Vitamin B12-brist: Symtom och behandlingar

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Vitamin B12 eller kobalamin är ett vattenlösligt vitamin. Det spelar en viktig roll i produktionen av röda blodkroppar, DNA och för att nervsystemet ska fungera korrekt. Vitamin B12-brist drabbar cirka 10 till 15 % av äldre, men denna andel är mycket låg bland vuxna. De främsta orsakerna är främst kost och malabsorption. Ta reda på allt du behöver veta om ämnet.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är vitamin B12-brist?

Vitamin B12-brist eller hypovitaminos B12 gör att det inte finns tillräckligt med detta näringsämne i kroppen. Det senare bidrar till syntesen av DNA och bildandet av röda blodkroppar.

Allt du behöver veta om hypovitaminos B12
Hypovitaminos B12 kan leda till megaloblastisk anemi.

Med andra ord kan hypovitaminos B12 leda till megaloblastisk anemi. Bortsett från det kan bristen vara orsaken till olika sjukdomar om den inte behandlas i tid. Detta näringsämne införlivas i kroppen huvudsakligen genom mat. Det är viktigt att konsumera det regelbundet, eftersom kroppen bara kan lagra det under en begränsad tid.

Vilka är orsakerna till vitamin B12-brist?

Hypovitaminos B12 är en inte särskilt vanlig brist. För det mesta är kosten redan tillräcklig för att ge den nödvändiga mängden. Du kan dock bli utsatt för brist i följande fall:

 • Du är vegan, vegetarian eller vegan: vitamin B12 finns främst i livsmedel av animaliskt ursprung, dessa typer av dieter begränsar dess nivåer i kroppen;
 • Du lider av en kronisk patologi som Crohns sjukdom, celiaki etc.: denna typ av patologi hindrar tarmen från att korrekt absorbera näringsämnen;
 • Du är en storkonsument av alkohol;
 • Du tar läkemedel som stör absorptionen av vitamin B12, detta inkluderar: protonpumpshämmare (esomeprazol, lanzoprazol, omeprazol, rabeprazol), H2-antihistaminer (cimetidin, famotidin) och antidiabetika (metformin);
 • Du har opererat bort en del av din tarm eller mage;
 • Du är en äldre person (över 60 år).

Vilka är symptomen på vitamin B12-brist?

Symtom uppträder endast när kroppen har saknat det under en längre tid. Du kan lida av vitamin B12-brist i flera år utan att ens inse det.

Svår trötthet och brist på energi

Att känna sig trött är mycket vanligt när man har brist på vitamin B12. Anledningen är att bristen inte tillåter oss att ha tillräckligt med röda blodkroppar. Detta komplicerar transporten av syre till alla kroppens celler, vilket förklarar trötthet och brist på styrka.

Andnöd, hjärtklappning och yrsel

Du kan bli andfådd även vid minsta fysiska ansträngning på grund av syrebristen som cirkulerar i kroppen. Men de kan också vara symtom på andra sjukdomar, så det är alltid bättre att konsultera en läkare för att fastställa den exakta orsaken.

Blek eller gulfärgning av huden

En brist visar sig också genom hudfärgen och ögonvitan. De blir blekare eller gulaktiga, detta tillstånd kallas gulsot. Vitamin B12 gör DNA ansvarigt för att göra röda blodkroppar. Utan detta DNA är instruktionerna för deras produktion ofullständiga.

Således blir de röda blodkropparna som bildas i benmärgen större i storlek och ömtåligare än normalt. Å ena sidan hindrar deras stora storlekar dem från att lämna benmärgen, vilket resulterar i att färre röda blodkroppar cirkulerar i hela kroppen och därmed blekhet i huden.

Å andra sidan främjar deras bräcklighet deras egen förstörelse, vilket orsakar ett överskott av bilirubin. Det är ett gult ämne som produceras av levern under nedbrytningen av röda blodkroppar. Den höga nivån av bilirubin ger den gulaktiga färgen på huden och ögonen.

