Gå ner i vikt utan bantning

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Ditt ätbeteende verkar inte vara tillfredsställande för dig? Äter du inte längre av hunger? Finner du dig inte längre i ordspråket ”ät för att leva och inte leva för att äta”?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det du behöver är att hitta ett reglerat ätbeteende för att hitta din jämviktsvikt, en vikt som motsvarar dina behov, som du kan nå och stabilisera i ansträngningar, utan bantning!

Hur ? Jag inbjuder dig att gå tillbaka till grunderna: dina matupplevelser.

I den här artikeln: ingen diet! Som dietist, psykonutritionist kommer jag att ge dig mina tips för att gå ner i vikt utan bantning.

Utan obevekligt, försiktigt och med vänlighet, genom att ändra ditt ätbeteende på djupet.

Kalkylen är enkel, för att gå ner i vikt på ett hållbart sätt måste du ändra dina matvanor. Du kan börja med att fråga dig själv vad som får dig att äta för mycket? Stress, tristess, känslomässig brist, brist på självförtroende, bristande aktning,…

Men vad är då ett ”ätbeteende” frågar du mig?

Först och främst är det en fråga om att veta vilken mat du äter och i vilken mängd, din mattro som påverkar dina val, uppmärksamheten du ägnar dig åt dina matupplevelser (hunger, mättnad) eller effekten av dina känslor på hur du äta.

Mitt första råd: börja med att mäta dina framsteg baserat på utvecklingen av ditt ätbeteende snarare än baserat på din vikt (och den siffran på skalan som kan göra dig olycklig). Naturligtvis är det möjligt att gå ner i vikt genom en viljehandling (särskilt genom att beröva dig själv), men denna framgång kommer bara att vara tillfällig. Omvänt kan du gå framåt med ditt ätbeteende utan att (kanske) gå ner i vikt i början utan genom att implementera fördelaktiga beteenden på lång sikt. Dessa fördelar kommer i slutändan att få dig att gå ner i vikt riktigt och hållbart.

Och när antalet spelar så stor roll? Jo jag råder dig att väga dig en gång i månaden, inte mer. Detta är tillräckligt för att se dina ansträngningar över tid, låta din kropp reglera de naturliga variationerna i din vikt.

tappar vikt

Kanske förbjuder du idag vissa kaloririka livsmedel som du tycker om?Jag rekommenderar inte att du återinför dem omedelbart, utan förberedelser. Ta dig tid att gradvis återinföra dessa ”tabubelagda” livsmedel över tiden och allt eftersom du utvecklas kommer detta att förhindra dig från att riskera sammanbrott!

I den här artikeln erbjuder jag dig inte regler att följa drastiskt som i en drakonisk diet. Nej ! Men att anta nya vanor som hjälper dig att gå ner i vikt naturligt, utan att beröva dig själv och därför utan att banta!

Mina 3 tips för att gå ner i vikt utan frustration och utan bantning

Tips 1: Organisera dig själv annorlunda!

För att gå ner i vikt hållbart och effektivt behöver du veta hur du är organiserad, så ja vi kan säga att allt är en organisationsfråga.

Du kan till exempel börja göra i ordning ditt kylskåp och ditt kök: visste du att ett snyggt kök förhindrar mellanmål? Få ordning på dina garderober.

Sedan kan du prova att byta bestick: ät dina måltider på små desserttallrikar eller använd ätpinnar. En mindre portion på en mindre tallrik hjälper dig att äta mindre utan att känna dig frustrerad, precis som ätpinnar kommer att tvinga dig att sakta ner.

Och din garderob? Reda ut det. Detta kommer att lätta ditt sinne, bli av med dina för små kläder, ”testa jeans” och andra skuldframkallande kläder! Sedan, ge dig själv en bra liten promenad utanför, minst 30 minuter för att frigöra dig permanent.

Naturligtvis, om ditt hjärta och plånbok säger dig, kan en liten shoppingsession också göra dig gott.

Och slutligen, planera dina måltider. Du kan lista dina menyer i förväg, enligt dina önskemål, och gör sedan dina inköp enligt det! Det kommer att vara för dig: spara tid, pengar, samtidigt som du förenklar ditt liv.

Tips 2: För att gå ner i vikt måste du älska att äta!

Kämpa inte mot ditt matbegär. Tvärtom, hedra din hunger! Att äta hjälper dig att tanka för att vara i bra form och ge din kropp näring. Så ät när du är hungrig, när du är hungrig, med nöje och med full medvetenhet. Ta dig tid att smaka på dina smårätter, dina snacks och dina chokladrutor!

Ät framför allt utan att beröva dig själv och till och med din favoritmat. Ja! Stoppa alla slags frustrationer.

Men framför allt, sluta äta när du inte längre är hungrig, det är hemligheten, när du inte längre tycker om att äta din måltid är det dags att sluta (respektera smakmättnaden).

Vad händer om vid frukost och du inte är hungrig? Skippa måltiden! Du förstår, att gå ner i vikt utan bantning handlar framför allt om att lyssna på dig!! Det finns inget mer respektfullt för din kropp än att lyssna på dess förnimmelser och behov.

Vacker flicka som dricker kaffe eller te nära fönstret

Tips 3: Sötma rimmar på långsamhet

Vill du ha något sött? Choklad, dessertkräm, godis? Eller är du mer för chips och kallskuret? Behöver du trösta dig på vintern eller vid trötthet, lite deprimerad? Beröva dig inte det. Som vi har sagt, sluta frustrationen!

Lär dig bara att äta din sötma långsamt, tyst, andas, ta pauser, lägga ner besticken. Ta dig tid att sitta ner, förbereda din njutningsmat (på en tallrik, med ett glas vatten, infusion eller kaffe), vänd dig mot ett fönster och njut och tugga.

Det kallas att smaka, med nöje och utan skuld.

Unna även din kropp några godsaker: en bra massage, ett bra bad, en fysisk aktivitet som du tycker om. Det är hela ditt köttsliga kuvert som jag inbjuder dig att ta hand om.

Lär dig om långsamhet med andning, fokusera på nuet under några ögonblick, i full medvetenhet.

Du kommer att ha förstått, att gå ner i vikt utan bantning innebär att ta dig tid att lyssna på dig själv, ge dig själv mildhet, vänlighet, som om du tar hand om din kropp på samma sätt som din bästa väns).