Hur gör man sitt glutenfria bröd?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Göra ditt bröd glutenfritt? Ja, det är inom räckhåll. Detta ämne som finns i många livsmedel inklusive bröd, men även pasta eller mjöl, kan orsaka allergier. Vissa människor är till och med allergiska mot det utan att veta om det.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Idag många människor väljer att frivilligt ta bort gluten från sin kost. Några gör det för att gå ner i vikt. Andra är intoleranta mot det. Och det finns de som följ av modeeffekt.

I alla fall äta utan Gluten är en vana som är bra för hälsan. Men vad är egentligen bara gluten? Hur man gör sitt eget bröd själv glutenfri ? Följ ledaren.

Vad är gluten?

DE gluten är det klibbiga ämne som ger sin trögflytande konsistens till en deg gjord av mjöl av spannmål som vete, råg, dinkel, havre, korn och kamut. Det är tack vare det som mjölprodukter är elastiska.

göra glutenfritt bröd
Gluten är det ämne som ger det klibbiga utseendet av mjöl i kontakt med vatten.

Dess närvaro är ganska markant i konsumentvärlden. Detta protein utgör till exempel pasta och spannmål, högt marknadsförda råvaror. Under decennierna och århundraden tolererar människokroppen inte längre gluten lika bra.

På grund av den massiva odlingen av vete och jordbruksmetoder som fortsätter att förändras, strukturen på gluten har utvecklats. Som ett resultat smälter mänskliga enzymer inte längre korrekt detta protein. Idag är alla intoleranta, men i olika grad annorlunda.

Speciellt eftersom spannmål genomgår viktiga och många förvandlingar innan de anländer till vår kropp. Vete, korn, råg eller havre är livsmedel huvudsakligen berörda. De är faktiskt berikade med gluten.

Ett växande antal konsumenter undvika gluten på grund av intolerans eller personliga val. Inte Att äta det hjälper dig också att gå ner i vikt.

Observera att det strikt sett inte är att undvika att äta gluten som är orsaken till viktminskning. I verkligheten är det maten som innehåller det som i allmänhet innehåller mycket kalorier: bröd, deg, mjöliga rätter. Genom att bli glutenfri vänder du dig automatiskt till hälsosammare produkter.

Mat glutenfri

En glutenfri diet kräver att du gör ett visst urval av livsmedel utan detta protein. Således kommer mejeriprodukter, tillbehör, nötter och pålägg som jordnötssmör eller pistagenötter, obearbetat kött, färskt eller rått, såser och kryddor, grönsaker, frukt utan att glömma det berömda glutenfria brödet nu komponera dina dagliga menyer.

Bröd utan gluten, gjord av glutenfritt mjöl

Du undrar hur göra glutenfritt bröd? Var medveten om att vetemjöl inte är det den enda som finns. Andra intressanta mjöl kan användas till gör ditt bröd, nämligen:

 • Rismjöl ;
 • Bovetemjöl ;
 • Majsmjöl ;
 • Lupinmjöl;
 • Druvkärnmjöl;
 • Hampamjöl;
 • Kastanjmjöl ;
 • Kokosmjöl;
 • Ekologiskt tigernötsmjöl;
 • Linsmjöl;
 • Kikärtsmjöl ;
 • Hirsmjöl;
 • Cassava/Tapiokamjöl.

Recept från glutenfritt bröd

Guide till förberedelse

 • Beredningstid: 30 min;
 • Tillagningstid: 35 min;
 • Vilotid: 1 timme 30 minuter;
 • Antal personer: 5.

Ingredienser

 • 400 g speciell glutenfri mjölblandning bröd ;
 • 100 g glutenfritt mjöl (50 g av bovetemjöl och 50 g halvhelt rismjöl);
 • 400 ml ljummet vatten;
 • 5 g salt;
 • ett paket glutenfri bagerijäst;
 • en tesked guargummi.

Förberedelse

För att börja, häll i en glasa den torra bagerijästen med lite ljummet vatten. Efter att ha haft blandat, låt vila i cirka tio minuter så att jästen spela teater. Häll sedan på brödmjölsblandningen och mjölen utan gluten i en stor skål.

göra glutenfritt bröd
Glutenfritt bröd får man genom att använda glutenfritt mjöl

Blanda och tillsätt resten ljummet vatten förutom jästen. Salt. Knåda den sålunda erhållna degen i roboten eller för hand med en träslev. Så snart det är homogent, täck din behållare och sätt in den i den avstängda ugnen som du har förvärmt till 50°C. Vänta en och en halv timme.

Värm ugnen till 240°C. Ge samtidigt önskad form till ditt bröd. Innan du sätter in den ugnen, förbered din tallrik, lägg ner ett bakplåtspapper för att förhindra att degen fastnar inte. Välj en kak- eller brödform om du har en. Plats nu ditt bröd i ugnen på 220°C i 35 min bakning.

