Akupunktur för viktminskning: hur fungerar det?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Att träna akupunktur för att gå ner i vikt är en populär idé bland fans av denna form av terapi. Hur går man tillväga för att bli framgångsrik? Är inte detta en falsk idé eller en ren bluff? På följande rader undersöker jag frågan åt dig, med den uppmärksamhet på detaljer som krävs av det vetenskapliga tillvägagångssättet.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Akupunktur är ett terapeutiskt system från traditionell kinesisk medicin. Baserat på en energisk syn på människan syftar den till att balansera kroppens vitala energi (chi) som en del av behandlingen av patienten. Denna behandling kännetecknas av manipulation och implantation av fina sterila nålar på specifika punkter på kroppen eller akupunkturpunkter. Denna kinesiska praxis används för att behandla flera patologier som påverkar kroppen (matsmältningspatologier, migrän, högt blodtryck, etc.) och psyket (depression, stress, etc.). Det kan användas mot missbruk (rökning) eller för att behandla smärta.

Numera används akupunktur för att behandla olika åkommor, men också för att uppnå viktminskningsmål. Det används sedan för viktminskning. Det skulle alltså kunna utgöra ett fördelaktigt alternativ för personer som vill gå ner i vikt, med fördelar men också begränsningar.

Akupunktur för viktminskning: för vem? För vilka användningsområden?

Principen för akupunktur är att återställa energicirkulationen i kroppen med hjälp av nålar implanterade i specifika delar av kroppen. Det är fördelaktigt i samband med viktminskning, särskilt eftersom vissa energiblockeringar resulterar i viktökning. Således kan akupunktur vara användbart för dem som vill gå ner i vikt och som dessutom konfronteras med en energiblockering som kan generera en dysfunktion i vissa organ eller ansamling av fett.

akupunktur session
Akupunktur är användbart för personer som vill gå ner i vikt; därav framgången med utövandet av akupunktur för att gå ner i vikt.

För giriga försökspersoner som har svårt att motstå hunger, är denna praxis användbar för att hjälpa till att kontrollera hungern. Den är också avsedd för tvångsätare eller stressade personer som går upp i vikt. Stress kan vara orsaken till extra kilon.

Förutom stressade personer kan andra personer som av olika anledningar står inför viktökning använda akupunktur. Det här är människor som ständigt mellanmål eller äter för att lindra stress. Så, för dem, mat lugnar och tröstar. Under dessa förhållanden är viktminskning svårt för personen som har profilen som en tvångsmässig mellanmålare. Dessutom är akupunktur väl indicerat för människor som står inför Vattenretention eller matberoende.

Så, Användningen av akupunktur i samband med viktminskning syftar till att:

 • lösa energiproblem;
 • bättre kontroll över hunger;
 • reglera aptiten
 • ta itu med de faktorer som sannolikt leder till tagande vikt ;
 • minska stress.

Funktioner av akupunktur för att gå ner i vikt

Yin och Yan är två huvudprinciper för akupunktur. Störningar kommer från ett överskott av Yin eller Yan eller en obalans mellan dessa två krafter. Implantation av nålar i olika energipunkter i kroppen syftar till att återställa överskott av Yan eller av Yin. Denna användning terapeutiska nålar stimulerar akupunkturpunkter, toner energi, sprider blockeringar och återbalanserar de två styrkor. Denna stimulans sätter in en effektiv åtgärd på orsaken till störningen kände, på de punkter som ligger till grund för viktökningen. Hon tillåter organismens goda funktion.

Akupunktur fungerar internt eftersom alla problem finns i kroppen. För att återställa hälsan återbalanserar den de två krafterna vid interiören, hjälper till att återbalansera flödena för att etablera en cirkulation utan energiernas hinder. Det handlar om att cirkulera energierna i vår kropp att eliminera de djupaste problemen, särskilt problemen med övervikt, eftersom viktökning är resultatet av en obalans i energiflöden.

Det är verkligen en obalans mellan dessa två energier ansvarig för det onda. Ett hinder i energiflödet, eventuell blockering eller energiobalans kan vara orsaken av viktökning.

Akupunktur syftar till att behandla problem relaterade till viktökning vid källan. Den terapeutiska användningen av nålar syftar till att reda ut de energiblockeringar som är ansvariga för viktökning, med syftet att eliminera problemet vid källan. Med andra ord, akupunktur hjälper försökspersoner att gå ner i vikt genom att stimulera specifika punkter i kroppen för att återbalansera energiflödet och på så sätt säkerställa att alla vitala organ fungerar korrekt.

Benakupunktur
Akupunktur behandlar problem relaterade till övervikt genom att attackera deras källa.

