Soppadiet: Hur det fungerar, menyer och recensioner

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Soppdieten är ett viktminskningsprogram som tillåter massiv konsumtion av soppa, vanligtvis gjord av grönsaker. Denna metod för att snabbt gå ner i vikt sägs ha använts i USA sedan 1980-talet på det privata sjukhuset Sacred Heart. Det var ursprungligen en diet som överviktiga patienter utsattes för för att hjälpa dem gå ner i vikt mycket snabbt innan någon hjärtoperation. Denna regim har genomgått en anmärkningsvärd utveckling sedan den första versionen.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Många varianter finns för närvarande utanför den klassiska soppdieten. Så kålversionen är utan tvekan en av de mest populära. Med en registrerad viktminskning på 5 kg på en vecka skapar soppdieten verklig entusiasm bland människor som vill bli av med några extra kilon på kort tid. Motivationen att följa denna 7-dagarsbehandling är större bland potentiella kandidater när semestern närmar sig, och även före och i slutet av semestern. Hitta svar på dina olika frågor relaterade till soppdieten i den här guiden.

Definition av kosten: Principer för soppdieten

Soppdieten, som låter dig gå ner upp till 5 kg på 7 dagar, följer ett visst antal principer. Takfönster!

Grönsakssoppa i bitar

Den grundläggande regeln för detta program är att konsumera en grönsakssoppa i bitar i en vecka vid varje måltid. Det är därför en monodiet med sina för- och nackdelar.

grönsakssoppa, grunden för soppdieten
I en soppdiet måste du nödvändigtvis konsumera en grönsakssoppa i bitar vid varje måltid.

Formellt förbud mot kolhydrater, stärkelse och socker

En annan viktig princip för denna effektiva metod för att gå ner i vikt på rekordtid är det formella förbudet mot kolhydrater, stärkelsehaltiga livsmedel och socker. Kryddor är endast tillåtna som kryddingredienser för grönsaker. Även om små mängder frukt är tillåtna, förblir soppdieten ett uteslutningsprogram. Det har det unika med att vara lågkalori i den utsträckningen att kaloriintaget till kroppen under 7-dagarsbehandlingen sällan är högre än 800 – 1200 cal-intervallet.

Mer konkret bör man komma ihåg att soppdieten är baserad på nästan uteslutande konsumtion av soppa under en period av 7 dagar. Detta är oftast baserat på kyckling- eller nötbuljong tillsammans med lök, tomater, morötter, selleri och ärtor. Andra livsmedel med lågt kaloriinnehåll kan ingå i denna diet, som i huvudsak består av soppa vid olika måltider. Dessa inkluderar potatis, brunt ris och sockerfria fruktjuicer. Det bör dock noteras att dessa bör tillsättas i små mängder och endast några dagar i veckan, även om de har låga kalorier.

Specialfall av kålsoppadiet

För en person som väljer en variant som kålsoppa diet, funktionsprincipen är densamma. Du bör äta soppa med kål som huvudingrediens i en vecka vid varje måltid. Soppan i fråga kan erbjudas som mellanmålsmeny.

I allmänhet presenteras det också i kyckling- eller nötköttsbuljong med andra ingredienser som persilja, vitlök, tomat, peppar, lök eller till och med morötter. Livsmedel som innehåller en relativt hög mängd kalorier är tillåtna som fruktjuicer utan socker, skummjölk, grönsaker och frukter, fjäderfä utan skinn utan att glömma nötkött.

Slutligen, var medveten om att soppdieten inte tillåter utövandet av specifika fysiska aktiviteter. Dessutom är det en diet som inte innehåller ett övergångsskede. Dess antagande som ett sätt att leva rekommenderas därför inte.

Förklaring av kosten: Hur fungerar soppdieten?

Soppdieten är en bantningsmetod som har två huvudfaser. Vi har alltså den första fasen som kallas massiv attack på 7 dagar och stabiliseringsstadiet som också varar en vecka. Under den första veckan av dieten rekommenderas en nästan exklusiv konsumtion av grönsakssoppa för den person som följer detta snabba viktminskningsprogram. Det åtföljs vanligtvis av livsmedel som innehåller magra proteiner som frukt och kycklingbröst.

