Vad jag tycker om kosttillskott av Laurence Huwig

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Vad är ett kosttillskott?

Enligt ett direktiv från Europaparlamentet* är kosttillskott ” livsmedel vars syfte är att komplettera den normala kosten och som utgör en koncentrerad källa till näringsämnen eller andra ämnen som har en näringsmässig eller fysiologisk effekt enbart eller i kombination…”

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det finns många former av kosttillskott tillgängliga på marknaden oavsett om de är baserade på växter, vitaminer och mineraler eller andra koncentrerade ämnen. Dessa tillskott kan hittas i form av kapslar, droppar, pulver, etc.

De lyfter fram olika fördelar för konsumenter som hjälp med viktminskning, bättre immunitet inför vintern, förbättrad sömn, etc.

Kosttillskott är inte erkända som läkemedel. De kan därför inte göra anspråk på en terapeutisk effekt. Dessutom, till skillnad från läkemedel, kräver dessa produkter inte marknadsföringstillstånd för att få marknadsföras. Det är tillverkaren som ansvarar för att kosttillskott som släpps ut på marknaden överensstämmer med gällande bestämmelser, både vad gäller säkerhet och konsumentinformation.

*Europaparlamentets direktiv 2002/46/EG, införlivat genom dekret nr 2006-352 av den 20 mars 2006

Så intressant?

Med en varierad och balanserad kost är vitamin- och mineralbrister sällsynta i den allmänna befolkningen. Vissa dieter eller vissa perioder i livet kan dock löpa större risk för brister.

alimentation équilibrée

Här är de viktigaste berörda näringsämnena:

Vitamin D: det spelar en viktig roll för kvaliteten på ben- och muskelvävnad samt för att stärka vårt immunförsvar. Men majoriteten av fransmännen konsumerar inte tillräckligt av det, särskilt eftersom den huvudsakliga källan till D-vitamin inte är mat utan kommer från solsken och vår exponering för solen. Alltså sägs 75% av befolkningen (Suvimax rapport från 1997) ha brist på D-vitamin och detta verkar inte ha förbättrats med åren. För barn rekommenderas D-vitamintillskott från de första dagarna av livet till 18 års ålder. Hos vuxna rekommenderas att ta ett blodprov flera gånger om året (främst på hösten och i slutet av vintern). Din läkare kommer då att kunna bedöma om tillskott är nödvändigt.

Du kan även hitta kosttillskott i form av droppar på apotek för att fungera förebyggande. Den rekommenderade dosen är ofta mellan 800 och 1000 IE/dag (se till att respektera de doser som rekommenderas av tillverkarna). Men om du väljer denna typ av produkt, var noga med att inte kombinera den med andra kosttillskott som innehåller D-vitamin.

Magnesium: om du lider av ångest, hyperemotionalitet, irritabilitet eller till och med kramper, muskeldarrningar… då kanske du, som 70 % av den franska befolkningen (Suvimax rapport från 1997), lider av magnesiumbrist. Den högsta tillåtna dagliga dosen av magnesium är 300 mg/dag för kosttillskott eftersom en del av magnesiumet också tillhandahålls av livsmedel (oljehaltiga frukter, mineralvatten rikt på magnesium, fullkorn, torkade grönsaker, etc.). Dessutom, för att föra in magnesium i cellen och behålla det där, är det nödvändigt att ta ett tillskott som också innehåller vitamin B6 och taurin.

Vitamin B12: om du följer en vegansk kost saknar din kost vitamin B12 eftersom det bara finns i livsmedel av animaliskt ursprung. Likaså om du följer en vegetarisk kost. Faktum är att även om du konsumerar mejeriprodukter och ägg, bör du konsumera högre kvantiteter än vad som rekommenderas för att ha tillräcklig täckning. Tillskott är nödvändigt genom att gynna vitamin B12 i form av cyanokobalamin, antingen dagligen på 25 µg per dag eller veckovis på 2000 µg per vecka eller månadsvis på 5000 µg per månad.

Omega 3 (EPA och DHA): det är nödvändigt att konsumera fet fisk som makrill eller sardiner minst en gång i veckan för att täcka vårt behov av omega 3 av animaliskt ursprung. Omega 3 kan inte produceras av vår kropp och de spelar en viktig roll för utvecklingen och välfungerande hjärnan och nervsystemet eller till och med i det kardiovaskulära området.

Därför, om du är en lågkonsument av fisk och skaldjur, särskilt fet fisk, rekommenderas tillskott med EPA och DHA typ omega 3.

Uppmärksamhet! Det är inte utan risk!

Men vid intag av kosttillskott kan det finnas risk för att säkerhetsgränserna överskrids.

För detta, var försiktig!

Här är några tips som hjälper dig att begränsa dessa risker:

  • Observera de försiktighetsåtgärder för användning som anges på förpackningen.
  • Undvik flera tagningar. Faktum är att om du tar flera kosttillskott kan de innehålla mineraler och vitaminer gemensamt och därför, även om säkerhetsgränserna respekteras i vart och ett av kosttillskotten, kan den ackumulerade konsumtionen av flera kosttillskott leda till en överdos.
  • Akta dig för mirakelprodukter! Många kosttillskott på marknaden presentera till dig ”magiska” effekter på din hälsa, din vikt… men förekomsten av mirakulösa produkter har aldrig bevisats. Speciellt eftersom dessa produkter ofta är blandningar av många näringsämnen eller växter. Men ju fler föreningar det finns i en produkt, desto mer sannolikt är det att de underdoseras. Din produkt kommer då att ha liten effektivitet eftersom den har liten sannolikhet att fylla dina brister. Det är därför bättre att gynna ett tillskott med en enda förening eller i kombination med 1 eller 2 andra föreningar.
  • Se upp för kontraindikationer om du tar medicin! Vissa kosttillskott kan vara oförenliga med att ta medicin (till exempel ta antidepressiva) eller inkompatibla med varandra.

Sammanfattningsvis: om du vill ta kosttillskott eller har intrycket av att lida av brister är det bäst att kontakta en vårdpersonal för att stödja dig.

För vidare :