Fördelar

Akupunktur fungerar som ett naturligt aptitdämpande medel

Akupunktur spelar en roll effektivt aptitdämpande medel och utgör en värdefull allierad för viktminskning. Det gör att du bättre kan kontrollera hungern för att gå upp mindre i vikt och gå ner i vikt. Genom att etablera en bra balans mellan energiflöden och bättre funktion hos organen ger det komfort som hjälper till att minska aptiten, med inverkan på kroppsmassan. Med stimulering av energipunkter överförs en signal till hypotalamus för att framkalla en känsla av mättnad och välbefinnande.

Akupunktur förbättrar ämnesomsättningen

Akupunktur spelar en reglerande roll i ämnesomsättningen genom att främja regleringen av matsmältning, insulin och hormoner. Faktum är att när det finns en dysfunktion i de olika matsmältningsorganen, påverkas ämnesomsättningen och kommer sannolikt att bli långsam. Detta tillåter inte kroppen att spendera mycket energi för att bränna fett. Genom att stimulera specifika punkter kommer akupunktur att förbättra energiflödet och därmed kroppens förmåga att bränna fett.

Metaboliska processer aktiveras alltså i kroppen, med effekten att påskynda bearbetningen av kroppsfett och eliminera gifter från kroppen. Denna effekt på ämnesomsättningen kommer att främja matsmältningen med en minskning av fettlagringen. Faktum är att stimuleringen av punkterna hjälper till att slappna av och balansera nervsystemet, vilket underlättar och förbättrar matsmältningen.

Akupunktur minskar aptiten

Ghrelin är ett hormon som anses vara ett hungerhormon. Det är faktiskt ett hormon som stimulerar hunger och minskar aptiten. Stimulerande akupunkturpunkter hjälper till att reglera och sänka ghrelinnivåerna i kroppen.

Effekten av akupunktur gör det alltså möjligt att minska ghrelinnivåerna med betydande effekter på aptiten. När hungern regleras är det lätt att gå ner i vikt, personen är mindre glupsk och äter rimliga mängder mat. Akupunktur tillåter alltså personer med sötsuger att bättre kontrollera sin hunger.

Akupunktur främjar också en minskning av aptiten genom att inducera frisättning av endorfiner när punkter på kroppen stimuleras. Detta hormon hjälper till att minska aptiten och förbättra humöret.

Akupunktur minskar stress

För att delta i viktminskning minskar akupunktur faktorer som ofta är förknippade med viktökning, inklusive stress, ångest och ångest. Stress och ångest obalanserar energi och inre flöden. Akupunktur verkar på dessa faktorer som stör den inre balansen. Faktum är att stressade människor, med i synnerhet en försämrad moral, tenderar att äta mer, med en serie av absorption av små mängder mat (nappor) under dagen, en preferens för fet/söt mat.

Människor med ångest tenderar att äta utan hunger. Akupunktur bekämpar stress och framkallar ett tillstånd av avslappning som hjälper till att lösa problem relaterade till hunger. Det hjälper försökspersonen att undvika överflödig mat (fett/söt), samtidigt som man eliminerar lusten att äta mellanmål. Det minskar också ångest vilket främjar överdriven matkonsumtion.

Akupunktur bidrar till en minskning av ätandet kopplat till känslor

Vissa människor äter utan hunger som svar på en känsla eller baserat på deras känslomässiga tillstånd. Således kan viktökning varatåter efter en känslomässig chock. Akupunktur hjälper till att balansera känslor för att eliminera känslomässigt ätande och främja viktminskning. Specifikt kommer stimulering av energipunkter att främja frisättningen av serotonin som bidrar till att minska aptiten och begränsa känslomässigt ätande.

Akupunktur förbättrar blodcirkulationen och hjälper till att minska celluliter

Den terapeutiska användningen av nålar främjar korrekt cirkulation av energier i kroppen, vilket främjar organens korrekta funktion. Det hjälper också till att balansera nervsystemet, vilket resulterar i förbättrad blodcirkulation för att bättre dränera celluliter. Det hjälper till att behandla vattenretention.

Akupunktur minskar smärta

Akupunktur används vid behandling av smärta. Det minskar värk och smärta i kroppen samt inflammationer som också är kopplade till smärta. Denna fördel gör att försökspersonen kan hålla sig i rörelse och regelbundet utöva sportaktiviteter igen som de inte kunde genomföra på grund av smärtan. Genom att lindra smärta kommer akupunktur att låta dig idrotta som en del av ett program som syftar till att gå ner i vikt.

Akupunktur kräver ingen medicin

Akupunktur kännetecknas av implantation av nålar i kroppen som en del av behandlingen av sjukdomar och viktminskning. Så det finns inga mediciner att ta. Dettae Kinesisk terapeutisk praxis låter dig alltså undvika de mer eller mindre skadliga biverkningarna av vissa mediciner som är avsedda att minska kroppsvikten. Implantationen av nålar är praktiskt taget utan biverkningar, det är inte smärtsamt.