När det gäller nästa fas som kallas stabilisering, följer den samma princip som den föregående. Således är det också ett 7-dagarssteg under vilket du bör fortsätta att favorisera grönsakssoppa i din kost samtidigt som du ser till att konsumera mellan 1 och 2 stärkelsehaltiga livsmedel dagligen. Detta främjar konsolideringen av viktminskning.

kålsoppa, en valfri plats i soppdieten
Soppdieten gynnar kål- eller grönsakssoppor.

Dietens framsteg: Den typiska dagen för soppdieten

Maten du kan äta en vanlig dag på en soppdiet varierar från person till person beroende på om det är frukost, lunch eller middag. Till frukost går det till exempel att ha 1 och 2 plommon samt 0% keso i en andel av 150 g.

Det rekommenderas att konsumera cirka 200 g torsk tillsammans med en kastrull med delikat ångade grönsaker. Till middag, tveka inte att välja potatis- och purjolökssoppa och apelsin.

Fördelarna med soppdieten

  • Kortsiktig viktminskning : låter dig gå ner upp till 5 kg på bara en vecka, kosten utmärker sig för sin snabbhet och effektivitet.
  • En effektiv metod för att rengöra kroppen : enligt många vittnesmål har soppdieten en mycket intressant effekt av att rena kroppen, men inte bara det. Det skulle också ha diuretiska och fettätande egenskaper som skulle eliminera celluliter och dess utseende av apelsinskal.
  • Ingen hungerkänsla : denna diet uppmuntrar konsumtion av stora mängder frukt och grönsaker. Därav denna brist på hungerkänsla som du kan känna genom att följa denna metod, som är ett av de mest effektiva bantningsprogrammen för att snabbt gå ner i vikt.
  • Lätt matsmältning : Tack vare rikedomen på fibrer i maten som konsumeras, har soppdieten den speciella egenskapen att den underlättar matsmältningssystemets arbete genom att påskynda intestinal transit.
  • Mycket intressant näringsintag : viktminskningsprodukterna som rekommenderas som en del av denna flytande kost är rika på fibrer, vitaminer i synnerhet vitamin C och mineraler. Denna sammansättning av din kost under en soppdiet säkerställer en effekt effektiv fettförbrännare som främjar eliminering av sockerarter och fetter i kroppen.

Nackdelar med soppdieten

  • Hög risk för brister : Som monodiet främjar detta program brist på vitaminer som vitamin E och vitamin D och mineralsalter som selen, magnesium och järn. För att minska risken för denna brist är det bästa tipset att ta mineral- och vitamintillskott.
  • Nästan systematisk viktökning : soppdieten kännetecknas av dess proteinintag i synnerhet. Det är i verkligheten ett lågkaloriprogram som oundvikligen leder till muskelförtvining, vilket förklarar en nästan systematisk viktuppgång i slutet av behandlingen. Jojo-effekten är mycket viktig med denna metod, oavsett vilka viktminskningsprodukter som konsumeras under denna diet.
  • Mycket kort diuretisk effekt av grönsaker : det är bara verkligt under de första dagarna av soppdieten. De som använder detta program för att gå ner i vikt upptäcker snabbt att denna effekt upphör och vänder. Denna situation kan orsaka vätskeansamling i kroppen, vilket skulle främja celluliter.
  • Lågt kaloriintag : denna diet ger kroppen en daglig mängd som inte överstiger 1000 kalorier. Som en konsekvens av denna brist på kalorier kan vi nämna det faktum att individen som väljer detta program känner sig hungrig, förutom trötthet och andra oönskade effekter som yrsel eller till och med huvudvärk. Vissa rekommenderar att du tar ett kosttillskott effektivt aptitdämpande medel.
  • Betydande risk för ätstörningar : detta fenomen beror på det faktum att denna diet leder till cravings och frustrationer.
Trötthet
Hunger, trötthet, yrsel och huvudvärk är bland annat konsekvenserna av den kaloribrist som soppdieten framkallar.

