På sommaren, kom ihåg att dricka för att återfukta dig själv men inte bara…!

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Sommaren är varm och det är viktigt att hålla sig frisk och återfukta väl.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det är faktiskt kroppen består av mer än 60 % vatten att det är absolut nödvändigt att förnya på en daglig basis.

Konsekvenserna av en dåligt återfuktad kropp är många och kanske har du redan upplevt dem:

 • Avbruten transitering;
 • Matsmältningsproblem;
 • Hudproblem;
 • Trötthet och brist på energi;
 • Koncentrationsbrist ;
 • Nedsatt fysisk prestationsförmåga;
 • Migrän…

Var dock försiktig, för att hålla dig väl hydrerad räcker det inte att dricka någonting, när som helst.

Vad ska vi dricka?

Den bästa drycken är förstås vatten!

Idag finns det ett brett utbud av drycker, som ska konsumeras kalla, i rumstemperatur eller varma, hur man väljer dem, vad kan de ge dig och är de alla bra för din hälsa?

Välj vatten: kran eller mineral, naturligt eller smaksatt?

DE kaffe, THE mjölk, är fruktjuicer, läsk eller till och med kolsyrat vatten samma sak?

Nej ! Det är viktigt att komma ihåg att vatten är den enda drycken som är nödvändig för livet.

Den är också bäst utrustad för att hålla kroppen återfuktad. Drinkarna diuretika som kaffe eller te vi tenderar att accentuera uttorkning och avmineralisera dig.

Förutom alkohol (öl, vin…) som bör konsumeras med stor försiktighet när det är varmt eftersom det ökar ämnesomsättningen (höjer din kroppstemperatur och inte återfuktar dig).

Slutligen, juicer och läsk rika på socker är också att undvika eftersom de har en uttorkande effekt, detsamma gäller smaksatta mineralvatten eller alkoholfritt öl, sötat med sötningsmedel!

Istället och för att hålla dig väl återfuktad på sommaren, välj vatten fyllt med myntablad, grönt te, örtte och citron!

hydrat

Vissa mineralvatten har speciella förtjänster

 • rik på magnesium: hjälper till att bekämpa stress, trötthet och förstoppning;
 • rik kalcium: kompletterar ditt intag om du äter få mejeriprodukter för att främja mineraliseringen av dina ben och förbättra assimileringen av alla näringsämnen;
 • rik på bikarbonater (associerat med natrium): starkt bikarbonaterat vatten (>1000 mg/L) kan då indikeras vid svår matsmältning eller efter fysisk ansträngning för att underlätta evakueringen av mjölksyra och för att remineralisera;
 • natrium : som verkar på hjärtfrekvensen och på musklerna kan vatten rikt på natrium (>150 mg/L) rekommenderas för idrottare som utför uthållighetsaktiviteter. Var noga med att inte konsumera för mycket eftersom överskott av salt är skadligt för din hälsa, särskilt om du lider av högt blodtryck, hjärt- eller njurproblem;
 • sulfater : Vatten rikt på sulfater (>300 mg/L) har diuretiska och laxerande effekter. De kommer därför att rekommenderas under vissa nedsatt njurfunktion eller under episoder av förstoppning.

Tänk också på vattnet som naturligt finns i frukt och grönsaker!

Du kommer att komplettera ditt vatten- och mineralintag genom att till varje måltid konsumera frukt och grönsaker, som är naturligt rika på vatten och bidrar till din återfuktning!

På sommaren som på vintern bidrar dricksoppor, gazpacho, smoothies till god återfuktning. Förutom det vatten som tillsätts preparaten är de livsmedel som dessa preparat består av (frukt och grönsaker) rika på vatten. De kan ätas till måltider eller som mellanmål.

Föredrar säsongsbetonade: gurka, tomat, sallad, zucchini … är mycket rika på vatten, konsumera dem utan måtta!

Vänta inte tills du är sugen på att dricka

För många av oss uppstår drickandet när känslan av törst är väl etablerad. Var dock medveten om det törst är ett tecken på ett redan långt framskridet tillstånd av uttorkning.

Det uppskattas att denna känsla uppstår när kroppen redan har förlorat 1% av sitt konstitutionella vatten och kroppen redan är försvagad, kognitiva och intellektuella funktioner har redan minskat. Att hålla sig väl återfuktad på sommaren kräver också att man förväntar sig törst!

Drick vatten

Hur mycket ska man dricka och när ska man återfukta?

Vid hög värme, drick minst 2 liter vatten per dag.

Detta behov ökar ytterligare vid fysisk aktivitet och i vissa specifika situationer (till exempel diarré).

Sättet du dricker på påverkar direkt kroppens upptag av vatten. Det är därför det rekommenderas att fördela hydrering under dagen genom att dricka ett stort glas vatten varje timme. Att dricka för mycket vatten på en gång begränsar dess absorption.

Drick vatten i rumstemperatur

När det är varmt är reflexen ofta att välja en mycket kall dryck, men detta är ett misstag eftersom isvatten orsakar spasmer i matsmältningssystemet och absorberas sämre av kroppen.

Dessutom, efter att ha druckit mycket kallt vatten måste kroppen förbruka ytterligare energi för att återställa sin fysiologiska temperatur.

Med andra ord, för att återfukta bra på sommaren väljer vi vatten i rumstemperatur.

Tips för att bättre återfukta dig själv!

För att öka och stimulera ditt nöje att dricka kan du investera i vackra vattenflaskor, mixers eller kalebasser. Ta med din flaska vart du än går: framför tv:n, i handväskan, på gymmet, på kontoret, på bio, på nattduksbordet…

Vätskebalans och fysisk aktivitet!

Under fysisk aktivitet kan vattenförlust på grund av svettning vara ganska betydande. Det är därför det är viktigt att återfukta ordentligt före, under och efter fysisk aktivitet.
Dessutom är det viktigt att återfukta dig väl för att undvika risken för skador som tendinit och kramper och för att öka din fysiska prestationsförmåga.
Dessutom, om du är tillräckligt hydrerad kommer din återhämtning att bli ännu bättre!
För idrottare, inklusive de som svettas särskilt under träning, kan du tillhandahålla hemgjort ”återhämtningsvatten” (för alla aktiviteter som varar mer än 1 timme).

För 1 liter dryck:

 • 1/3 äppeljuice
 • 2/3 vatten
 • ½ tesked natriumbikarbonat

Sammanfattningsvis : Satt återfukta tillräckligt dagligen är framför allt en fråga om vana.

Vana som det är absolut nödvändigt att ta särskilt på sommaren och hos personer med hög risk för uttorkning vad är barnen, de äldre och idrottarna!