Brist på protein: Symtom och behandlingar

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Proteinbrist är en störning som generellt drabbar utvecklingsländer som Afrika. Faktum är att undernäring eller undernäring kan orsaka denna brist på proteinintag. Detta fenomen kan dock hända vem som helst när kosten inte innehåller tillräckligt med protein. Upptäck symptomen, behandlingarna och de viktigaste livsmedel som innehåller protein.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur viktigt är protein för kroppen?

Proteiner representerar en av de tre huvudfamiljerna av makronäringsämnen, tillsammans med lipider och kolhydrater. De spelar många viktiga roller i kroppen. För det första är proteiner involverade i förnyelsen av celler i människokroppen. Muskelvävnad, naglar, hår och till och med hud, proteiner är ansvariga för deras regenereringscykel under en persons existens. De deltar också i muskelreparationsprocessen.

Proteinbrist: Symtom, behandlingar & föredragna livsmedel
Proteiner bidrar till förnyelsen av celler i människokroppen.

Idrottare behöver det i hög grad för att reparera och öka volymen på sina muskler. För det andra ger proteiner energi som behövs för att kroppen ska fungera korrekt. Många aminosyror som kroppen inte kan syntetisera tillhandahålls av dietproteiner. Slutligen gör proteiner det möjligt att producera antikroppar, hormoner och hemoglobiner (röda blodkroppar). Tillräckligt proteinintag är nödvändigt så att kroppen effektivt kan bekämpa sjukdomar.

Vilka är tecknen på proteinbrist?

Här är de viktigaste varningstecknen på en mer eller mindre allvarlig proteinbrist:

 • Frekvent lust att äta: sug efter socker hela dagen, nästan omättlig hunger, dessa signaler tyder ofta på att du lider av proteinbrist;
 • Smärta i muskler och leder: detta beror på en brist på kväve som endast kan erhållas genom att konsumera proteiner;
 • Större exponering för sjukdomar: brist på protein försvagar immunförsvaret. Minskad produktion av antikroppar gör kroppen mer utsatt för även de minst allvarliga sjukdomarna;
 • Problem med naglar, hår och hud: Dessa delar av människokroppen består huvudsakligen av keratin, en typ av protein; brist på proteinintag leder till en minskning av deras kvalitet och problem med deras tillväxt och regenerering;
 • Frekvent trötthet: brist på energiintag orsakar trötthet i kroppen och svårigheter för celler att regenerera ordentligt. Vitaliseringsprocessen blockeras och kroppen måste dra på sina reserver för att kompensera för detta problem, vilket leder till övergripande trötthet.

Hur behandlar man en proteinbrist?

Om du känner en ökande proteinbrist, här är de viktigaste lösningarna för att åtgärda det:

 • Berika din kost med protein: ursprunget till din allvarliga proteinbrist kommer totalt sett från din kost. Så om du vill omreglera proteinintaget i din kropp är det viktigt att berika din kost. Nedan kommer du att upptäcka de livsmedel som innehåller mest;
 • Ta kosttillskott: för att påskynda ökningen av proteinnivån i din kropp kan du konsumera kosttillskott med en hög koncentration av protein;
 • Rådfråga en dietist som näringsfysiolog: att tillkalla en näringsspecialist kan också vara av stor vikt för att snabbt få tillbaka dina proteinnivåer.
 • Uppsök läkare: Om proteinbristen är för allvarlig är det bäst att konsultera en läkare för att förbereda sig för medicinsk behandling. Vid kronisk brist är det möjligt att sjukdomar, såsom kwashiorkor, kan uppträda som kräver medicinsk intervention.
Proteinbrist: Symtom, behandlingar & föredragna livsmedel.
Proteinbrist kan behandlas

Hur mycket protein anses vara ”normalt” för en person?

Det rekommenderade dagliga proteinintaget skiljer sig från en individ till en annan, och beroende på olika kriterier såsom ålder, fysiska aktiviteter som utövas och hälsotillståndet för varje person. Enligt näringsexperter bör en stillasittande person konsumera mellan 0,7 och 1 g per kilogram (kroppsvikt) protein.

