Kålsoppadiet: den kompletta fransktalande guiden

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Regeringssystemet kålsoppa är kl modet. Den består av att man äter kålsoppa flera gånger om dagen. När du följer program kan du också äta lite annan mat mat med lågt kaloriinnehåll, såsom frukt (utom bananer), nötkött, grönsaker och lättmjölk. På grund av restriktioner räknar du med kalorier kommer att minska så att du når det kaloriunderskott som behövs för viktminskning. Denna diet lovar tio kilo viktminskning med slutet av veckan, men är det sant? Är det säkert? Det här är vad du upptäck i följande rader.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är soppdieten med kål?

En populär diet som bara varar i sju dagar

Det anses allmänt vara ett trendigt program. Som namnet antyder kräver det att du äter stora mängder kålsoppa i sju dagar. Under denna tid kan du också äta vissa frukter och grönsaker, nötkött, kyckling och brunt ris, enligt ett fastställt schema.

Kålsoppa
Du kan äta kålsoppa i vilken mängd du vill. Dieten låter dig också konsumera andra livsmedel (frukt, grönsaker, ris, nötkött, etc.)

Känd under andra namn

Kåldieten är också känd under andra namn, såsom Sacred Heart Hospital Diet eller Mayo Clinic Diet, påstås för att den utvecklades på ett sjukhus för viktminskning, direkt före operation för hjärtpatienter. De inblandade sjukhusen har dock förnekat dessa påståenden.

Ingen är säker på var denna unika diet har sitt ursprung, även om den blev populär under 1980-talet och används fortfarande idag.

Möjliga nackdelar

Fans av detta bantningsprogram säger att det är ett bra sätt att snabbt gå ner några kilo. Du kan gå ner i vikt eftersom det avsevärt begränsar kalorierna. Men det är inte bara fett du kommer att förlora. Din viktminskning är sannolikt en kombination av vatten och fett, och kan till och med innehålla muskler.

Eftersom det har lågt innehåll av komplexa kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler bör du inte stanna där mer än en vecka i taget. Regeringssystemet kålsoppa andra nackdelar. Beroende på vilket recept som används kan det vara rikt på natrium. Stora mängder kål kan också göra dig mer sårbara för flatulens.

För du äter inte ordentligt, du kan känna sig svag eller trött. Och när du väl slutar så är det lätt att få tillbaka den vikt du gått ner. Faddieter som denna kan vara frestande, men tänk på att långsiktig viktminskning beror på varaktig förändring av dina mat- och träningsvanor.

Vilka är reglerna för dieten?

Förutom soppa får du äta 1-2 annan lågkalorimat per dag. Det är dock viktigt att inte gör andra ersättningar och drick bara vatten eller annat kalorifria drycker, som osötat te. En multivitamin dagligen rekommenderas mycket ofta, eftersom detta kostprogram kan vara låg i vissa näringsämnen.

Här är reglerna för varje dag av kålsoppadiet:

 • Dag 1: kålsoppa och frukt efter önskemål, men inga bananer.
 • Dag 2: endast soppa och grönsaker. Fokusera på råa eller kokta bladgrönsaker. Undvik ärtor, majs och bönor. Du kan också äta en bakad potatis med smör eller olja.
 • Dag 3: så mycket frukt och grönsaker som du kan äta, förutom soppa. Dock ingen bakad potatis och inga bananer.
 • Dag 4: obegränsat med bananer, skummjölk och kålsoppa.
 • Dag 5: Du får 10 till 20 uns (280 till 567 gram) nötkött, som du kan ersätta med kyckling eller fisk. Du kan också ha upp till sex färska tomater. Drick minst 6-8 glas vatten.
 • Dag 6: soppa, nötkött och grönsaker. Du kan byta ut nötköttet mot grillad fisk om du inte gjorde det dagen innan. Fokusera på bladgrönt. Ingen bakad potatis.
 • Dag 7: Du kan ha obegränsat med grönsaker, brunt ris och fruktjuice, men utan tillsatt socker.
Glad överviktig kvinna
Receptet och reglerna för kålsoppadiet är förvisso restriktiva men inte så komplicerade. Du kan äta dina soppor så mycket du vill tills du är mätt.