Glossit och munsår

Glossit är en inflammation i tungan. Det resulterar i en öm tunga, dess rödare färg och mjukare konsistens än normalt. Små knölar kan också dyka upp på smaklökarna.

Andra symtom kan också uppstå som är munsår, stickningar och brännande känsla på tungan.

Allt du behöver veta om hypovitaminos B12
Lanque kan visa tecken på vitamin B12-brist

Synproblem

Detta händer när bristen angriper synnerverna. Detta kan störa överföringen av nervmeddelanden mellan ögonen och hjärnan. Så du kan se suddiga eller till och med förlora synen. Detta tillstånd kallas optisk neuropati. Även om det är alarmerande, är det reversibelt efter att ha åtgärdat bristen.

Mental sjukdom

Låga nivåer av vitamin B12 ökar nivån av homocystein i blodet och kan leda till psykiska störningar som humörsvängningar, depression, minnesförlust etc.

Stickningar eller domningar i fötter och händer

Vitamin B12 bidrar till produktionen av ett fettmembran som kallas myelin. Nerverna i hjärnan och ryggmärgen är belagda med myelin och fungerar som både en sorts skyddande och isolerande barriär. Men bristen ändrar dess produktion. Vilket gör att nervsystemet inte kan fungera ordentligt. Som ett resultat kan stickningar i fötter och händer uppstå.

Gång- och balansproblem

En annan konsekvens av B12-brist är förlust av balans samt en förändring i ditt sätt att gå och röra dig. Du kommer sannolikt att falla utan någon uppenbar anledning. Återigen, detta beror på skadade nerver från brist på vitamin B12. Detta symptom är särskilt synligt hos äldre och ungdomar vars vitamin B12-brist är mycket bevisad.

Vad ska man göra vid vitamin B12-brist?

Om du misstänker en brist är det du bör göra att gå till läkaren för att ta reda på det och inte köpa kosttillskott utan recept.

Allt du behöver veta om hypovitaminos B12
Rådgör med din läkare för att bekräfta en brist

Om du redan har varit där och bristen är bekräftad så är det bara att följa de ordinerade behandlingarna noggrant. Och konsumera regelbundet mat rik på vitamin B12.

Hur diagnostiseras brist på vitamin B12?

Väl på läkarmottagningen kommer den senare att undersöka och fråga patienten om deras hälsotillstånd i det förflutna och för närvarande. Därefter kommer blodprov att utföras:

 • Blodutstryk: som låter dig se morfologin hos de röda blodkropparna och observera om dina är stora eller inte.
 • Mätning av folat- och kobalaminnivåer i blodet: folat- och vitamin B12-brist har mer eller mindre samma symtom, men behandlingen är annorlunda.

Behandling för vitamin B12-brist

För att få tillbaka dina vitamin B12-nivåer till det normala kommer läkaren att låta dig ta ett tillskott. Detta görs antingen genom injektion eller oralt med tabletter. Vid injektionsbehandling kan du lära dig att göra det själv. Men surfplattorna är mer praktiska och kostar mindre.

Du kan också behöva ta kosttillskott för resten av ditt liv för att förhindra återfall av anemi. Förutom kosttillskott kommer du också att rekommenderas att ta mat som är rik på vitamin B12. För veganer skulle det vara bättre att ta livsmedel berikade med vitamin B12.

Mat att välja för att begränsa risken för vitamin B12-brist

Hypovitaminos B12 kan mycket väl förebyggas genom att äta mat rik på vitamin B12. Du kan hitta vitamin B12 i livsmedel av animaliskt ursprung:

 • Nötkött
 • Lamm, kalv och nötlever
 • Musslor
 • Ägg
 • Sardiner, tonfisk, öring, lax
 • Mjölk och mejeriprodukter
 • Livsmedel berikade med vitamin B12: kontrollera på produktetiketten
Allt du behöver veta om hypovitaminos B12
Du kan hitta vitamin B12 i animaliska livsmedel.