Att gå på en expressdiet: jag ska berätta om det

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Behöver du gå ner i vikt snabbt? I så fall är expressdieten något för dig. Du går ner de där extra kilona och förfinar din figur på några dagar, eller till och med en eller två veckor. Inte mer. Ta reda på vad specialister erbjuder för att hjälpa dig gå ner i vikt utan att förstöra din hälsa.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Principen för expressdieten

Presentation av metoden

Expressdieten är den term som används för att referera till korta viktminskningsprogram. Det finns flera, nämligen metoden:

 • Flygvärdinna eller Natman: – 4 kg på 4 dagar;
 • Från Dr Cohen: – 3 kg på 10 dagar;
 • Från kosmonauten: – 10 kg på mindre än 2 veckor;
 • Dukan express: – 5 kg på 1 vecka;
 • Ultrasnabb: – 10 kg på 7 dagar;
 • Att gå ner 5 kg på en vecka: – 5 kg på 1 vecka;
 • Att gå ner 10 kg på en vecka: – 10 kg på 1 vecka.

Dessa metoder delar nästan samma funktionsprincip: att erbjuda en diet med lågt kaloriinnehåll och hög proteinhalt för att hjälpa dig gå ner i vikt. De uppmuntrar kroppen att dra på sina reserver för att bränna kalorier. Så här går du ner i vikt. Bantningsprogrammet är drastiskt, därav vikten av att genomföra det på kort sikt.

Det är omöjligt att definiera en standardvaraktighet för ett expressbantningsprogram. Detta kommer att bero på variationen av metoden. Välj den metod som passar dig bäst genom att definiera vilken typ av diet du tror att du kommer att kunna genomföra. Dessa metoder kan delas in i en kategori, nämligen expressdieten.

Fördelar med expressdieten

Effektivt, du når ditt mål på rekordtid. Metoden sparar dig från långa bantningsprogram som tar mycket tid.

Behöver du gå ner i vikt snabbt?
Nå ditt bantningsmål på rekordtid.

Natman-dieten låter dig till exempel gå ner upp till 1 kg per dag.

Nackdelar med expressdieten

Metoden är strikt. Det sker förstås på kort sikt, men det kan tyckas svårt för vissa att hålla ut det till slutet. Dina matvanor vänds upp och ner, särskilt när det gäller monodieter. Dessa består av att bara konsumera en mat i dagar. Känslan av trötthet och näringsbrist är bland de ofta förekommande nackdelarna med expressprogrammet.

Banningsprogrammets gång

En expressdiet består av tre faser, nämligen:

 • Boosterfasen: målet är att gynna en proteinrik diet eller en dissocierad diet. Resultaten är mest uppenbara under denna fas. Den andra sidan av myntet är att det orsakar trötthet. Jag rekommenderar att du undviker att gå längre än 3 dagar, för att undvika en betydande energiförlust.
 • Mellanfasen: den markerar slutet på boosterperioden. Det består i att gradvis återinföra nyligen förbjudna livsmedel. Livsmedel som är proteinkällor är att föredra för att bibehålla muskelmassa. Viktminskning är mindre övertygande.
 • Balansfasen: du har skaffat dig ett nytt sätt att äta under mellanperioden. Under denna fas är det du uppmanas att göra att vara försiktig eftersom du är känslig för en jojoeffekt. Jag uppmuntrar dig att äta en balanserad kost.

Vad ska finnas på din tallrik

Det är viktigt att respektera dagens tre huvudmåltider under en expressdiet. Att äta en balanserad kost är grundläggande, som har sagts tidigare. Det är möjligt att äta lättare tilltugg som en valfri frukt, en yoghurt med låg fetthalt eller en sockerfri fruktjuice. Detta är möjligt under mellan- och jämviktsfasen. Jag uppmuntrar dig att hålla dig till de tre huvudmåltiderna under boosterperioden.

Behöver du gå ner i vikt snabbt? : Gå på en expressdiet.
Det är viktigt att respektera dagens tre huvudmåltider.

Här är vad din tallrik bör innehålla för att veta hur man går ner i vikt:

 • Frukt: det är viktigt att äta tre frukter om dagen, max. De bidrar till tillförseln av fibrer och antioxidanter. Välj mat efter din smak eftersom allt är tillåtet.
 • Grönsaker: ät dem kokta, råa eller ångade, beroende på dina preferenser. Grönsaker är en effektivt aptitdämpande medel tack vare deras höga fiberinnehåll. De minskar suget efter mellanmål. Råa grönsaker innehåller en matsked raps- eller valnötsolja, och tillagad mat åtföljs av en tesked olivolja.
 • Fisk, ägg eller kött: du måste konsumera 100 g i varje måltid för att hitta den nödvändiga mängden protein. Ett rimligt intag hjälper till att förhindra muskelförtvining.
 • En mejeriprodukt: den ger kalcium och proteiner. Satsa på ost eller mejeriprodukter.
 • Stärkelsehaltiga livsmedel: dessa livsmedel rika på komplexa kolhydrater bidrar till mättnad. Föredrar de med ett högt fiberintag, särskilt fullkornsbröd, havregryn eller till och med bovete.