Nålar som används i akupunktur
Akupunktur kräver inte administrering av mediciner. Dessutom är användningen av nålar utan smärta eller biverkningar.

Gränser

De gynnsamma effekterna av akupunktur för viktminskning är begränsade

Viktökning kan evara länkade olika orsaker, inklusive aptit. I det här fallet har akupunktur en betydande inverkan och är en lämplig lösning. Det gör det alltså möjligt att effektivt hjälpa människor som har svårt att hantera sin hunger. Men när viktökning är relaterad till andra orsaker som inte är relaterade till aptit, särskilt medicinska orsaker, verkar akupunktur vara en bra idé.tåter begränsad. Men det kan verka på stress för att hjälpa människor som står inför viktökning som inte är relaterad till orsaker som aptit.

Enbart akupunktur kan inte framkalla betydande viktminskning

Resultaten är begränsade när akupunktur används som det enda botemedlet för viktminskning. Det kan med andra ord inte på egen hand orsaka viktminskning. Det är möjligt att utöva akupunktur för att gå ner i vikt, det kombineras med en hälsosam livsstil, en balanserad och varierad kost och sport

Akupunktur för att gå ner i vikt kräver flera pass med mer eller mindre hög budget

En enda session på ett akupunkturkontor kan inte leda till betydande viktminskning. Det behövs flera, vilket tyder på resultat som inte är bestående och behov av långtidsbehandling. Sessionerna måste upprepas för att säkerställa att resultaten håller. Minsta antalet rekommenderade sessioner är 10. Det rekommenderas att utföra i genomsnitt 2 sessioner per vecka under 2 till 3 månader. Priset för en session är inte alltid inom räckhåll för alla, sessioner dedikerade till viktminskning kommer därför att kräva en mer eller mindre hög budget.

Person som utövar sport
Utövandet av akupunktur för viktminskning resulterar i stor framgång i kombination med sport och en hälsosam kost

Var och hur går en akupunktursession till för att gå ner i vikt?

Plats

Akupunktur för viktminskning kräver sessioner som äger rum på en klinik eller akupunkturkontor. Denna kinesiska medicinsk praxis utförs av en akupunkturläkare eller en legitimerad akupunktör.

Energi balans

Under den första konsultationen kommer akupunktören att gå vidare till en rad frågor i i syfte att fastställa en individuell diagnos eller en energibedömning. Att göra detta, han ställer anhöriga frågorär i staten hälsa, livsstil, matvanor, fysiska aktiviteter, patientens personliga och professionella situation. Han tar också tid att svara på patientens frågor och lugna dem. För upprätta denna bedömning som gör det möjligt att ta fram en tvåspråkig behandlingsplani specifikt, det fortsättere till manipulation av kroppen och när du tar kinesiska pulser. Strategiska punkter identifieras därmed i sikte att inleda behandling anpassad till varje fall.

Användning av nålar

I ett tyst rum ligger patienten med underkläder på ene bord täckt med engångspapper. Akupunktören börjar sessionen med att implantera fina, sterila nålar på specifika punkter på kroppen. Nålarna placeras på ytan av huden vid varje energipunkt som bestämmer viktminskning.

Längd och antal sessioner

Varaktigheten av en session eller varaktigheten av exponeringenär nålar varierar beroende på patientens tillstånd. I genomsnitt varar det cirka trettio minuter.

Antalet sessioner varierar från ett ämne till ett annat och beroende på fallet som ska behandlas som en del av en viktminskningskonsultation. För viktminskning kommer antalet sessioner att bero på en rad faktorer som varierar från ett ämne till ett annat.

Vikt är en parameter att ta hänsyn till, liksom antalet kilo att gå ner. Beroende på patientens motivation och reaktivitet kan akupunktören också överväga antalet sessioner. Men patienten bör förvänta sig behandling i cirka 2 till 3 månader, med två sessioner per vecka.

legitimerad akupunktör
Utövandet av akupunktur för att gå ner i vikt kan göras på 2 till 3 månader med en akupunktörläkare eller med en godkänd akupunktör.

Hur Främjar akupunktur viktminskning?

Genom att balansera energier

Eftersom viktökning beror på en energiobalans kommer akupunktur därför syfta till att balansera energikrafterna och främja en korrekt cirkulation av energier i kroppen. För maximal effektivitet kommer akupunktören att upprätta en behandlingsplan genom att implantera nålar på specifika punkter på huden. Placeringen av nålarna syftar alltså till att stimulera vissa strategiska punkter i kroppen. Punkterna att ta itu med för viktminskning är specifika för varje ämne och beror på orsaken till viktökning. Den terapeutiska användningen av nålar syftar till att återbalansera kroppsspänningar och skapa ett tillstånd av avslappning som är viktiga i viktminskningsprocessen.