Dieteffektivitet: Effektiviteten av soppdieten

Soppdieten, som rekommenderar att man uteslutande äter soppa i en vecka, låter dig gå ner i vikt, och särskilt mycket snabbt. Beroende på individen är viktminskningen med detta bantningsprogram mellan 2 och 5 kilo. Som vi kan se är målet med denna diet att gå ner i vikt på mycket kort tid.

Varaktighet av soppdieten

Soppdieten är en effektiv metod för kortsiktig viktminskning med en beräknad varaktighet på 7 dagar. Efter den så kallade monodietveckan innehåller denna bantningsmetod en stabiliseringsfas som också varar i 7 dagar. I detta skede återinför den person som följer denna diet gradvis stärkelsehaltiga livsmedel i sin kost.

Man bör komma ihåg att bantningsprogrammets varaktighet inte kan överstiga 7 dagar. Efter att ha gjort detta klargörande kan soppdieten upprepas av alla som anser att de inte har uppnått de önskade målen när det gäller viktminskning. För att göra detta måste du noggrant respektera en 14-dagars paus mellan det första och andra försöket att gå ner i vikt tillräckligt snabbt med soppdieten.

Specialmenyer & recept för soppdieten

Det finns många möjligheter när det gäller specialmenyer och recept när man följer en soppdiet. Så här är vad du kan hitta på tallrikarna hos en person som bestämmer sig för att gå ner i vikt snabbt med denna bantningsmetod.

FrukostKålsoppa, frukt, en sockerfri dryck, en skiva lax, havregrynsgröt
LunchPanstekt gröna bönor med persilja och vitlök,
Biffar och fruktsallad
Hemlagad äppelmos, stekt svamp, grillad kyckling och recept med dill, 0% yoghurt och gurka
Två clementiner, grillad laxbiff med sojagrädde och spenat, rödbetsgrädde
En kastrull med tofu, kronärtskockavinägrett och naturell yoghurt med röd fruktcoulis
Ångad potatis med gräslök, kalkon escalope, endivesallad med valnötter
Färsk gurksoppa, blomkålsgratäng med bechamel, exotisk fruktsallad och avokado och dragon velouté.
Snack – Cravings·En mejeriprodukt: 1 glas mjölk, 1 portion ost, 1 yoghurt, 1 portion keso;
En spannmålsprodukt (1 fullkornskex, fullkornsrostat bröd, etc.)
En portion frukt;
En portion oljefrön (mandel, valnöt, hasselnöt, etc.) eller cirka 30 g.
MiddagGrädde Av Svamp
Grädde Av Vattenkrasse
Kanel äppelsoppa
Mango-ananas soppa
Peppar velouté
Kålrot och blomkålssoppa.
Tabell över specialmenyer & recept för soppdieten
Soppadiet: bra eller dålig idé? om Europa 1

Åsikter från vårdpersonal om soppdieten

För vissa specialister som sporttränare är soppdieten ett fördelaktigt program eftersom det underlättar matsmältningsprocessen under en viss tidsperiod. De misslyckas dock inte med att betona det farliga med denna diet vars intag av mineraler och vitaminer förblir särskilt lågt. Andra yrkesverksamma, inklusive nutritionister och dietister, noterar tendensen att utsättas för brister i denna diet om den följs under en längre period.

Som en allmän regel är alla överens om att soppdieten är ett utmärkt sätt att gå ner i vikt snabbt, men inte tillåter dig att gå ner i vikt hållbart. För detta ändamål rekommenderar de antagandet av en balanserad kost utöver regelbunden sportaktivitet.

Konsument recensioner

För många människor som redan har följt soppdieten är dess effektivitet väl etablerad. Många stammisar i detta bantningsprogram säger sig ha gått ner nästan 5 kg på bara en vecka. Men de lyfter fram den mycket drakoniska aspekten av denna diet.

Som sådana råder de verklig motivation för att lyckas gå ner i vikt snabbt tack vare denna viktminskningsmetod. Även om brister i vissa element inte kan uteslutas, är detta en nackdel som kan lösas med ett enkelt tips: ta vitaminer. Trots den långvariga tröttheten som denna diet orsakar förblir den en riktig avgiftningskur för kroppen.