Vad är receptet på kålsoppa?

I ingredienslistan har vi:

 • 2 stora lökar
 • två gröna paprikor
 • 2 burkar tomater
 • 1 knippe selleri
 • 1 kålhuvud
 • 3 morötter
 • 1 paket svamp
 • 1–2 buljongtärningar (valfritt)
 • 6 till 8 koppar vatten eller grönsakscocktail

Hacka alla grönsaker i tärningar. I en stor kastrull, bryn löken i en liten mängd olja. Lägg sedan till resterande grönsaker och täck dem med vatten eller en grönsakscocktail och tillsätt buljongtärningar eller andra kryddor om så önskas.

Koka upp allt och sänk sedan värmen till medel. Sjud tills grönsakerna är mjuka, cirka 30 till 45 minuter. Du kan smaksätta soppan med salt, peppar, sås varm, örter eller kryddor. Du kan också lägga till andra icke-stärkelsehaltiga grönsaker, såsom spenat eller gröna bönor.

Varje dag ska du äta så mycket kålsoppa du vill, åtminstone under de 3 grundläggande måltiderna.

Är kålsoppadiet effektiv för viktminskning?

Obestridlig viktminskning

Kålsoppadiet har aldrig studerats och därför är det svårt att verkligen bekräfta dess effektivitet. Men eftersom det är mycket lågt i kalorier, kommer det sannolikt att orsaka viktminskning.

Även om du får äta obegränsade mängder soppor och vissa andra livsmedel, är valen så begränsade och kalorifattiga att det skulle vara mycket svårt att äta tillräckligt för att behålla din vikt.

Möjlig reversibilitet

Även om kålsoppadiet sannolikt kommer att hjälpa dig att gå ner i vikt, kommer det mesta av den vikten sannolikt att komma tillbaka så fort du slutar. Speciellt när du kraftigt begränsar ditt kaloriintag eller går ner mycket i vikt, reagerar din kropp genom att sänka din ämnesomsättning och därigenom minska antalet kalorier du förbränner per dag. Denna nedgång i ämnesomsättning är en vanlig orsak till att gå ner i vikt.

Din ämnesomsättning kan börja sjunka redan på dag tre av en diet med mycket låg kalori. Denna avmattning kan förklara varför det är så svårt att förhindra viktökning efter att du slutat äta.

Så många hälsofördelar!

Men mycket lågkaloridieter har även vissa fördelar. Studier tyder på att under kontroll av en läkare, överviktiga personer, efter en diet med mycket låg kalori under 4 till 12 veckor, kan se markant förbättring på kort sikt viktminskning och metabol hälsa.

Vissa studier visar att kort och mycket Lågkaloridieter kan tillfälligt minska insulinresistens, till och med om de är för korta för att ge betydande förändringar i vävnaden fett.

En annan positiv fördel med kålsoppadiet är att du inte behöver gå hungrig eftersom du kan äta så många av de tillåtna livsmedel som du vill varje dag. På programmet står även massor av frukt och grönsaker, låg i kalorier och hög i fiber.

Dessutom är det väldigt billigt att följa. Till skillnad från andra dieter som kräver att du köper dyra kosttillskott eller böcker, kräver den här bara att du köper billiga ingredienser till soppa och några andra basvaror.

Mat rik på fiber
Kålsoppadiet tillåter konsumtion av fiberrika livsmedel som grönsaker och frukt.

Potentiella nackdelar

Även om kålsoppadiet kan hjälpa dig att gå ner i vikt, kan dess nackdelar uppväga fördelarna.

Mycket kort kost, och kanske inte tillräckligt effektiv

Ett av huvudproblemen med detta program är att det bara kan följas i en vecka, vilket inte är tillräckligt länge för att uppnå betydande viktminskning.

Din kropp kan inte bränna så mycket fett inom en vecka. Under den första veckan av ett kaloribegränsat program kommer endast cirka 34 % av vikten som går ner från fett. De andra två tredjedelarna kommer från vattenförlust och förlust av muskelmassa.