Meny idé

Boosterfasen

MorgonMiddagKväll
Dag 11 matsked havregryn blandat med mager yoghurt + ett glas tomatjuice100 g laxfilé + selleri + salladssallad + ett äppleÅngad zucchini + 100 g kycklingbröst + ett glas kiwijuice
Dag 20% ost + en skiva grovt bröd + ett hårdkokt ägg + ett glas säsongens fruktjuice200 g ångad endiv + blomkålssallad + vinägrett + ett glas citronsaftEn grönsakssoppa som består av alla grönsaker och lite ingefära + en valfri frukt
Dag 3Kaffe eller te + keso + jordgubbsskivor100 g grillad biff + tomat med vinägrett + saltgurka + ett glas apelsinjuicePaprika fylld med bifffärs + rå morot + ett glas fruktjuice

Mellanfasen

MorgonMiddagKväll
Dag 1Sockerfritt kaffe blandat med en matsked mjölk + två säsongens frukterDiverse grönsaker stekta i panna med en tesked olivolja + 100 g grillad kyckling + ett glas morotsjuice100 g ångad fisk + grönsaksbuljong + ett glas citronsaft
Dag 2Söt grönt te + två stekta ägg + två skivor vitt bröd Grillad biff + en kokt potatis + 50 g fromage blanc + ett glas jordgubbsjuice +Grönsaksspett + 100 g grillad tonfisk + två kiwi
Dag 3En kopp sockerfri mjölk + en skiva fullkornsbrödGröna bönor + 50 g fjäderfäskinka + två säsongens frukterEn grönsaksomelett + en skål vitt ris + ett glas säsongens fruktjuice
Dag 4Kaffe eller te + 150 g fromage blanc + en havreklispannkakaRökt lax + 0% mejeri + två hårdkokta ägg + ett glas kiwijuiceSteak tartar + 0% mejeri
Dag 5Osötat kaffe eller te med lite mjölk + ett kokt ägg + mager yoghurtTvå hårdkokta ägg + 150 g grillad fiskfilé + ett glas druvjuicerökt fisk + grönsallad + ett gäng vindruvor
Dag 6Tre skivor smörgåsbröd med honung + ett glas mjölkEn stekt potatis och morot à la paysanne + två säsongens frukterSpenat med mjukkokta ägg + ett glas säsongens fruktjuice

Tips för att stödja viktminskning

En bantningsdiet räcker för att gå ner i vikt. I kombination med lätt fysisk aktivitet och viktminskningsprodukter går viktminskningen snabbt. Innan du börjar, se till att du har energi att träna. Annars riskerar du en avsevärd energiminskning, vilket är skadligt för din hälsa. Här är några övningar som jag föreslår för dig under mellan- och balansfasen:

 • Hopprep ;
 • Gående;
 • Löpning;
 • Yoga;
 • Motionscykeln;
 • Dansa.

Konsumentrecensioner om expressdieten

Konsumenter beskriver expressdieten som en svår metod. Många har svårt att hålla sig till de menyer som erbjuds. De blir hungriga när fiberinnehållet i en måltid inte är högt. Trots detta lyckas de gå ner i vikt.

Behöver du gå ner i vikt snabbt?
Konsumenter beskriver expressdieten som en svår metod.

Vissa konsumenter lyckas gå ner 1 kg på en dag. Nöjda rekommenderar de metoden till den som vill gå ner i vikt snabbt. De andra verkar besvikna över att förlora mindre än 500 g på en dag. Att börja idrotta är enligt dem ett sätt att öka effektiviteten i bantningsprogrammet.

Yttrande från hälsospecialister om expressdieten

Expressdieten är ett lovande lågkaloridietprogram, enligt experternas åsikt. Dess effektivitet ligger i att respektera förhållanden, som att äta en balanserad kost, låg i kalorier och låg i fett. Att följa dessa regler uppmuntrar kroppen att dra på sina energireserver, en viktig förutsättning för att gå ner i vikt. Att hålla sig hydrerad stödjer ditt mål att gå ner i vikt. Du bör dricka minst 2 L vatten per dag.

Använda sig av kraftfulla fettförbrännare representerar ett lyft för din bantningsdiet. Det är fortfarande klokt att välja en expressdiet som varar mindre än 7 dagar, om du inte planerar att konsultera en läkare. Efter denna period är det fortfarande klokt att följas av en hälsospecialist med tanke på metodens drastiska karaktär.