upptäcka dem!

Du har nu alla kort på handen för att snabbt och enkelt få tillbaka din vikt innan graviditeten, nu är det upp till dig!

Nu går vi!