Placera en behållare där du häll kokande vatten under brödet innan du stänger ugnen.

När tillagningen är klar, allt du behöver göra är att vänta tills det svalnar och smakar gott!

För andra ännu mer intressanta recept föreslår jag att du upptäcker några ganska intressanta vanliga mjölblandningar:

 • Vitt ris och brunt rismjöl utan gluten: för smörgåsar och hamburgerbullar;
 • Mandel- och kokosmjöl;
 • Bönmjöl och övriga ingredienser utan gluten.

Tips för baka bröd hemma

I denna förberedelse har du märkte utan tvekan att flera mjölsorter utgjorde receptet. Det är det första tipset för lyckat glutenfritt bröd: gör det mjöläktenskap. Här är några fler för att hjälpa dig vidare:

DE forma

Att veta den där glutenfria degen är mindre elastisk, om du inte är erfaren, placera den i ugn innan matlagningen. Smöra och mjöla innan du kavlar ut degen.

Ett enda lyft

Till skillnad från andra bakade bröd hemlagad, den utan gluten behöver bara en höjning. En gång jästen har gjort sitt, det är ingen idé att vänta längre.

Rapporten vatten-mjöl

Det finns en regel som bagare har aldrig förändrats förrän idag, mängden vatten måste vara proportionell mot mjölet: 250 g mjöl/250 g av vatten.

Ljummet vatten

Välj att väcka jästen i ljummet vatten hellre än kallt eller för varmt. På detta sätt enzymer blir mer effektiva.

Vinäger cider

Det är en teknik som är känd för få av människor även om det är effektivt. Den består av att lägga en sked till soppa av cidervinäger för att tjockna degen. Jästen vaknar mer med denna lätta surhet tillsatt i vattnet. Om du bestämmer dig för att adoptera denna valfria metod, kom ihåg att minska mängden lite av vatten.

Frön

Blanda ditt mjöl med en sked matsked linfrö, groblad eller guargummi. Så du du får ett lättare glutenfritt bröd.

Flera mjöl

Tveka inte att blanda flera glutenfria mjölsorter. Du kommer att upptäcka olika smaker och mer uttalanden. Att bara välja ett mjöl kan naturligtvis göra susen. Detta Tips är att ge olika smaker om du bakar bröd ofta.

göra glutenfritt bröd
Använd flera glutenfria mjöl för att förbättra smaken på ditt glutenfria bröd

Öka lyft

Så att degen blir god svullen av jäst är det viktigt att ge den en fuktig atmosfär. Det är anledningen till att vissa bagare jäser sin deg i en stor plastpåse i badrummet.

Lite vatten varm i ugnen

När du förberedde receptet som jag föreslog dig ovan, märkte du utan tvekan detaljen i vattenskålen under tallriken. Denna skål placeras där för att skapa ånga medan ditt bröd bakas. Denna fuktighet kommer att främja elasticiteten hos din deg och ge din skorpa en krispighet som är värd en professionell bagare.

Avgjutning

Gör din avgjutning som en proffs! Håll ditt bröd knaprigt och ta ut det så fort det kommer ut ur ugnen. Fuktigheten som genereras av kokande vatten kan mjuka upp skorpan om den inte är det slipper inte undan.

Hur göra en speciell glutenfri brödmjölsblandning?

Att blanda mjöl har blivit en allt populärare trend inom matlagning. Faktum är att de erhållna smakerna är olika beroende på de mjöl som används tillsammans. Jag hittade några intressanta kombinationer för bättre glutenfria bröd, för 500 g mjöl.

Mixen enklare

 • 250 g halvkornigt rismjöl;
 • 150 g bovetemjöl;
 • 100 g potatisstärkelse eller men.

Blanda universellt lågt glykemiskt index

 • 200 g amarantmjöl;
 • 200 g kikärtsmjöl;
 • 100 g lupinmjöl.

Särskild salta recept

 • 200 g halvkornigt rismjöl;
 • 150 g teff eller hirsmjöl;
 • 100 g kikärtsmjöl el linser;
 • 100 g potatisstärkelse eller men.

Specialblandning efterrätt

 • 150 g lupinmjöl;
 • 150 g bovetemjöl;
 • 100 g kokosmjöl (ca 20% av blandningen endast högst);
 • 100 g mandelpulver.

Jästen glutenfri

Denna typ av jäst är allmänt kallad ”bakpulver”. Det används av konditorer för det mesta. Det finns dock mer än ett alternativ för att undvika gluten i jäst. Detta innebär att ersätta den senare med en annan ingrediens som har samma effekt.

DE natriumbikarbonat

Byt ut jästen mot natriumbikarbonat. Till en tårta räcker det med en halv tesked. För att maskera lukten under din provning, tillsätt en halv tesked en sur ingrediens: cidervinäger eller citronsaft.