Vattenvikten kommer från dina glykogenlager, vilket är din kropps snabbåtkomliga energidepåer. I vanliga fall, glykogen binder till vattenmolekyler i din kropp. När du inte gör det inte förbrukar tillräckligt med kalorier, din kropp använder lagrat glykogen och tar också bort detta överskottsvatten.

Men så fort du byter tillbaka till ett mindre restriktivt program kommer din kropp att återuppbygga dessa nödreserver och återta det förlorade vattnet, även om du fortsätter med en hälsosam kost.

Potentiell brist på näringsämnen

Ett annat stort problem med kålsoppa är dess brist på näringsämnen. Kåldieten innehåller så få matval att den saknar många vitaminer och mineraler och är inte en riktig proteinkälla de flesta dagar. Med så lite protein kommer du att ha svårt att förhindra muskelförlust.

Dessutom soppdiet är otroligt intetsägande, vilket gör det svårt att hålla ut en hel vecka. Det kräver också frekvent tillagning av stora mängder kålsoppa, vilket kan vara en nackdel för vissa människor.

Säkerhet och biverkningar

Kålsoppsdieten rekommenderas inte längre än en vecka på grund av dess restriktiva natur och den näringsmässiga obalans den orsakar.

Det är väldigt lågt i kalorier

Även om det inte är en svältdiet är maten så liten kalorier att det skulle vara svårt att nå 1 000 kalorier om dagen. detta är under det minsta antal kalorier som behövs för att hålla vikten stabil.

Detta minimum är i allmänhet 1200 kalorier för kvinnor och 1 500 kalorier för män i genomsnitt. Mycket svaga botemedel kalorier (mindre än 800 kalorier per dag) rekommenderas endast för överviktiga personer och måste köras under noggrann övervakning av en läkare.

Det kanske inte ger tillräckligt med näringsämnen

Lågkaloriprogram som används under överinseende av en läkare är i allmänhet utformade för att vara näringsmässigt tillräckliga. Men när det kommer till kålsoppadiet är matvalen mycket begränsade och obalanserade. Den innehåller nästan inget protein och är dessutom väldigt låg i kolhydrater, fett och kalorier.

Dessutom saknar den många vitaminer och mineraler. Det finns ingen allvarlig risk för vitamin- och mineralbrister om du följer detta program i en vecka, särskilt om du bestämmer dig för att ta ett multivitamin. Men det kompenserar inte för bristen på kalorier och protein.

Därför klagar många människor som väljer kålsoppdieten över yrsel och svaghet.

Normalviktig kvinna
Känslan av svaghet och yrsel på grund av bristen på näringsämnen är försumbar jämfört med viktminskningen till följd av kålsoppadiet.

Det kan orsaka gasbildning och kramper

Eftersom denna diet är mycket fiberrik, klagar många över gasbildning och kramper som stora biverkningar. Dessa effekter kan vara irriterande nog att leda till att programmet avslutas.

Det kan leda till problem med gallblåsan

Ett fåtal anekdoter har rapporterats om gallsten och gallblåsan blockeringar hos personer som har använt Kålsoppadiet under lång tid. Gallsten kan vara den oavsiktliga konsekvensen av en snabb viktminskning.

Normalt när du äter mat rik på fett, din gallblåsa släpper matsmältningsjuicer för att hjälpa bryta ner. Men om du äter nästan inget fett, din gallblåsa gallan kanske inte töms under en längre tid, vilket ökar risk för stenbildning.

Gallsten kan vara vanligare i människor som bantar mycket låg i kalorier eller en diet med låg fetthalt, som detta program baserat på kålsoppa.null

Kålsoppadiet kan förändra blodsockernivåerna

Om du är diabetiker och vill följa en soppdiet med kål, fortsätt med försiktighet. Låg kolhydrater och kalorier kan orsaka stora förändringar i ditt blodsocker.

Som sagt, kosten borde inte ha några farliga biverkningar för de flesta friska människor, så länge den bara används i en vecka enligt anvisningarna.


Kolla även in min artikel om soppdiet här !