För äldre personer är proteinbehovet något högre, runt 1,32 g per kilo kroppsvikt. En idrottare kommer också att ha ett mycket högre proteinbehov. Beroende på dina mål kan den dagliga mängden att konsumera variera mellan 1,5 g och 2,2 g per kilo kroppsvikt. Detta hjälper idrottare att främja muskelmassaökning.

Var hittar man protein?

Lyckligtvis är protein lätt att hitta i den mat vi äter varje dag. Proteiner kan vara av animaliskt och vegetabiliskt ursprung:

 • Proteiner av animaliskt ursprung: de livsmedel som innehåller mest är kött, fisk, mejeriprodukter, ägg, etc.;
 • Växtbaserade proteiner: Mat som är rik på växtproteiner är baljväxter, spannmål och oljeväxter som jordnötter, mandel eller pistagenötter.

Vilket protein är bättre: djur eller växt?

Proteiner av animaliskt ursprung är rikare på aminosyror, till skillnad från proteiner av vegetabiliskt ursprung. De är därför viktigare för kroppen och är mer mångsidiga. När det gäller vegetarianer och veganer är det viktigt att blanda de olika växtproteinkällorna för att maximera sitt proteinintag. Ur hälsosynpunkt är växtbaserade proteiner mycket hälsosammare än de av animaliskt ursprung.

Proteinbrist: Symtom, behandlingar & föredragna livsmedel
Proteiner av animaliskt ursprung är rikare på aminosyror, till skillnad från proteiner av vegetabiliskt ursprung.

Det är därför det rekommenderas starkt att inkludera dem i din kost utan att begränsa dig till animaliska proteinkällor. Förutom att vara utmärkta energikällor hjälper växtbaserade proteiner även till matsmältningen och minskar hjärt-kärlproblem.

För idrottare på hög nivå som snabbt vill få muskelmassa är proteiner av animaliskt ursprung de mest rekommenderade för deras rika aminosyror. Det är dock viktigt att balansera sin konsumtion för att undvika negativa återverkningar på hälsan. Det är tillrådligt att utföra regelbunden medicinsk och näringsmässig övervakning.

Spirulina: en intressant proteinresurs

Spirulina är ett livsmedel som är särskilt rikt på växtproteiner. Dessutom är det växtfödan som innehåller mest. Spirulina är ett riktigt koncentrat av växtproteiner, mycket mer än soja eller ris. 100 g spirulina innehåller upp till 70 % protein, eller 70 g.

Å andra sidan rekommenderas det starkt att inte konsumera en överdriven mängd spirulina på en dag. Beroende på varje persons aktiviteter kan det dagliga behovet av spirulina variera från 3 till 10 g. Spirulina enbart representerar inte en tillräcklig proteinkälla. Spirulina är en av de mest rekommenderade livsmedel för dig som snabbt vill få muskelmassa.

Proteinbrist: Symtom, behandlingar & föredragna livsmedel.
Spirulina är ett livsmedel som är särskilt rikt på växtproteiner.

Den innehåller också en betydande mängd järn, vilket hjälper till att förhindra kramper. Slutligen är spirulina en av de viktigaste livsmedel som används av humanitära organisationer runt om i världen för att mata barn som lider av undernäring och allvarlig proteinbrist. Även personer som lider av kwashiorkor återhämtar sig snabbt tack vare konsumtionen av spirulina.

Slutsats

Sammanfattningsvis finns det olika grader av proteinbrist. Manifestationer kan sträcka sig från enkla matbegär till uppkomsten av allvarliga sjukdomar som kwashiorkor. Proteiner är viktiga, till och med livsviktiga, element för kroppen. Så snart du känner de första symtomen på en proteinbrist, kontakta därför en läkare utan dröjsmål för att förhindra att din situation förvärras.

Anta en hälsosam kost och framför allt kombinera konsumtion av vegetabiliska och animaliska proteiner när det är möjligt för att undvika obalans. Slutligen, tveka inte att konsumera kosttillskott och spirulina för att öka dina proteinnivåer, speciellt om du är idrottare.