Genom att reglera aptiten och främja ämnesomsättningen

I allmänhet riktar nålplaceringen de akupunkturpunkter som styr aptiten. Detta innebär att reglera aptiten, samtidigt som man minskar de faktorer som orsakar hunger och viktökning. Dessa faktorer inkluderar bland annat stress, ångest, hormonella problem. Akupunktur syftar alltså till att reglera aptiten genom att ta hänsyn till de psykologiska och fysiologiska aspekterna av viktminskning. Beroende på behandlingsmålen som en del av viktminskningsprocessen implanteras nålares i andra områden för att främja aktiveringen av ämnesomsättningen eller underlätta matsmältningen.

Genom att främja organens funktion

Akupunktören kommer att implantera nålar genom att rikta in sig på specifika punkter. Efter att ha bestämt ursprunget till viktökningen efter en energibedömning eller en individuell diagnos, är den korrekta placeringen av energipunkterna mycket viktig för att behandlingen ska lyckas i samband med viktminskning. När denna placering av de specifika punkterna har bestämts kommer akupunktören att implantera nålarna för att lösa upp energiblockeringarna.

Att placera nålarna på rätt ställen kommer således att främja cirkulationen av energi i kroppen, vilket resulterar i att alla organ fungerar korrekt. Korrekt organfunktion är viktigt när det gäller att uppnå viktminskningsmål. Således kommer en förbättring av matsmältningsorganens funktion att främja matsmältningen, men också dräneringen av fett. Stimuleringen av njurarna kommer att bidra till att minska vattenretentionen.

Så när energipunkterna stimuleras och främjar en väl fungerande organ kan akupunktur alltså utgöra ett hjälpmedel för att nå viktminskningsmål.

Akupunktur för viktminskning: specifika punkter som ska behandlas

Flera akupunkturpunkter finns i flera delar av kroppen. Utövandet av akupunktur för viktminskning kommer att bestå av implantationeh DE nålar på de energipunkter som är relaterade till aptit. Det finns en mångfald av punkter som kan varatåter stimuleras inom ramen för viktminskning. Dessa punkter, i enlighet med akupunkturprincipen, hjälpa till att reglera aptiten.

Flera punkter, som ligger i nivå med örat, hjälper till att kontrollera aptiten och hunger, samtidigt som man främjar förbättringen ave matsmältningen. Örat är ett område som koncentrerar många energipunkter kopplade till aptit. Dessa punkter stimuleras alltså av akupunktören för att främja viktminskning. Stimuleringen av dessa tillåter bland annat att:

 • kontrollera aptit och hunger eller för att minska känslan av hunger och aptit;
 • öka den aptitdämpande effekten;
 • förbättra matsmältning.

Det finns en akupunkturteknik som kallas aurikuloterapi eller öronakupunktur som också hjälper till att reglera aptiten. Denna bantningsteknik fokuserar på implantation av nålar i höjd med örat, särskilt på örats rygg, för att hjälpa dig att gå ner i kilo. Förutom nålar kan den använda magneter eller öronklämmor.

Beroende på orsakerna till viktökning, gynnas vissa delar av kroppenes. Alltså nålarnaDE är ordnade på nivåvatten energipunkter inom vilka orsak till viktökning.

 • Munnen: för personer som äter tvångsmässigt, utan att inse det eller som har stor aptit.
 • Magen: för personer som tenderar att äta tvångsmässigt, ofta efter måltider
 • Lungorna: för dem som står inför ett beroende av vissa livsmedel.
 • Mjälten: för att lösa obalanser kopplade till socker.
 • Njurarna: för alla som drabbas av vätskeansamling.
öronakupunktur
Öronakupunktur hjälper till att reglera aptiten.

Min åsikt

Akupunktur är en kinesisk terapeutisk praxis som kan verka på hungerkontroll och hjälpa giriga människor som har svårt att kontrollera sig själva eller har svårt att motstå hunger. Det stimulerar vissa delar av kroppen för atte reglera hunger eller undertrycka hunger. Således kan det hjälpa och stödja insatserna för människor som vill gå ner i vikt. Men på egen hand räcker det inte att gå ner i vikt. Hon måste ekombineras med en hälsosam och balanserad kost, regelbunden fysisk aktivitet och god hygien.

Således gör akupunktur det möjligt att gå ner kilogram på ett varaktigt och effektivt sätt när det integreras i en bantningsdiet och en sportaktivitet. Som sådan kan akupunktur bidra till viktminskning och är också ett fördelaktigt komplement till ett viktminskningsprogram.