Vita snö ägg

Använd äggvitan snö för att bättre lufta din deg och ge den ett pösigt utseende. De kommer att lägga till mjukhet till ditt glutenfria bröd. För att förhindra bubblor stig upp till ytan, blockera dem med en tjockare blandning som t.ex socker.

Jäst glutenfri bagare

Denna jäst kommer att göra ditt bröd aptitretande och vackert att se. Det kommer inte att falla under tillagningen, fasen av Höjningen förkortas och smaken på din mjölblandning blir starkare. Ditt smula blir mjukt och ditt bröd blir också lättare att lagra.

göra glutenfritt bröd
Satsa på glutenfri bagerijäst

Rekommendationer

Observera att bagerijäst bör inte vara i kontakt med salt. Hon skulle faktiskt inte riskera Aktivera. Undvik höga temperaturer under jäsning eftersom jäst riskerar att dö.

Det är väldigt viktigt att låta vila bröddegen på en fuktig, varm plats i cirka sextio minuter för att det ska lyckas.

Hur hålla bröd glutenfritt?

Att hålla ditt bröd färskt är grundläggande. Framgången för dess provning beror på det.

Slå in ditt bröd

Om atmosfären är fuktig eller för torrt riskerar du att förlora all smak av ditt bröd. Så undvik att lämna den i det fria. Förvara den i en papperspåse eller trasa bomullsren.

Håll det oskivat

Förvara ditt bröd hela så att skorpan kan fortsätta att skydda smulan från att torka ut för mycket snabb.

frys den

Du kan förvara ditt bröd i förväg skär i några bitar i frysen. Då är det bara att ta ut den en timme före konsumtion.

Förvara den med ett äpple

Denna mormors metod är välkänd. I en lufttät behållare, lämna brödet med en bit av socker samt ett äpple eller en potatis. Brödet kommer att hålla sig fräscht länge Längre.

Förvara den vid rätt temperatur

Du kommer att behålla din bröd om du förvarar det på ett ställe där temperaturen ligger mellan 14°C och 18°C.

Sätt in den i ugnen

Om du hittar att ditt bröd är uppmjukad eller till och med väldigt uttorkad, är den en av de mest effektiv. Fukta skorpan innan du sätter in den i ugnen på 150°C i några minuter tills den blir knaprig igen.

Hur är det med den glutenfria kosten?

Det bör noteras att gluten är ansvarig för vissa intoleranser:

 • veteallergi;
 • celiaki: en sjukdom permanent glutenintolerans;
 • Glutenkänslighet: smärta buksmärtor, gaser, uppblåsthet eller oregelbunden transit.

Vid bevisad intolerans mot gluten är det bättre att klara sig utan det. Du kommer dock inte att behövas beröva dig själv nödvändiga livsmedel som bröd. Och förutom göra eget glutenfritt bröd kan du vända dig till matersättning för att fylla proteinvärdet som kroppens behov.

Den intoleranta kan konsumera:

 • ris ;
 • majs ;
 • bovete;
 • soja;
 • ägg ;
 • kastanj;
 • polenta;
 • potatisar ;
 • Mejeriprodukter ;
 • grönsaker ;
 • fisk och skaldjur;
 • frukter ;
 • frön ;
 • maniok;
 • av quinoa;
 • hirs.

Var försiktig, vissa produkter som chips eller ost kan innehålla gluten. Det är därför det är viktigt att systematiskt läsa etiketterna innan du köper någon produkt.

En fördel eller en nackdel?

När du kommer att undvika att använda gluten, du kan:

 • Bättre matsmältning: du kommer att ha en platt mage och färre åkommor;
 • Få energi och vitalitet: din kropp kommer att bli mindre trött;
 • Få vackrare hud: din hy kommer att bli mer levande.

Men utan gluten, din kroppen riskerar att visa tecken på brist vars konsekvenser kan vara förödande. Normalt är det bara de verkligt intoleranta som följer detta diet. Du kommer därför att behöva vara uppmärksam på din kost mycket mer än de andra om du klarar dig utan dem.

göra glutenfritt bröd
Anta en hälsosam, balanserad kost när du äter glutenfritt bröd

Att undvika att äta gluten skulle vara därför fördelaktigt för din kropp i det enda tillstånd där din näring är balanserad. Annars riskerar du hälsoproblem.

Det är också viktigt att vet att gluten inte är den främsta orsaken till viktökning. DE glutenfri kost kan göra dig vegetarian, vilket kan förbättra din hälsa.

Sanningen är att många tror att konsumtion av glutenfri mat innebär viktminskning. Detta är dock inte nödvändigtvis fallet. Vad jag har sett så handlar det mest om att ha en frisk, frisk kropp och att undvika proteinnivåer som kan vara skadliga i längden.

Även om förberedelserna kan sakta ner mer än en kan fördelarna som lyfts fram vara en motivation för människor som vill bevara sin hälsa.